Monica Bellucci nevjerovatna i u 56. godini: U 40-ima sam bila borac, a sad je vrijeme za preporod

Piše: Aldina Zaimović

AFP

Jedna od najljepših italijanskih glumica prošle sedmice proslavila je 56. rođendan, a svojom ljepotom, elegancijom i hrabrošću i danas osvaja fanove širom svijeta. Oduvijek je zazirala od estetskih operacija, studirala je pravo, ali ga nije nikad završila zbog uspješne karijere koju je ostvarila

 

Prošla sedmica bila je u znaku jedne od najljepših italijanskih glumica Monice Bellucci, koja je proslavila svoj 56. rođendan. Glumica svevremenske ljepote, s godinama gotovo da se nije promijenila. Nije se podvrgla plastičnim operacijama i upravo iz tog razloga obožavaju je širom svijeta i dive se njenoj ljepoti.

– Ljepota je hendikep ako si glup, a ne ako si inteligentan i znaš je iskoristiti. Osjećam se dobro i ugodno u svojem tijelu, ali ne zbog toga što sam lijepa. Poznajem mnoge lijepe ljude i njihovi su životi užasni. Jako su nesigurni u sebe. Sretna sam što sam voljena i što imam divnu porodicu – izjavila je svojevremeno Monica i dodala kako za svoju ljepotu može biti zahvalna genima.

– Ne vježbam, ne trčim, volim mnogo jesti, jednostavno rečeno – lijena sam! I od toga ne bježim – rekla je Bellucci.

Za razliku od svojih holivudskih kolegica Monica se ponosi borama koje nosi na svom licu.

– One su samo dokaz da ste u životu uspjeli prevladati prepreke. Bore su naši ožiljci – otkrila je u jednom ranijem intervjuu, lijepa Monica.

AFP

Pažljivo njeguje kožu i kosu

Dakako, njen izgled nije joj samo tako pao s neba, pa Monica vrlo pažljivo njeguje svoju kožu. Za nju je lijepa i njegovana koža najvažnija, stoga čišćenju i hidratiziranju kože posvećuje mnogo pažnje. Dan nikad ne počinje bez tuširanja i to hladnom vodom za čvrstoću kože, te nanošenja bogate hidratantne kreme kojom njeguje lice i tijelo. U krevet nikad ne odlazi bez da temeljito očisti lice.

Nije ljubiteljica velikih količina make-upa, pa obično ili samo sjenom naglasi oči u sivim ili smeđim tonovima ili nosi ruž u intenzivnijoj nijansi, a nikada oboje. Tokom dana koristi i termalnu vodu u spreju za lice radi dodatne hidratacije, a kaže da u slobodno vrijeme gotovo nikad ne nosi nikakvu šminku. Tajna njene blistave tamne kose je i u tome, kaže, što je nikad ne pere više od dva puta sedmično. Ne koristi fen već je ostavi da se osuši na zraku, kako bi bila prirodno valovita. Za dodatnu njegu, baš poput drugih žena s Mediterana, Monica na kosu nanosi masku od maslinovog ulja. Iako u mladosti nije bila ljubiteljica sportskih aktivnosti, nakon što je rodila drugu kćerku aktivirala se i sad redovno vježba jogu, trči ili pliva.

– Plivam skoro cijelu godinu, ako je moguće u sedmici bar četiri puta, možda je stvar u tome, jer obožavam špagete i općenito tjestenine, ali i kolače. Nema dana u kojem ne popijem čašu crnog vina, a i nikad se nisam potpuno odrekla cigareta – priznala je italijanska diva.

AFP

Potječe iz skromne porodice

Rođena je kao Monica Anna Maria Bellucci 30. septembara 1964., u gradiću Citta di Castello u pokrajini Umbriji, kao jedinica u skromnoj porodici. Monica je, uz oca koji je vodio prijevozničku kompaniju i majku slikaricu, odrasla u rodnom mjestu. Prema želji roditelja, bila im je jedino dijete.

– Dobili su me kada su bili jako, jako mladi. Cijeli sam život žalila što nemam brata ili sestru i to je razlog zašto imam dvoje djece, jer, iako se često svađaju i tuku, i to je bolje nego da budu usamljeni.

Kako je otkrila, prisjećajući se odrastanja, iako je imala mnogo rođaka, kada je imala osam ili devet godina, osjećala se poprilično usamljeno. Po karakteru vrlo znatiželjna, od malih je nogu sanjala o svijetu daleko izvan granica njenog malenog grada. Gledala je filmove Sophije Loren te maštala kako će i ona jednoga dana biti glumica.

– Odrastanje u malom gradu s jedne ti strane pruža zaštitu, no u isto vrijeme rađa u tebi želju za bijegom od svega.

Njena izvanredna ljepota brzo je došla do izražaja, pa su je kao 16-godišnju djevojku zaustavljali na ulici, pozivali da im pozira, konobari su je, kako je sama ispričala, častili pićima i hranom, a njoj samoj je trebalo neko vrijeme da prihvati činjenicu da je toliko uočljiva.

Njen otac izjavio je da kao mala i nije bila nešto lijepa. Šišali su je nakratko, kako bi imala bujniju kosu. Ulaskom u tinejdžerske godine iz ružnog pačeta pretvorila se u zanosnog labuda. U svijet manekenstva zakoračila je sa samo 13 godina, kad je privukla pažnju lokalnog fotografa. Monici je to bilo samo lijepo iskustvo pa je nastavila slijediti svoj san da postane pravnica. Nakon srednje škole upisuje Pravni fakultet u Perugiji. Ipak, studiranje je stagniralo pa je Monika odlučila za dodatni džeparac baviti se modelingom.

Kako je hobi postao unosan posao, na kraju je odustala od fakulteta i preselila se u Milano 1988. godine, sklopila ugovor s modnom agencijom „Elite“ i snimala za svjetski poznate brendove kao što su „Dolce&Gabbana“ i „Dior“. Nakon dvije godine boravka u Milanu našla je ljubav i udala se za italijanskog fotografa Claudija Carlosa Bassu. Upoznali su se na jednom snimanju, ludo zaljubili i ubrzo tajno vjenčali.

AFP

Bez sreće u ljubavi

Zajedno su bili samo godinu prije nego što su se vjenčali. Ipak, njihov brak nije dugo trajao, svega 18 mjeseci. Nakon manekenskog uspjeha Monica je upisala i satove glume, kako bi se okušala na velikom platnu. Prvu ulogu dobila je u kultnom filmu “Dracula”, 1992. godine, u kojemu je glumila jednu od tri Drakuline vampirske supruge. Nedugo potom zaljubila se u francuskog kolegu Vincenta Cassela. Upoznali su se na setu filma “The Apartment” 1996. godine. Zvali su ih “ljepoticom i zvijeri”. Vjenčali su se 1999. godine, nakon tri godine zabavljanja, 2004. godine postali su roditelji kćeri Deve, a 2010. Leoni. Iako se kao majka ostvarila tek u 40-im, zbog toga nikada nije požalila:

– Činjenica da sam ih kasno rodila dala mi je slobodu da snimam jedan film godišnje, a ostatak vremena mogu provesti s njima – pripremiti im doručak, otpratiti ih u školu, večerati s njima. Ako želim ili trebam izaći, odem, no, cure vole kada sam kod kuće.

Kako je rekla, prije toga jednostavno nije bila spremna da postane majka.

– Nisam bila spremna za nešto tako veliko, nešto što će mi zauvijek promijeniti život. To je, vjerovatno, zbog toga što sam bila jedinica, pa sam se većinu života i osjećala kao dijete, zatvoreno u sebi. Jednostavno, nisam bila uvjerena da ću se moći dati skroz na skroz. Kada sam rodila prvu kćer, željela sam odmah roditi drugo dijete jer sam znala da mi otkucava biološki sat. Na kraju, toliko sam dugo dojila i jednostavno željela imati samo nju i posvetiti joj se sve dok ne budem spremna za drugu trudnoću. Srećom, zatrudnjela sam s 44, a nismo dugo pokušavali, sve se prirodno odigralo.

Monicina karakteristika da uvijek radi ono što misli da je ispravno i šta želi, bez obzira na reakcije okoline, manifestirala se i u njenom oštrom protivljenju italijanskom zakonu koji nije dopuštao potpomognutu oplodnju. Iako je oba puta zatrudnjela prirodno, srčano se borila za prava partnera da uz medicinsku pomoć legalno mogu postati roditelji, a u to je ime, u obje svoje trudnoće, aktivistički pozirala naga. Uprkos velikoj ljubavi ni ovaj brak nije uspio, pa su se razveli 14 godina poslije.

– Ne možete znati koliko će trajati ljubav i šta će se dogoditi. Naravno, bila bih sretna kada bismo ostali zajedno zauvijek, no nikad se ne zna. Nikada ne smijete uzimati stvari zdravo za gotovo, naročito kada je o vezama riječ, no imamo djecu i ljubav prema njima je ljubav koja će trajati zauvijek. Moj odnos s Vincentom promijenio se otkako imamo djecu, ali u dobrom smislu. Svjesna sam da je teško ostvariti to da smo uvijek zajedno zbog posla, no to je naš život, mi smo poput Cigana koji stalno putuju uokolo – govorila je Monica Bellucci samo dvije godine prije nego je braku s Vincentom Casselom došao kraj.

– Većina žena traži sigurnost, dok muškarci žude za avanturom – objasnio je Vincent Cassel zašto im se raspao brak, a nakon razvoda ostali su u dobrim odnosima.

Italijanski film “Malena” donio joj je svjetsku slavu i titulu najseksepilnije žene današnjice, a tri godine poslije pojavila se i u filmovima franšize “Matrix” . Ulogom u filmu “Pasija” opet je dignula prašinu, a za potrebe uloge učila je drevni aramejski jezik. Monica tečno govori francuski, engleski i španski. Godine 2015., ulogom u filmu o Jamesu Bondu “Spectre”, postala je najstarija Bond djevojka u povijesti franšize. Prošle godine se prošetala pistom na modnoj reviji „Dolce&Gabbane“, s Isabellom Rossellini, Evom Herzigovom i Helenom Christensen.

– Kad sam napunila 50, nisam se zavaravala razmišljanjima kako mogu i dalje imati energiju i polet jedne 20-godišnjakinje. Ne bih se nikad vratila u te godine. U 40-ima sam bila borac, a sad je vrijeme za preporod – rekla je Bellucci.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti