Kako su zaratili nekadašnji drugovi Đorđe Balašević i Bora Čorba

Piše: Redakcija

Povremena prepucavanja i vrijeđanja kroz medije između Đorđa Balaševića i Bore Đorđevića mnogi nazivaju “tihim ratom” između dvojice poznatih muzičara, ali ono što mnogima nije poznato jeste da su nekada svirali zajedno.

Bora Čorba je svirao u akustičarskom bendu Suncokret. Međutim, saradnja nije pretjerano dugo trajala. Bora je htio da svira pravi rok, a ne da bude uz akustičnu gitaru. Kap koja je prelila čašu bila je pjesma “Lutka sa naslovne strane” koju su članovi benda odbili da pjevaju, među kojima je bila i poznata glumica Gorica Popović. Bora Čorba ljut napušta bend i na nagovor prijatelja odlazi u bend Rani mraz.

Bend je osnovao Đorđe Balašević, tada već proslavljen vojvođanski kantautor. Uveliko su se pjevale njegove pjesme, “Moja prva ljubav” i jugoslovenska “himna” “Računajte na nas”.

Saradnja u bendu je bila podijeljena, ali prema riječima Bore, Đole je uporno tjerao svoje. Na nastupima on bi se najviše zadržao na bini, a Đorđević je bio uskraćen izvođenja svojih pjesama. Ista tačka pucanja kod Bore Đorđevića ponavlja se 1978. godine. Snimaju se dva hita, “Oprosti mi Katrin” i “Život je more”. Bora ponovo insistira, a Balašević odbija pjesmu “Lutka sa naslovne strane” i nakon toga napušta bend i osniva Riblju Čorbu.


Od tada traje netrpeljivost i jedan drugog neprestano prozivaju, a šotpuno suprotne strane zauzeli su tokom ratnih devedesetih. Balaševićeva izjava da govori iskrivljenom verzijom hrvatskog jezika bila je dovoljan povod da ga Đorđević izvrijeđa, a Balašević nije ostao dužan.

“Moj nekadašnji kolega iz benda za Novu godinu nastupa kao predgrupa Aci Lukasu”, poručivao je Balašević jasno aludirajući na Čorbu.  Đorđević je, pak, Jednom prilikom o legendarnom Balašu izjavio:

“Privatno ga ne cijenim mnogo, ali ne mogu da mu uskratim talenat. Ne talenat, nego sjajan autor. Jedan od rijetkih pjesnika koji može da me iznenadi. Govorim o Đorđu Balaševiću. Na potpuno smo suprotnim stranama, ne cijenim ga kao čovjeka ali poštujem njegov rad. Bilo bi idiotski sa moje strane reći da njegove pjesme ne valjaju, kad su njegove pjesme odlične”.  No, to ga nije sprečavalo da u novoj zbirci pjesma napiše: “Ne smijem po njima da uriniram jer me oni neizmjerno vole, u suprotnom draži će im biti Đole. A on od svoje Olivere niti piša, niti sere”.

S druge strane, Balašević je za Đorđevića rekao da zaboravlja stihove svojih pjesama i da na rukama piše riječi.

Izvor: ATV

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti