Oženio se s 23.godine, dobili su dvoje djece, rastali se, a onda je umrla

Piše: Redakcija

Čuveni Rade Šerbedžija je imao svega 23 godine kada je stupio u brak sa zagrebačkom balerinom Ivankom u koju se zaljubio na prvi pogled.

Žene su ga oduvijek smatrale vrlo privlačnim, a prvu suprugu Ivanku Cerovac, balerinu, mnogo je volio. Međutim, sudbina im nije bila naklonjena. Upoznali su se mladi i brzo su sagorjeli. Rade Šerbedžija diplomirao je sa 22 godine, a tad je već bio ludo zaljubljen u svoju balerinu, kako ju je od milja zvao.

Oboje su jedva bili navršili 23 godine i bila je to prava iskrena mladalačka ljubav. On je odmah dobio angažman u gradskom pozorištu “Gavella” u kojem je igrao Šekspirovog “Hamleta” i “Ričarda Trećeg”, a ona je postala plesni koreograf u Zagrebačkom pozorištu mladih. U braku su dobili i dvoje djece. Godine 1971. rodio im se sin kojem su dali ime po Radetovom ocu Danilu, a dve godine kasnije rodila im se i kćerka Lucija. Dotad je Rade već prikupio mnogo glumačkog iskustva.

Prvu sporednu filmsku ulogu dao mu je Krsto Papić u “Iluziji”, dok je još bio student, a samo godinu poslije zaigrao je glavnu ulogu u filmu Branka Ivande “Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata”.

Na televiziji se proslavio ulogama u klasicima Hrvatske televizije kao što su bile serije “U registraturi”, “Bombaški proces”, “Nikola Tesla”, “Putovanje u Vučjak”… Kako je rasla njegova slava, tako se sredinom ’80-ih počeo urušavati njegov brak. U pjesmi “Hamlet mašina”, koju je napisao 1992. godine, priznao je svoju krivicu. Opisao je to u stihovima o “veš-mašini” koju je nakon vjenčanja kupio svojoj balerini.

– Iskra ili Olimpija, tako se nekako zvala i uredno i vredno prala, zatim se već kod mojih prvih sitnih nevjerstava počela kvariti… – napisao je Rade.

Razveli su se 1987, a prvoj supruzi posvetio je zbirku pjesama u kojoj je napisao da “od nas ništa nije ostalo osim dvoje odrasle djece koja nas svojim životima uvjeravaju da sve to nije bio tek san i privid”.

Rade sa suprugom Lenkom

Bivši supružnici ostali su prijatelji i nakon razvoda i tako je ostalo sve do 2010. godine kad je Ivanka Cerovac iznenada preminula od moždanog udara u 63. godini života. Rade je danas oženjen Lenkom Udovički sa kojom ima troje djece: Milicu, Ninu i Vanju.

Izvor:

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti