Nisu štedjeli na dan svog vjenčanja: Donosimo listu najskupljih

Piše: Aldina Zaimović

AFP

Svečane ceremonije vjenčanja, a potom i glamurozne svadbe, često mogu koštati više hiljada pa i miliona dolara. Obično su to luksuzne zabave na kojima, osim bogatih domaćina i mladenaca, gosti često budu osobe iz svijeta showbusinessa. Ipak, ako vam kažemo da su neka vjenčanja kroz historiju koštala više desetaka miliona dolara, biste li nam vjerovali? Donosimo vam listu najskupljih vjenčanja poznatih parova.

AFP

Princ William i Kate Middleton
Jedan od omiljenih svjetskih parova su princ William i njegova supruga vojvotkinja Kate Middleton. Kraljevski par vjenčao se 2011. godine i mediji su njihov svečani čin proglasili “vjenčanjem stoljeća”. Ceremonija je održana u Westminster Abbeyju, a potom se novopečeni bračni par kočijom provozao po cijelom Londonu. Pjevala im je Ellie Goulding, dok je samo torta koštala 80.000 dolara. Ukupno su na vjenčanje potrošili 34 miliona dolara, a samo vjenčanica u kojoj se udala Kate s potpisom Alexandera McQueena koštala je 434.000 dolara. Vjenčanje je ocijenjeno najskupljim u novoj historiji.

Princ Harry i Meghan Markle
Listu najskupljih vjenčanja slavnih uvjerljivo predvodi britanska kraljevska porodica. Sljedeće najskuplje vjenčanje u britanskoj kraljevskoj porodici priredili su, a ko drugi do, princ Harry i Meghan Markle. Prema zvaničnim podacima do kojih su došli britanski mediji, kraljevska porodica potrošila je ni manje ni više nego 40 miliona dolara na ovo spektakularno vjenčanje. Tokom svečanosti priređeno je nekoliko manjih događaja, a kada se sve sabere, na sumu od 40 miliona dolara treba dodati i posebno dizajniranu vjenčanicu koju je nosila Meghan, a koja je koštala 500 hiljada dolara.

INSTAGRAM

Princ Charles i Diana Spencer
Na prvoj poziciji kada se govori o kraljevskim vjenčanjima jeste događaj koji dugo godina nosi epitet “vjenčanje stoljeća”, a riječ je o vjenčanju princa Charlesa i princeze Diane. Iako nikada nisu saopćeni zvanični podaci, kraljevski par je prije samog vjenčanja otputovao na veliku zvaničnu turneju zemljama Komonvelta, za koju mnogi smatraju da je bila dio protokola i pripreme prije glamuroznog događaja. Informacije koje su, ipak, na kraju došle u javnost, govore kako je na kraljevsko vjenčanje Charlesa i Diane utrošeno čak 110 miliona dolara. Na ceremoniji je bilo 3.500 zvanica, a više od 750 miliona gledatelja širom svijeta pratilo je njihovo vjenčanje putem televizije. Par se rastao 1996. godine, samo godinu prije nego što je Diana tragično preminula u saobraćajnoj nesreći.

Severina i Igor Kojić
Kada su se u novembru 2015. Severina i Igor Kojić vjenčali pred više od 600 gostiju, naknadno je govoreno da je riječ o vjenčanju stoljeća. Nije im to jedina svadba, malo ranije te godine Severina i Igor vjenčali su se tajno u Istri. Par je vjenčanje u Beogradu režirao kao svadbu, napravio je to pokojni Severinin saradnik Tomaž Pandur. Navodno je svadbeno slavlje koštalo blizu 50 hiljada eura, a održano je u luksuznom hotelu ‘Crowne Plaza’. Glamurozna vjenčanica, poznati gosti iz Hrvatske i Srbije, luksuz na svakom koraku. Severina je svadbom definitivno bila tema 2015. godine. Ljubavna sreća para traje i danas.

Lepa Brena i Boba Živojinović
Kada su se krajem 1991. godine Slobodan Boba Živojinović i Lepa Brena odlučili vjenčati, svadbi su prisustvovali mnogi poznati pripadnici sportske i estradne elite. Bio je to veliki spektakl u hotelu „Interkontinental“, a procjenjuje se da je koštao 50 hiljada njemačkih maraka. Isplatilo se, jer su Boba i Brena i danas u sretnom braku, tokom kojeg su dobili dva sina. Brena se veoma lijepo slaže i sa suprugovim sinom iz prvog braka Filipom, koji je, također, upriličio skupu svadbu s mladom pjevačicom Aleksandrom Prijović, koja je porijeklom iz Belog Manastira, a par je nedavno i krstio sina Aleksandra.

INSTAGRAM

Justin Timberlike i Jessica Biel
Kada je 2012. godine pjevač Justin Timberlake zaprosio svoju buduću suprugu, glumicu Jessicu Biel, niko nije slutio da će slavlje na koje je bilo pozvano svega 100 zvanica na kraju koštati 6,5 miliona dolara. Oni koji su prisustvovali vjenčanju zamoljeni su od ljubaznih domaćina da u javnosti ne iznose detalje.

Michael Jordan i Yvette Prieto
Najbolji košarkaš svih vremena, prema odluci stručnjaka i mišljenju mnogih, Michael Jordan, svojevremeno je bio u braku s Juanitom Vanoy. Iako su proveli 17 godina u braku, njihova ljubav na kraju je okončana prilično burno. Godine 2013., legendarni košarkaš ponovo je odlučio stati na “ludi kamen”, a ovoga puta njegova izabranica bila je Yvette Prieto, atraktivna kubanska manekenka, koja je sudbonosno “da” izgovorila pred brojnim zvanicama. Jordan nije štedio na luksuzu, a neke procjene govore da je potrošio više od 10 miliona dolara.

Kim Kardashian i Kris Humphries
Kim Kardasian na svom prvom vjenčanju, kada se udala za Krisa Humphriesa, 2011. godine, ništa nije ostavila slučaju. Samo cvijeće je koštalo dva miliona dolara, a to nije bio ni najskuplji detalj. Ukrasi u njenoj kosi koštali su 2,5 miliona dolara, a na pozivnice je par utrošio 10.000 dolara. Prisustvovalo je 500 ljudi, a vjenčanje je prenošeno i putem E kanala. Nakon samo 72 dana objavili su da se rastaju. Samo postupak razvoda koštao ih je 10 miliona dolara.

FOTO: INSTAGRAM

Salma Hayek i Francois Henri Pinault
Na Valentinovo 2009. godine u Parizu bračne zavjete izmijenili su glumica Salma Hayek i Francois Henri Pinault, francuski milijarder i vlasnik modnog carstva „Kering“, u čijem se vlasništvu nalaze neki od najpoznatijih svjetskih brendova. Dva mjeseca kasnije obnovili su zavjete pred 150 članova porodice i prijatelja na raskošnoj ceremoniji u Veneciji. Potrošili su na njega 3,5 miliona dolara. U poznatoj operi u Veneciji „Teatro La Fenice“, Hayek i Pinault vjenčali su se u prisustvu elite showbusinessa. Tamo su bili Charlize Theron, Bono, Penélope Cruz i Woody Harrelson, koji je preuzeo ulogu glavnog zabavljača i poveo sve goste u zajedničku izvedbu pjesme „Over the Rainbow”.

Katie Holmes i Tom Cruise
Iako je od njihovog razvoda prošlo već osam godina, bivši glumački par, 41-godišnja Katie Holmes i 58-godišnji Tom Cruise, i dalje intrigiraju javnost svojim odnosnom, najviše zbog činjenice da mu je, a na kraju i samom razvodu, „kumovala“ Scijentološka crkva, čiji je glumac dugogodišnji član. Uprkos činjenici da imaju 14-godišnju kćerku Suri, prema pisanjima stranih medija, bivši supružnici nisu u kontaktu, no i dalje njihovo vjenčanje je glavna tema medija. A zašto ne bi bilo kada su na njega potrošili 2,5 miliona dolara. Vjenčanje je održano 18. novembra 2006. godine, a obilježeno je holivudskim glamurom, klasičnim raskošem, te porodičnom atmosferom u veličanstvenom italijanskom dvorcu Odescalchi na jezeru Bracciano. Prekrasnu mladenku do oltara je doveo njen otac Martin, koji je održao nezaboravan govor, a sam obred sa zalaskom Sunca vodio je svećenik scijentologije. Kum popularnom glumcu bio je najbolji prijatelj i osnivač Scijentološke crkve David Miscavige, a kuma Katie bila je sestra Nancy Blaylock.
Katie je nosila „Armanijevu“ vjenčanicu sa svilenom čipkom boje slonovače ukrašenu „Swarovski“ kristalima, za šta je Giorgiju Armaniju trebao 350 sati, a nosila je svilenkaste cipele boje slonovače, dok je u rukama imala predivan buket kala i ljiljana. Tom je, također, bio obučen u „Armanijev“ smoking na kojem je bilo ispisano “Giorgio Armani za Toma Cruisea”. „Cartier“ vjenčano prstenje bilo je od bijelog zlata.
Nakon početnih koktela gostima su bila poslužena hladna predjela, a potom su uslijedila brojna jela. Torta je bila peterospratnica od bijele čokolade ukrašena ružama od marcipana i posipana bijeli čokoladnim mrvicama. Svadbi je prisustvovalo 150 zvanica među kojima su bile poznate osobe kao što su Will Smith sa suprugom Jadeom Pinkett Smith, Victoria Beckham, Jennifer Lopez i Marc Anthony, Jim Carrey i Jenny McCarthy, Brooke Shields i Chris Henchy, John Travolta, Russell Crowe, Steven Spielberg kao i mnogi drugi. Tokom raskošne večeri u dvorcu iz 15. stoljeća pjevao je legendarni italijanski operski pjevač Andrea Bocelli, a sretni par uveličao je vjenčanje nezaboravnim vatrometom.

George Clooney i Amal Alamuddin
Vjenčanje jednog od najpoželjnijih neženja svih vremena i britanske advokatice za ljudska prava održano je u bajkovitom italijanskom gradu Veneciji, jer su se George i Aman upravo tu i upoznali. Par je 27. septembra 2014. godine održao slavlje u luksuznom hotelu „Aman Canal Grande“, a kompletan doživljaj svadbe trajao je četiri dana, od petka do ponedjeljka, kada ih je u Gradskoj vijećnici vjenčao gradonačelnik Rima, Walter Veltroni. Hotel sa sedam zvjezdica se nalazi u palači Papadolpoli izgrađenoj u 16. stoljeću, a pruža najljepši pogled na prekrasan i romantičan grad. George Clooney je do hotela čamcem došao s porodicom, a s okolnih zgrada i mostova su ih pratili novinari i brojni turisti koji su se uputili u bajkovitu Veneciju samo zbog ovog velikog događaja. Jedan od najtraženijih glumaca današnjice i najzgodnijih muškaraca posljednjih 20-ak godina bio je vrlo elegantan i šarmantan. Nosio je crno „Giorgio Armani“ odijelo s leptir mašnom. Mladenka je nosila prekrasnu „Oscar de la Renta“ vjenčanicu. Probranu listu gostiju do hotela „Aman Canal Grande“ predvodili su: Matt Damon i supruga Luciana, Cindy Crawford i njen suprug, koji je ujedno bio i kum na svadbi, Rande Gerber, Bill Murray, Ellen Barkin, Bono iz U2, Richard Kind, Emily Blunt, John Krasinki, Georgeov rođak Miguel Ferrer i njegova supruga Lori. Ukupno je bilo 90 gostiju, koje su mladenka i mladoženja pomno birali. Kako je ranije pisano u medijima, par je za ovo vjenčanje potrošio 3,9 miliona dolara.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti