Čija je zapravo bila vila Jovanke Broz

Piše: Redakcija

 

Jovanka Broz

 

Vila Bor na Dedinju, koja skockana i renovirana čeka Anu Brnabić da se useli, danas je najpoznatija kao “vila Jovanke Broz”, jer je u njoj živjela nekadašnja prva dama Jugoslavije.

Vijest da će se Ana Brnabić useliti u vilu Jovanke Broz u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75 u Beogradu uzburkala je još duhova i navela novinare da dublje zagrebu u prošlost jedne od prvih luksuznih kuća na Dedinju.

Ona, međutim, nikad nije pripadala Milošu Savčiću, kako su mnogi mislili, objavio je portal Nova.rs.

Savčić (1865-1941) je bio jedan od najbogatijih Evropljana svog vremena, građevinski inženjer i preduzetnik, ministar građevine i gradonačelnik Beograda, koji je, između ostalog, započeo izgradnju kompleksa luksuznih vila na Dedinju, a čijim je potomcima nakon Drugog svjetskog rata oduzeta kompletna imovina. Uključujući i plac u Užičkoj 15, gde je, između ostalog, danas Kuća cvijeća, sa grobovima Josipa Broza Tita i Jovanke Broz.

Ipak, kada je Savčićev zet na tom imanju 1933. godine, počeo da podiže porodičnu vilu, vila Bor je već “držala poziciju” na Dedinju.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda za portal Nova.rs je potvrđeno da u dokumentaciji stoji podatak da je vila Bor “izgrađena za trgovca Čedomira Petrovića, prema projektu građevinskog inženjera Stanislava Sobotke 1932. godine, kao i da je adaptirana oko 1980. godine”.

“Vila se nalazi se u okviru cjeline “Topčidersko brdo i Dedinje” koja uživa status prethodne zaštite”, naveli su iz Zavoda.

Čedomira Petrovića, doduše, historija mnogo slabije pamti nego Savčića, a njegova sudbina bila je slična sudbinama mnogih imućnih Srba koji su nakon Drugog svjetskog rata proglašeni “narodnim neprijateljima” i “pripadnicima stare srpske buržoazije” nepoželjnim u novom komunističkom sistemu.

Petrović je bio trgovac engleskim štofovima. Poslije Prvog svjetskog rata brzo se obogatio i postao dio elitnih beogradskih krugova, pišu “Večernje Novosti”. Navodno je bio među prvima koji su na Dedinju izgradili vilu. Poslije rata mu je oteta, a Čeda Petrović je bio strijeljan.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti