Odlomci romana „Zulejha otvara oči“ ruske književnice Guzelj Jahine (III): Umrijet ću uskoro?

Piše: Redakcija

 

EKSKLUZIVNO PRENOSIMO  Odlomci romana „Zulejha otvara oči“ ruske književnice Guzelj Jahine (III)

 

Allahu, šta će se dogoditi ovaj put? Ona zažmiri i spusti u tren oznojeno čelo na hladnu podnu dasku. Osjeća da je pod mokar – voda? Snijeg s Murtazinih valjenaka topi se i otječe po podu u vijugavim potočićima

 

Kucanje na prozor

Umrijet ću?

S druge strane prozora gudi tamnoplava mećava. Zulejha kleči i četkom od dlake čisti Murtazin kaftan. Kaftan je glavni ukras kuće: proštepan filcom, pokriven baršunom, mirisan od snažnog muškog duha, ogroman, baš kao i njegov vlasnik. Visi na debelom,

mjedenom ekseru, sijaju mu bogati rukavi, milostivo dopušta mršavoj Zulejhi da puže i čisti kapljice blata s njegovog poruba.

Umrijet ću uskoro?

Blato je u Kazanju masno i dobro. Zulejha tamo nikad nije bila – nijednom nije otišla iz Julbaša, samo u šumu ili na groblje. A htjela bi. Murtaza ju je obećao jednom povesti sa sobom. Bojala se podsjetiti ga, samo ga je posmatrala ispod oka svaki put u vrijeme priprema. On bi povukao Sandugač za uzde, potpeticom udarao razdrmana kola – pravio se da ne primjećuje.

Ako umrem, znači da neću ni vidjeti Kazanj?

Zulejha iskosa pogledava Murtazu. Ovaj sjedi na sjakeu i krpa konjski ovratnik. Prsti s požutjelim noktima grubi su i snažni, poput debala mladih hrastova, spretno udijevaju skliski kožni remen u drvenu osnovu. Tek što se vratio iz grada i odmah se primio posla. Dobar muž, šta da se kaže.

Ako umrem, hoće li se on brzo ponovo oženiti?

Murtaza zadovoljno grakne: gotovo! Stavi ovratnik na svoj moćni vrat, provjeri snagu zakrpe, pod oštrim, drvenim iskrivljenjem napuhuju se debele žile. Da, ovakav će se oženiti, i to veoma brzo.

A šta ako je Vampirica pogriješila?

Zulejhina četka šušti. Šuš‑šuš. Šuš‑šuš. Šamsija – Firuza. Halida – Sabida. Prva i druga kći. Treća i četvrta. Ona često prebire ta imena, poput krunica. Vampirica je prorekla četiri smrti. Zulejha bi od svekrve istovremeno saznala i o svojoj trudnoći, i o predstojećoj smrti novorođenčeta. Četiri je puta u stomaku iznijela plod, a u srcu nadu da je Vampirica ovaj put pogriješila. No pokazalo se da je starica svaki put u pravu. Zar i sada nije tako?

Radi, Zulejha, radi. Kako je ono mama govorila? Rad tjera tugu. Oh, mama, moja tuga ne sluša tvoje uzrečice.

Čuje se dogovoreno kucanje na prozor: tri puta brzo, dva polako. Ona poskoči. Pričinilo joj se? I onda opet: tri puta brzo, dva polako. Ne, nije joj se pričinilo, nema greške: to je isto kucanje. Četka joj ispadne iz ruke i otkotrlja se po podu. Zulejha pogleda uvis – susretne teški mužev pogled. Allah saklasin, Murtaza, zar opet?!

On polako skine konjski ovratnik s vrata, prebaci ogrtač preko ramena i gurne noge u valjenke. Vrata se zalupe za njim.

 Zulejha se baci prema prozoru, prstima otopi neuredne uzorke inja na staklu i prisloni oko na rupicu. Eno i Murtaze koji odškrinjuje kapiju, boreći se s vijavicom u naletu. Iz vihora bijelih pahuljica pomoli se njuška tamnog konja, snijegom posut konjanik naginje se iz sedla prema Murtazi i nešto mu šapće na uho – i za tren nestaje u mećavi, kao da ga nije ni bilo. A Murtaza ide nazad.

Zulejha se baci na pod, napipa odletjelu četku, zabije nos u porub kaftana – ne priliči se ženi pokazivati nepotrebnu radoznalost, čak i u takvom trenutku. Otegnuto cvile vrata, pripuštajući svježi, mrzli dah. Teški muževi koraci sporo prođu iza njenih leđa. Nisu to dobri koraci – spori su, umorni, gotovo kao ukleti.

Ona priljubi prsa uz hladan pod, a lice uz meki kaftan. Diše plitko, bez glasa. Čuje se glasni prasak vatre u peći. Kratko pričekavši, ona lagano okrene glavu: Murtaza sjedi na sjakeu u ogrtaču i zasniježenoj šubari, grmolike mu se obrve spajaju na korijenu nosa, a u njima polako gasnu iskre krupnih, bijelih pahuljica. Duboka bora prorovala mu je čelo poprijeko, pogled mu je ukočen i mrtav. I Zulejha shvata: da, opet.

Allahu, šta će se dogoditi ovaj put? Ona zažmiri i spusti u tren oznojeno čelo na hladnu podnu dasku. Osjeća da je pod mokar – voda? Snijeg s Murtazinih valjenaka topi se i otječe po podu u vijugavim potočićima.

Zulejha uzme krpu i na koljenima kupi vodu. Tjemenom se zabija u muževe noge tvrde kao željezo. Krpom tapka uokolo po otopljenoj vodi, ne smijući podignuti glavu. Na desnu joj ruku stane veliki oštri valjenak. Zulejha želi izvući dlan, ali valjenak joj pritišće prste poput kamena. Ona pogleda uvis. Murtazine žute oči posve su blizu. U zjenicama velikima poput višnje pleše odsjaj vatre.

„Ne dam“, tiho šapće. „Ovaj put – ništa ne dam.“

Kiseli dah pali joj lice. Zulejha se odiže. I osjeća kako joj drugi valjenak stane na lijevu ruku. Samo da joj ne zgnječi prste – kako će raditi bez prstiju…

„Šta će biti, Murtaza“, tužno blebeće. „Jesu li ti rekli? Hoćemo li sad davati pšenicu? Ili blago?“

„Ženo, jesu li to tvoja posla?“, prosikće odgovor.

Zgrabi joj pletenice i omota ih oko šaka. Zulejhine oči su pred njegovim gorućim ustima. U gustim, smeđim rupama među zubima ljeskaju se grudice sline.

„Možda novoj vlasti nedostaje ženskadije? Pšenicu su već uzeli, blago također. Ako požele zemlju, uzet će je. A sa ženskima loše stoje.“ Murtazina pljuvačka prska Zulejhu po licu. „Crveni komesari trebaju nekoga prašiti.“

Stisne joj glavu među svoja koljena. Joj, snažne su joj u muža noge, neka je posijedio.

„Naređeno je skupiti sve ženske i predati ih predsjedniku seoskog vijeća. Ko ne posluša – upisat će ga u kalhus. Zauvijek.“

Zulejha napokon shvati da joj se muž šali. Samo ne zna treba li se nasmijati kao odgovor. Po njegovom oštrom i teškom disanju shvata da ne treba.

 (Izdavač: Buybook, 2020.; Urednica: Ena Hasečić; Prevod s ruskog: Tatjana Radmilo; Biblioteka exsssr)

Oprema teksta je redakcijska
Priredila: M. K.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti