Razglednica svijeta: Pogledajte Maroko očima Marine Kikanović

Piše: Redakcija

Jednom mjesečno Marina Kikanović, supruga bh. košarkaškog internacionalca Elmedina Kikanovića, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…, diplomirana pravnica i magistrica energetike ovog puta nas vodi u Maroko

 

Kraljevina Maroko nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Afrike, a zapljuskuju je Atlantski okean na zapadu (3000 km obale) i Sredozemno more na sjeveru (500 km obale). U Maroku živi više od 30 miliona ljudi, a gotovo 60 posto njih živi u priobalnim područjima. Oficijelni jezik je arapski, a Maroko je peta ekonomska sila Afrike. Političku nezavisnost od Francuske Maroko je dobio 1956. godine, ali i nakon toga se osjeća prisustvo Francuza, posebno francuske elite, koja je po povoljnim cijenama kupovala imanja i nastavila da uživa u ovoj prelijepoj zemlji.

Turiste ovoj zemlji najviše privlači ogromna raznolikost, kako kulturna, tako i geografska. Maroko zaista ima šta ponuditi i najizbirljivijima. Posebnu pažnju zaslužuju tradicionalna ljubaznost, gostoprimstvo, neposrednost i srdačnost, koje ćete osjetiti na svakom koraku. Marokanci su zaista spremni da vam pomognu i učine vaše putovanje nezaboravnom avanturom. Kada sam spomenula geografsku raznolikost, to otprilike znači da jednog dana možete biti na planinarenju na Atlasu, a sljedećeg se već ugodno sunčati i kupati, ili obilaziti karakteristično crvenkastu pustinju. Maroko je sve to, ali i još više, posjeduje šarm koji mu niko ne može oduzeti.

 

Kulturološka raznolikost podrazumijeva mješavinu utjecaja raznih kultura: arapske, francuske, španske i portugalske. Svaka od ovih kultura ostavila je nešto svoje u naslijeđe, što je i danas primjetno u kulturi, običajima, arhitekturi…

 

Fes je dom najveće i najstarije medine u sjevernoj Africi. Prepustite se i dozvolite da vas očara ovaj mistični i magični grad, bivša prijestonica i kulturni epicentar Maroka. Ovaj grad od milion stanovnika nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a ako ste gledali veoma popularnu seriju “Klon” (Žade), brazilske produkcije, prepoznat ćete ga, jer su mnoge scene snimane u ovom lijepom gradu. Mnogi kažu da, ako želite osjetiti duh Maroka, Fes je pravo mjesto za vas.

Fes

Marrakesh je, također, sačuvao tradicionalnost i mistiku koja ga krasi, ali, kako je jedan od najposjećenijih gradova u Maroku, autentična atmosfera u tom gradu dijelom je narušena ogromnim brojem turista, izgradnjom luksuznih hotela, otvaranjem butika sa svjetski poznatim brendovima.

Grad živi dvadeset i četiri sata i nemojte da vas iznenade buka, gužva i brzina kojom se sve odvija u Marrakeshu. Ima otprilike milion stanovnika, te se uz Fes, Meknes i Rabat ubraja se u četiri “kraljevska grada” Maroka. Dva miliona turista godišnje posjeti Marrakesh. Stari dio grada je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Nazivaju ga “Crveni grad”, jer po zakonu sve građevine moraju biti sagrađene od crvene opeke.

Jardin Majorelle je botanička bašta osmišljena od francuskog slikara Jacquesa Majorellea i dom je različitih vrsta kaktusa. U centralnom dijelu bašte je dominantna indigo plava umjetnička kuća s fontanom. Ovo je ujedno i jedno od najfotografiranijih mjesta u Marrakeshu, tako da se preporučuje ljubiteljima dobre fotografije i društvenih mreža. Dolazak u ranijim satima će svakako pomoći da izbjegnete gužve.

“Musée Yves Saint Laurent” je mjesto gdje je izložen višedecenijski rad jednog od najvećih svjetskih modnih dizajnera Yvesa Saint Laurenta. Čak i oni koji nisu pretjerani zaljubljenici u modu moraju odati priznanje ovom čovjeku i njegovom radu. Yves Saint Laurent je zaista bio zaljubljen u Marrakesh, a dokaz tome je i podatak da je kupio čuveni Jardin Majorelle. U blizini Jardin Majorellea je i sagrađen ovaj muzej, koji se, iako kompletiran 2017.godine, zahvaljujući tome što su korišteni domaći materijali u izgradnji (marokanski kamen i zemlja), savršeno uklopio u arhitekturu ovog podneblja. Ovde možete uživati i u prelijepom vrtu, kafiću, knjižari, te biblioteci koja je dom za 5.000 knjiga s raznolikom tematikom, gdje prednjače, naravno, historija i moda.

Palača Bahia izgrađena je u 19. vijeku po nalogu sultanovog vezira Abu Ahmeda. On zaista nije štedio i ova palača je veoma raskošna, što se vidi u svakom njenom kutku. Pozlaćeni plafoni, raskošni mozaici, mermerni podovi, samo su neki od detalja koji ovu palaču čine izuzetnom. Sastoji se od 150 soba, harema, paviljona. Sakrijte se od podnevnog Sunca i jednostavno se izgubite istražujući detalje u 8.000 kvadratnih metara velikom kompleksu Bahije.

Souk Semmarine je najveći bazar u Marrakeshu. Ovaj grad je poznat po bazarima i ako želite da osjetite pravi duh Maroka, preporučujem vam da posjetite ovaj bazar, uz upozorenje: nemojte se izgubiti! Nepregledan labirint, hiljade trgovaca s najrazličitijom ponudom, neizbježno cjenkanje, miris začina, ulični zabavljači, motori koji bjesomučno jure kroz uske uličice, to je otprike slika ovog uzavrelog bazara. Ukoliko želite da osjetite pravi Marrakesh, posjeta ovom mjestu je neizbježna.

Jemaa el-Fnaa, glavni gradski trg koji je pod  zaštitom UNESCO-a, smješten je u srcu grada. Osim za Maroko karakteristično živahne atmosfere na ulicama, predlažem da se popnete u neki od roof top barova i uživate u prelijepom zalasku Sunca. Džamija Kutubiyya je najveća džamija u Marrakeshu i sagrađena je u 12. vijeku. Munara je visoka 75 metara i predstavlja gradski orijentir. Ova džamija je poslužila kao model za kasnije izgrađenu Giraldu u Sevilji.

Na samom sjeveru Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski okean, nalazi se Rabat. Ovaj grad je odlukom kralja zadržao status prijestonice početkom dvadesetog vijeka i jedan je od četiri kraljevska grada ove prelijepe zemlje. Iako je Rabat glavni grad Maroka, daleko je ekonomski slabiji od Casablance. Rabat je danas treći po veličini grad u Maroku s velikim političkim značajem. Utjecaj francuske kulture vidi se na svakom koraku, pa se danas na ulicama Rabata uz arapski čuje i francuski jezik. Ovaj grad ima tipičan francuski kolonijalni izgled, uklopljen u tradicionalnu arhitekturu sjeverne Afrike.

Široki bulevari dovest će vas do starog grada Medine, gdje se nalazi jedno od najupečatljivijih mjesta u Rabatu, kapija Bab Oudaia. Neke od znamenitosti koje još treba da vidite u Rabatu su: Kasbah Oudaia (Citadela iz perioda Almohada u Rabatu), Muzej i andaluzijski vrt, Toranj Hasan i džamija, Mauzolej kralja Muhameda V, Bab al-Rouah (Zid Almohada, koji vodi skroz od Kasbah Oudaije u Kraljevskom dvoru) i Arheološki muzej.

Plaže u Rabatu su veoma čiste, uređene i atraktivne. Petnaest kilometara južno od Rabata nalazi se Temara Beach. Ovo je idealna plaža za porodični odmor, dječiju igru i uživanje. Odlikuje je fini bijeli pijesak, a u ponudi su i brojni kafići i restorani. Mehdia Beach je plaža za ljubitelje vodenih sportova i one koji su više avanturističkog duha. Ona je idealna za surfanje i druge sportove na vodi. Nalazi se na 30-ak kilometara od Rabata, a odlikuje je fini bijeli pijesak. Za plivanje i uživanje u miru i tišini najbolja je Plage des Nations.

Casablanca je najveći grad u Maroku s blizu 3,8 miliona stanovnika. Dok je Rabat politički glavni grad Maroka, Casablanca je ekonomski i biznis centar ove države. Brojne svjetske korporacije imaju svoje sjedište u ovom gradu, koji je ujedno i najveća luka u Maroku. Casablanca je drugačija od “kraljevskih gradova” koje sam navela i ovdje nećete na pravi način osjetiti duh i tradiciju Maroka.

Bez sumnje, najatraktivnija građevina u Casablanci je džamija Hasan II. To je jedna od samo dvije džamije u Maroku u koje je dozvoljen ulazak nemuslimanima. Nalazi se na samoj obali, na stjenovitom dijelu iznad Atlantskog okeana i uistinu je impresivna i grandiozna. Najveća je džamija u Maroku i treća je najveća džamija na svijetu (odmah iza Mekke i Medine). Munara visoka 210 metara zaštitni je znak Casablance. Zanimljivo je i da ima stakleni krov, koji se otvara kada je džamija puna vjernika. Gotovo 6.000 radnika je učestvovalo u radovima na interijeru s isključivo marokanskim materijalima: kedar s planine Atlas, rozikasti granit iz Agadira.

 

Gradska medina je mnogo manja nego u ostalim gradovima navedenim u ovom tekstu i svakako da joj nedostaje onaj pravi šarm. Uglavnom se prodaju proizvodi koje stanovništvo svakodnevno koristi. Pattiserie Bennis Habous je slavna pekara koja uglavnom snabdijeva sve hotelske lance u gradu. Ovo mjesto je izuzetno popularno i budite spremni na gužvu. Probajte neki od specijaliteta kao što su Akda aux almandes (makaroni s lješnikom) ili Cornes de gazelle (kolač punjen pastom od lješnika i narandže). Naravno, neizbježna je i šoljica čaja od nane, koji se u Maroku nudi na svakom koraku i obično je dobro zaslađen.

Još jedna od zanimljivih stvari koje možete uraditi u Casablanci je i posjeta čuvenom “Ricky’s cafeu”. “Casablanca” je čuveni filmski klasik, ljubavna drama iz 1942. godine, ali je zanimljivo da film nije sniman u Casablanci već u holivudskom studiju, nekoliko hiljada kilometara dalje. “Ricky’s café” je kafić koji se pojavljuje u filmu, ali je, ustvari, plod fantazije i nije postojao u Casablanci u to vrijeme. Ipak, 2004. godine je otvoren konačno i u Casablanci i postao je realnost. Ovo mjesto je izuzetno popularno i vrijedi ga posjetiti i prisjetiti se detalja ovog kultnog filma. Kada se umorite od gradske buke, predlažem da predah uzmete u nekoj od obližnjih plaža, a među najpopularnijima su one u Ain Diabu i Anfi.

Fes el-Bali je gradska medina koja je sagrađena u 9. vijeku. Zbog historijskog konteksta i kulturološkog utjecaja ova medina se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske  baštine. Zadivit će vas način na koji je sačuvan antički šarm u ovome dijelu grada, a ujedno ćete imati priliku da uživate u najvećoj urbanoj pješačkoj zoni na svijetu. Zbog uskih uličica imat ćete osjećaj da ste u labirintu. Stoga, pamtite orijentire, a ako ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da uzmete hotel ili rijad u samoj medini, jer se neki ulazi u medinu zatvaraju u 19 sati, pa povratak nazad može biti kompliciran.

Jnan Sbil Gardens su prelijepi vrtovi u kojima se možete odmoriti od gradske buke i gužve. Fontane, palme i cvrkut ptica će vas opustiti i osvježiti. Medresa Bou Inania sagrađena je u 14. vijeku i bila je škola. Grandiozna arhitektura će vas oduševiti, a ovo je i jedno od rijetkih religioznih mjesta u kome je dozvoljen ulazak nemuslimanima. Kako biste izbjegli gužve, predlažem da je posjetite ili rano ujutro ili kasno poslijepodne.

Štavionica kože je svakako jedno od originalnih i autentičnih mjesta koje možete vidjeti u Fesu. Stotine različitih boja je u koritima u ovoj svjetski poznatoj štavionici, gdje se obrađuje i boji životinjska koža i priprema za dalju upotrebu. Obrada kože je tradicionalna, vidjet ćete bosonoge radnike kako satima gaze kožu, da bi se dobila potrebna mekoća. Malo upozorenje, miris koji se širi iz štavionice je poprilično jak, te se preporučuje da uzmete poneki listić nane, a lokalci su već pripremljeni i ponudit će vam to, kako bi se suzbio jak i ne baš prijatan miris. Ili jednostavno stavite šal prije polaska.

Chouara štavionica je najveća štavionica kože u gradu i najstarija je na svijetu. Marokanska koža je dobrog kvaliteta i mnogo jeftinija nego kod nas, tako da možete bez razmišljanja uživati u šopingu i kupiti torbu, kaiš, jaknu ili novčanik. Ovdje se koriste prirodni izvori za boje, pa tako menta služi za dobijanje zelene boje, indigo za plavu… S obližnjih terasa možete iz najboljeg ugla vidjeti ovaj za razglednice karakterističan prizor, stotine korita s različitim bojama i proces bojenja najkvalitetnije kože.

Kairaouine je druga najveća džamija u Maroku, a ovdje se nalazi i najstariji univerzitet na svijetu. Džamija može da primi 20.000 vjernika. Fes se smatra kolijevkom znanja, a najstariji univerzitet govori u prilog tome.

Meknes se, također, naziva “krajevskim gradom” jer je i on bio prijestonica kroz historiju Maroka, uz Fes, Marrakesh i Rabat. Od svih nabrojanih Meknes je najmanji i najopušteniji. Smješten je u podnožju planine Atlas i u sjeni je svog susjeda Fesa, koji je daleko posjećeniji. Karakteriziraju ga grandiozna arhitektura, antičke zidine i prelijepe kapije. Osnovan je u 11. vijeku, a prijestonica je postao u 17. vijeku pod vlašću sultana Moulaya Ismaila. Sultan je načinio ovaj grad uistinu prelijepim s 40-ak kilometara dugim zidinama koje su ga opasavale, a posebna atrakcija su prelijepe gradske kapije.

Bab Al Mansour je najveća i najspektakularnija gradska kapija, a karakteriziraju je prelijepi mozaici. Sagrađena je od materijala sačuvanih još iz rimskog doba. Mauzolej Moulay Ismail je mjesto gdje počiva sultan koji je sagradio ovaj grad i učinio ga prijestonicom. Ovo mjesto se posjećuje u tišini. Sultan Moulay Ismail se smatra jednim od najvećih vladara u bogatoj historiji Maroka.

Još jedno mjesto koje morate vidjeti su ostaci rimskog grada Voluibis. Udaljeni su 30-ak kilometara od grada i najbolje su sačuvani ostaci u sjeverozapadnoj Africi. Trideset mozaika predstavljaju najljepšu priču ovog grada, priču koja vraća duh prošlosti i antičkog Rimskog Carstva. Zahvaljujući geografskom položaju, Meknes je mjesto gdje odlično uspijevaju limun, masline i vinova loza. Za razliku od Fesa i Marrakesha, Meknes je poprilično mirnija varijanta, tako da se možete opustiti i uživati u ispijanju vina.

 

Pročitajte još