Dugo se ništa nije znalo o njima: Ovo su djeca predsjednika i prve dame Turske

Piše: Preuzeti tekst

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga Emine u preko četiri decenije dugom braku, imaju dva sina, Buraka, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, i Bilala, te dvije kćeri, Esru i Sumeyye. O njihovoj djeci dugo se nije ništa znalo, no, otkako je na vlasti, Erdoganov privatni život uvijek plijeni interesovanje javnosti.

Još 2014., u medijima je često govorio kako treba usmjeriti jače napore na jačanje kontrole rađanja, rekavši da bi kontracepcija mogla posušiti cijelu jednu generaciju ljudi. Turski predsjednik to je rekao na vjenčanju sina jednog od njegovih najbližih saradnika, poslovnog čovjeka Mustafe Kefelija.

-Jedno ili dvoje (djece), nije dovoljno. Ako želimo osnažiti svoj narod, treba nam dinamičnije i mlađe stanovništvo. To nam treba kako bismo Tursku doveli na nivo modernih civilizacija – kazao je tada pred tek oženjenim parom.

-U ovoj zemlji, protivnici već godinama sudjeluju u izdaji kontrole rađanja, nastojeći isušiti našu generaciju. Jedno dijete je sinonim za samoću, dvoje za rivalstvo, troje za ravnotežu, a četvero za obilnost. A Bog se brine za ostalo – kazao je na kraju svog govora.

Otac četvero djece, dva sina i dvije kćerke, Erdogan i ranije je iznosio prijedloge o ograničavanju prava na pobačaj i pilule za sutra, ali je ta izjava bila najžešća po pitanju kontracepcije i o njoj se priča i danas.

Budući da ima takav stav kada je u pitanju rađanje djece, mnoge je zanimalo ko su i kako izgledaju njegova.

Esra Erdogan

Esra Erdogan, je rođena 1983. godine u Istanbulu. Završila je srednju školu “ Kadikoy Imam Hatip High School ” u Istanbulu, a istu su pohađali  i Sumeyye i Bilal Erdogan. Studije je započela u Turskoj, zatim je obrazovanje nastavila na Univerzitetu u Indijani, a onda i na prestižnom Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji. U braku je od 2004. godine sa poznatim turskim biznismenom Beratom Albayrakom  i imaju troje djece.

Sumeyye Erdogan

Mlađa kćerka turskog predsjedničkog para, također je rođena u Istanbulu i to 1985. godine. I obrazovanje Sumeyye Erdogan se najprije odvijalo u Turskoj, a zatim u Americi gdje je diplomirala političke nauke i sociologiju na Univerzitetu Indijana. Magistrirala je na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije. S ogromnom pažnjom je 2006. godine ispraćeno njeno vjenčanje sa Selcukom Bayraktarom na kojem je bilo oko 6000 gostiju. Sada imaju jedno dijete.

Necmettin Bilal Erdogan

Necmettin Bilal Erdoğan ima 39 godina. Oženjen je sa Rejan Uzuner od 2003. godine i otac je dvojice sinova, Ali Tahir Erdogan i Omer Tayyip Erdogan. I on je završio Univerzitet u Indijani i ima diplomu Džon F. Kenedi škole politike. Bilal se 2006. godine našao u centru skandala zbog korupcije, a optužbe su na kraju odbačene.

Ahmet Burak Erdogan

Najstariji sin turskog predsjednika ima 41 godinu. Za razliku od braće i sestara nije studirao u Americi, ali je diplomirao na” Istanbul Bilgi University ”. Uspješan je biznismen, a od 2003. je u braku sa Semom Ketenci.

Izvor i foto: bhdijaspora.net

Pročitajte još