Hoće li zbog Corona virusa ponovno doći do gomilanja zaliha

Piše: Preuzeti tekst

Sve veći broj zaraženih građane bi mogao potaknuti na novo gomilanje zaliha: Jesu li trgovci spremni?

Na ovo pitanje pokušavaju odgovoriti već u susjednoj Hrvatskoj.

Gužve kakve su bile na blagajnama tržnih centara uoči prvog lockdowna nakon toga su rijetko viđene, a o tome svjedoče i podaci koju pokazuju da je u prvih osam mjeseci potrošnja pala za sedam posto, a trend se nastavlja.

U proljeće se panično kupovalo i gomilale su se kućne zalihe, a sada se mnogi pitaju hoće li jesen donijeti reprizu? Nakon prvog vala kada smo zaista gomilali zalihe i kupovali sve potrepštine koje trebaju u posljednja dva mjeseca zabilježena je stagnacija što se tiče potrošnje.

Iako je pandemija Corona virusa u većem zamahu nego u martuu, građani ipak ne namjeravaju  stvarati zalihe, pkazale su neke od anketa. Misle da nećemo biti u sličnoj situaciji i da ima dovoljno svega u trgovinama pa nema potrebe za tim jer sve je otvoreno i uvijek svega ima, a neki niti ne razmišljaju o tome.

U prvom valu Corona virusa, među proizvodima koji su se najviše kupovali bio je toalet papir čija je potrošnja porasla za više od 200 posto. Iako sada nema prizora masovne kupnje, ipak iz Hrvatske privredne komore procjenjuju da će biti sve više građana s kolicima punih potrepština, a kako RTL neslužbeno saznaje, neki trgovački lanci ipak osiguravaju već sad veće količine mesa nego obično, naročito onog koje ima duži rok trajanja.

Izvor: RTL

Pročitajte još