Istražili smo: Kako građani BiH doživljavaju Noć vještica

Piše: Lejla Bejdic

Noć vještica ili Halloween na engleskom jeste noć uoči Dana mrtvih, koji se proslavlja svake godine 31. oktobra, najviše u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, a odgovara katoličkom prazniku Svih svetih. Kelti su taj datum smatrali krajem ljeta i krajem godine, a prvog novembra počinjalo je zimsko doba. Tada su dani bivali kraći, postajalo je sve hladnije i noći su bile duže. Vjerovali su tada da se te noći vraćaju duhovi i onih koji su umrli tokom godine, kako bi zaposjeli nečije tijelo. Zato su oblačili strašne maske, zagrtali se ogrtačima i pravili buku, tjerajući duhove. Zbog toga je i nastao običaj da se u današnje vrijeme većina kostimizira u strašne likove koji nisu nimalo naivni ako imate slabo srce.

Simboli tog običaja i te noći su izrezbarene tikve, svijeće, vještice, crne mačke, zastrašujuće maske, šišmiši, sove i druge noćne životinje. No, odakle tikva u toj svetkovini? Došla je iz irske legende, koja kaže da je davnih dana pijanac Jack nasamario samoga vraga i natjerao ga da se popne na drvo, a onda na drvo urezao krst, pa se vrag nije mogao spustiti. Tako je Jack Fenjer postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova živih i mrtvih.

Vještice su vjerovale da je noć 31. oktobra vrijeme kad je veo koji razdvaja svijet mrtvih od svijeta živih najtanji, kada duhovi umrlih dolaze i hodaju po zemlji. Crne mačke nezaobilazne su zato što se vjerovalo da su one reinkarnirana bića s mogućnošću predviđanja budućnosti, a u srednjem vijeku vjerovalo se da se i vještice mogu pretvoriti u crne mačke.

No, koga više zanima prošlost i šta sve ovaj praznik danas predstavlja? U današnje vrijeme postao je popularan i na našim prostorima i više se niko ne čudi kada vidi plakat ili dobije poziv na zabavu povodom „Noći vještica“ (izuzev 2020. „Corona godine“, koja nije dozvolila da se bilo koji praznik u pravom smislu i proslavi).

Ugostitelji su vidjeli svoju priliku da naplate kreativnost te se ta noć sada više smatra šaljivom, strašnom, otkačenom, maštovitom za maske i kostime, nekim dječijim vjerovanjima da će te noći oživjeti vještice, drakule, vampiri, vilenjaci, duhovi i kosturi. „Halloween“ danas se smatra zabavnom, dekorativnom i dobrom prilikom za druženje, kojoj se najviše vesele mladi i djeca.

Za ljude na Zapadu to je tek šaljiv običaj bez ikakvog drugog značenja u kojima se čitave ulice i naselja spremaju za taj dan, dekoriraju ulice, mjesecima spremaju kostimi, i kada se smrači svoju djecu šalju da idu od vrata do vrata kuća, da skupljaju slatkiše uz famoznu rečenicu „Trick or Treat“. Naravno, djeca uvijek idu u grupi uz pratnji starijih osoba. “Trick” se odnosi na prijetnju, obično bezopasnu, koja se provodi vršenjem nestašluka nad vlasnicima kuća ili njihovom imovinom ako ne pruže slatkiše.

Ipak, Noć vještica mogla bi biti idealna prilika za poticanje kreativnosti djece, jer pruža beskrajne mogućnosti za igru i zabavu. Oblačenje i maskiranje u horor junake, izbor najbolje maske ili najvještice, rezbarenje tikava, pripremanje jela i kolača od njih, odlična je prilika da se djeca oslobode straha od mraka i likova koji se noću skrivaju ispod kreveta.

Da bismo se uvjerili kako se „Noć vještica“ doživljava u Bosni i Hercegovini, „Azra“ magazin na svojim društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, proveo je anketu s pitanjem za naše čitatelje i pratitelje: šta misle o ovom prazniku, da li znaju šta on predstavlja i da li ga obilježavaju.

Slikovitim prikazom donosimo vam neke od brojnih odgovora koje smo dobili na naša anketna pitanja.

 



Ni slavni ne propuštaju „Noć vještica“

Halloween ne propuštaju ni najveće holivudske zvijezde koje pomno rade na svom kostimu mjesecima i iz godine u godinu imaju neke od najboljih i najkreativnijih kostima.

I dok se većina svijeta maskira u zvijezde, slavne žene i muškarci najčešće su inspirirani popularnom kulturom – muzikom, filmovima, serijama pa čak i crtićima, a svake godine ponovo nadmaše sami sebe.



Anketa “Azra” magazina na Instagramu i Facebooku. Naši čitatelji odgovaraju: Šta je za njih Halloween

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti