Najkontraverzniji holivudski par: 30 godina voljela je monstruma

Piše: Preuzeti tekst

Sedamdesete su bile prilično razuzdane, pogotovo u Hollywoodu. Jedan od najproblematičnijih glumaca toga doba bio je Ryan O’Neal, sve dok nije upoznao seks simbol tog vremena, Farrah Fawcett.

Farrah Fawcett i Ryan O’Neal bili su Angelina Jolie i Brad Pitt svoga vremena – predivan seks simbol i holivudski šmeker, što je trajalo dok se u njihov život nije uvukla droga, prevare i porodične svađe. Posljednji dani Farrah Fawcett, otkrili su detalje njihove tridesetogodišnje romanse o kojima su javno govorili.

Farrah je posljednje dane svog života provela pod utjecajem najjačih lijekova, pa je imala poteškoće da prepozna svoju najveću ljubav i oca jedinog deteta – Ryana O’Neala,  koji se nije odvajao od njenog bolničkog kreveta.  Skoro tri godine borila se sa rakom slijepog crijeva, koji je metastazirao na jetru. Preminula je 26. juna. 2009. godine. Tada je Ryan vidno utučen novinarima saopštio tužnu vijest i priznao da je glumicu prije smrti posjetio katolički sveštenik.

– Sada je s majkom, sestrom i Bogom. Volio sam je svim srcem. Tako će mi nedostajati. Bio sam uz nju u njenim posljednjim trenucima i rekao sam joj koliko je volim. Sada je na boljem mestu – rekao je O’Neal, koji je imao dugogodišnju burnu vezu s glumicom, iako se par nikada nije vjenčao. Namjeravali su to da učine još dok je Farrah bila pri svijesti, ali, kako je glumac kasnije otkrio, jednostavno nije bilo vremena.

Ko je bio Ryan?

Iako je bio na odličnom putu da postane velika glumačka zvijezda, s obzirom na to da je na samom početku karijere odigrao ulogu u čuvenom filmu Love story, koja mu je donijela nominaciju za Oskar, ali i ulogu u jednoj od najpopularnijih sapunica ikad, “Peyton Place”, Ryan O’Neal ipak je propustio priliku i to ponajviše zbog divljeg karaktera. Više nego uloge, obelježile su ga ljubavne veze i skandali.

Rođen je kao Charles Patrick Ryan O’Neal 20. aprila 1941. u Los Anđelesu, u porodici scenariste Charlesa Eldridga O’Neala i pozorišne glumice Patricije Ruth. Ryan zapravo nije želio da bude glumac, najviše se zanimao za sport, a za džeparac je zarađivao kao spasilac i bokser. Boks ga je posebno privlačio pa se, kada je imao 15 godina, takmičio u amaterskoj ligi i imao prilično impozantan rezultat od 18 pobjeda i 4 poraza.

Kao mladić, odslužio je dvomjesečnu zatvorsku kaznu jer se potukao! Nakon toga odustao je od boksa, a razlog je više bio taj što je porodica morala preko okeana, jer je otac dobio posao pisca na radiju “Slobodna Evropa” u Njemačkoj, gdje je Ryan 1959.  godine završio gimnaziju.

Tamo se nije bavio boksom, ali nije to ni bila njegova budućnost pogotovo zato što je njegova ambiciozna majka po svaku cijenu željela da joj sinovi, pored Ryana, par je imao i Kevina, također glumca, budu slavni i bogati, a glumačka karijera za sinove bila je njena tiha želja.

Želja joj se ispunila kada je Ryan iste godine kada je maturirao, debitovao na televi­ziji, u njemačkoj seriji “Tales of Vi­kings”, ali ne kao glumac već kao – kaskader! Tada se zainteresovao za glumu pa je, kad se porodica vratila u Ameriku, dobio ulogu u TV serijama “Dobie Girls” i “The Virginian”.

Početkom 1960-ih upoznao je sedam godina stariju glumicu Joannu Moore. Nekoliko sedmica poslije prvog susreta ostala je u drugom stanju i par se vjenčao 1963. godine. Dobili su kćerku Tatum, a 11 mjeseci kasnije i sina Griffina.

Početna bračna euforija i roditeljska sreća brzo je splasnula jer Ryan, sa 22 godine, nije bio spreman da preuzme odgovornost kakvu su djeca nosila sa sobom. Uz to, 1964. godine je dobio ulogu u nevjerovatno uspješnoj sapunici “Peyton Place”. Uspjeh ga je toliko ponio da uopšte nije mario za porodicu.

Od Joanne se razveo 1967. godine, kada je već bio u vezi s kolegicom iz serije Leigh Taylor-Young, sa kojom je iste godine dobio sina Patricka. Joanna nije mogla da se nosi sa bezuspešnom karijerom i dvoje male djece, te se odala piću i drogi, a u javnost je izbila informacija i da je djecu često zaključavala u sobu ili garažu.

Sve to Ryana nije mnogo brinulo, ali kada je u jednom trenutku shvatio u kakvim uslovima žive, odveo ih je svojoj majci, a potom u internat. Međutim, na ovom tlu se nisu snašli, te je Ryan kćerku Tatum i sina Griffina doveo sebi u Malibu, jer se u međuvremenu 1973. razveo i od druge supruge pa je živio sam, u kuću koja je tada bila sinonim za lude zabave i orgije uz alkohol, seks i drogu.

Filmska zvijezda je tada bila u vezi sa Bond djevojkom Ursulom Andres i jedva punoljetnom Melanie Griffith, sa kojom ga je u krevetu pronašla kćerka. U to vrijeme O’Neal je iza sebe imao nominaciju za Oskar za film “Love Story”, te mu je nakon toga karijera krenula vrtoglavom brzinom ka usponu, a uspjeh je značio i veliku naklonost žena. A njih je ludih 1970-ih bilo izuzetno mnogo.

Tako da su preko kreveta ovog poželjnog ljubavnika prešle i Barbra Streisand, sa kojom se upoznao na snimanju filma “What’s Up, Doc?”, dizajnerka Diane von Fur­stenberg, pjevačica Diana Ross, glumica Joan Collins, bivša žena pjevača Rolling Stounsa Bianca Jegger i mnoge druge.

Ali 1970-ih je O’Neal, osim sa ženama i drogom, muku mučio i sa kćerkom Tatum koju nije mogao da smiri pa joj je, da bi je zainteresovao, ponudio da radi s njim na filmu “Paper Moon”, u kome je on tumačio glavnu ulogu, a Tatum je dobila sporednu. Desetogodišnja djevojčica je za svoj debi dobila Oskara kao tada najmlađa glumica u historiji.

Međutim, govorilo se kako Ryan nije mogao da sakrije ljubomoru što je za isti film njegova kćerka nagrađena, a on nije. U napadu ljubomore tukao ju je, verbalno zlostavljao, a čak je je i ocrnio rekavši da se “toj ljenčini posrećilo i da sada misli da je nešto napravila”. Njegov odnos prema djeci je bio toliko grozan da joj je, kako je Tatum navela u autobiografiji, otac, i to kad je imala samo 11 godina, prvi ponudio kokain, baš kao i bratu. Griffin se još nije riješio zavisnosti, a 1990-ih su i njega i Ryana uhapsili zbog posjedovanja droge i lijekova.

Tatum su navodno na svakodnevnim žurkama u očevoj kući njegovi prijatelji seksualno iskorištavali, a da on nije ni trepnuo! Ryan je za to vrijeme hranio ego ljubavnim aferama kojima više niko nije znao broj i nije mario za potomke. Ipak, lude ‘70-e donijele su i sreću, a to je 1979. bio susret s glumicom Farrah Fawcett, koja će u njegovom životu, s raskidima i svađama, biti sve do smrti.  Na njihovom prvom sastanku, kako je ispričao, samo su se ljubili, satima, sve dok im usne nisu poplavele.

Farrah je u to vrijeme bila jedna od najpopularnijih glumica, zvali su je seks-bombom, a uloga u seriji “Charlies Angels” Teksašanku s dugom plavom kosom učinila je muškom fantazijom u čitavom svijetu. U to vrijeme Farrah je bila udata za producenta Lee Majorsa, Ryanovog dobrog prijatelja.

– Kada sam je vidio, sve divlje u trenutku je izašlo iz mene. Nikad joj nisam bio nevjeran – rekao je u jeku zaljubljenosti Ryan koji je tada slovio za velikog holivudskog zavodnika. A Farrah?

– Bila sam toliko očarana njegovom pojavom da nisam razmišljala ni o čemu drugom u tom trenutku – opisala je glumica susret s Ryanom.

Zlatni par, kako su ih zvali, nikada se nije vjenčao, ali zato što to Farrah nije htjela. Kada su 1985. godine dobili sina Redmonda, njihovoj sreći nije bilo kraja, ali ni tada se Farrah nije vidjela kao gospođa O’Neal. S druge strane Ryan se zbog nje svađao sa kćerkom.

– Tatum nikada nije voljela Farrah. Gotovo pa me natjerala da biram između njih dvije. U redu, ona mi je kćerka, ali Farrah je žena s kojom spavam! Niko me ne može uslovljavati da raskinem sa njom, a pogotovo ne dijete – izjavio je tada ozlojeđeni glumac.

Veza s Farrah Fawcett trajala je 17 godina, do 1997. godine. Međutim, nakon što mu je 2001. dijagnostifikovana leukemija, koju je uspješno prebolio, zbližio se s djecom, iako nikada u potpunosti, ali i s Farrah, koja je ubrzo nakon toga oboljela od karcinoma debelog crijeva. Iako je govorio o tuzi koju osjeća zato što ona umire i niko ne može da je spasi i u tome su se vidjele zle namjere. Tako je sin Griffin rekao da je sažaljenje tek trik i Ryanova želja da se dokopa glumičinog testamenta. Čak je tvrdio da  je glumac ljubomoran na njenu bolest!

– Kada je Farrah oboljela, sjećam se da je vikao: Ne, ti ne umireš, ja umirem! Ja imam rak! A ja sam mu rekao da to nije u redu jer je već prebolio leukemiju. On je najveći ego­centrik kojeg možete da zamislite! – rekao je Griffin.

Da u tome ima istine, dokazao je i sam Ryan koji je na sahrani voljene Farrah svoju kćerku Tatum pozvao na piće jer je nije prepoznao! Osim toga, dan nakon sahrane snimljen je u igrama na plaži sa nepoznatom mladom plavušom! No, očigledno ga je Farrah Fawcett poznavala bolje nego iko pa mu je u testamentu ostavila – ništa!

Godine 2017., ponovo je obolio. Ovog puta od raka prostate zbog čega je išao na operaciju, a uz njega je sve vreme bio njegov i Farin sin, Redmond. Tada je izjavio:

– Imam volju i želju da se borim protiv svih ovih stvari, ali ako i umrem barem ću napokon biti sa svojom djevojkom. Ona se nije plašila smrti, pa se neću plašiti ni ja – izjavio je O’Nil, mislivši na svoju dugogodišnju partnerku Farrah Fawcett.

Izvor i foto: Stil.rs

Pročitajte još