Gobekli tepe, najstariji vjerski objekat na svijetu, by Robert Dacešin

Piše: Redakcija

Robert Dacešin, ljudima koji prate društvene mreže poznatiji kao @rio_price_sa_putovanja, Banjalučanin koji je ujedno putnik, poliglot, bloger, teniser, teniski sudija i magistar ekonomije. Uz malo novca i mnogo znatiželje obišao je gotovo 60 zemalja svijeta. U svom stanu besplatno je ugostio desetke stranaca, a i sam je, na raznim stranama svijeta, umjesto u skupim hotelima, boravio u domovima nepoznatih osoba. Sa svih putovanja nosi zanimljiva iskustva o kojima piše na svom blogu, a jednom mjesečno će samo za čitatelje “Azre” pisati o svojim putovanjima i dijeliti najzanimljivije detalje, te vas natjerati da nekad posjetite destinaciju o kojoj piše

 

Lokalitet koji ću vam sada pokazati nešto je zaista nevjerovatno. Gotovo da ne povjeruješ, da nešto ovakvo zaista postoji i da nije planetarno super poznato s gomilom turista koji stoje u redovima i čekaju da uđu. Kažu i da je ovo mjesto Crna kutija civilizacije, jer, kada razumijemo njega, razumjet ćemo čitav svijet.

Ali, prije nego vam ispričam zašto to kažem i zbog čega mislim da je ovo mjesto toliko značajno za čovječanstvo, jedno pitanje za vas?

Šta mislite, koliko je star najstariji vjerski objekat za koji znamo na svijetu? Iz kojeg vijeka bi on mogao biti? Vjerovali ili ne, ovaj hram, smješten u Jugoistočnoj Anatoliji u blizini gradova Adijamana i Urfe, sagrađen je prije punih 12.000 godina, te predstavlja najstariji religijski objekat na Planeti! Dobro ste čuli, 12.000 godina historije nalazi se na ovom mjestu, od kojih je čak 800 godina rada, koliko je bilo potrebno u to doba da se nešto ovakvo napravi.

Kako bismo shvatili koliko je to, zapravo, staro, možda je najbolje reći da je čak sedam milenija starije od Keopsove piramide u Egiptu i duplo više od Stounhendža u Velikoj Britaniji!

Vjeruje se da su Gobekli tepe, najvjerovatnije, podigli sakupljači-lovci koji su živjeli u obližnjoj Urfi, kako bi imali mjesto na kojem će se moliti. Tokom svojih molitvi oni su često koristili vodu i krv, mada je možda zanimljivije od toga to što su oni u to vrijeme uspjeli da na ovim nevjerovatnim stubovima naprave reljefe čak 26 životinja, kao i prvi 3D crtež ikada naslikan, lava koji lovi svinju. Uz njega, na stubovima se nalaze i reljefi još 25 životinja među kojima su škorpije, zmije, gazele, svinje, kao i mnogo ptica. A osim ovih zaista slikovitih reljefa životinja, na pojednim stubovima možemo vidjeti i ucrtana latinična slova C i H. Ako znamo da narod koji je u to vrijeme živio na ovim prostorima nije imao svoje pismo, potpuna je misterija otkud ona ta slova na stubovima, još ovako pravilno napisana.

Inače, svi stubovi veličine su od tri do šest metara te su napravljeni u obliku slova T, a 1500 godina nakon što su napravljeni, bili su prekriveni pustinjskim pijeskom, te milenijima čekali da ih neko otkrije. Desilo se to sasvim slučajno, 1988. godine, kada je jedan lokalni farmer poznat po imenu „ujak Šavak“, kopajući nešto po ovom kraju, lopatom slučajno udario u neki predmet, te pokušavajući da ga iskopa dublje, vidio da je našao na nekoliko komadića kvarca za koje nije znao šta predstavljaju. On ih tada odnosi u muzej da ih pokaže ljudima tamo, nadajući se da će mu oni reći da li eventualno postoji neka vrijednost vezana za to što je našao, a oni mu rekoše da ne, te ih staviše u svoje skladište, zajedno s drugom hrpom ne baš vrijednih stvari. Punih šest godina, ovi komadići i ujedno dijelovi najstarijeg vjerskog objekta našeg svijeta, stajali su tako potpuno neprimjetni u jednom malom skladištu, sakupljajući još više prašine na sebi nego što su je imali tokom svih ovih godina ranije.

Ali, 1994. godine, arheolog imena Klaus Šmit dolazi u ovaj kraj, te ljude u ovdašnjem muzeju pita da li su možda tokom godina pronašli neki predmet od značaja, na šta oni odgovoraju da nisu. On, ipak, zaviruje u skladište te mu, pregledajući stvari na koje tamo nailazi, objekti iz Gobekli tepa privlače mnogo pažnje. Odlučuje da ih dodatno istraži, koristeći radioaktivni ugljenik C-14, koji je pokazao da su komadići koji se nalaze ispred njega stari skoro 12.000 godina.

Bio je to naizgled jedan sasvim običan dan, ali dan koji je promijenio historiju našeg svijeta i poništio mnoge stvari koje smo ranije znali i u koje smo vjerovali. Ono što je nevjerovatnije jeste da će trebati još skoro 100 godina da se čitav lokalitet iskopa i istraži, kako bi se otkrilo sve što on trenutno krije negdje duboko u sebi. Punih 100 godina će trebati da dobijemo jasniju sliku o mnogo čemu što nam je trenutno nejasno dok posmatramo ove stubove.

Ono što me posebno raduje jeste što ljudi iz čitavog svijeta polako, ali sigurno otkrivaju ovo mjesto, te nakon što je bilo potrebno punih 14 godina, od 2000., kada je kompleks otvoren, pa do 2014. godine, kada je jedna turistička agencija počela da radi ture ovdje, podatak da je 700.000 posjetilaca iz čitavog svijeta tokom 2019. godine bilo ovdje dovoljno govori koliko će Gobekli tepe tek postati popularna destinacija.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti