On je njen superheroj: Ljubavna priča Kamale Harris, nove potpredsjednice SAD

Piše: Preuzeti tekst

 

U braku su tek šest godina, uz njega je spoznala pravu ljubav, a zahvaljujući njegovoj djeci dobila je priliku postati im “Momala”

 

Kalifornijska senatorica Kamala Harris nova je potpredsjednica Amerike. Ona je prva crna osoba u američkoj historiji koja je prihvatila kandidaturu za potpredsjedničkog kandidata, ali i prva osoba azijskog porijekla koja je izabrana da se takmiči za tu dužnost na izborima, ali njena ljubavna priča poprilično je zanimljiva.

(AFP)

Bidenova zamjenica, od samog početka svoje kampanje čvrsto uz sebe je imala supruga Douglasa Emhoffa. On joj je podrška bio jasno i glasno, što po društvenim mrežama, što na javnim istupima, i, kako se čini, nema ni najmanjeg problema s time da ostane u njezinoj sjeni.

Dapače, on je tu da je zaštiti od svega. Tako je, primjerice, 2019., kada je držala govor, na pozornicu dojurio demonstrant, a Emhoff je i prije pripadnika osiguranja priskočio svojoj voljenoj supruzi u pomoć, baš poput nekog superheroja.

(AFP)

‘Važno je da se možete zajedno smijati, a mi to rado i često činimo’, rekli su u prvom zajedničkom intervjuu datom putem Zooma za novi broj magazina People. U istom su otkrili kako se trude uskladiti rasporede i obaveze, ali i paze da se redovno čuju. ‘Trudimo se i čim više da svaku noć provedemo zajedno. Upravo tada uspijemo nadoknaditi sve propuštene razgovore.’

Za razliku od Joea i Jill Biden, koji su u sretnom braku već više od 40 godina te su zajedno prošli već nekoliko predsjedničkih kampanja, za Kamalu Harris i Douga Emhoffa ovo je bio prvi susret s time, no pred njima je još puno vremena.

Senatorica i njen suprug vršnjaci su i oboje imaju 55 godina, a u braku su tačano šest godina. Njihova kombinacija porijekla poprilično je zanimljiva. Naime dok je Kamala tamne boje kože i indijskog porijekla te je baptistica poput svog oca, iako joj je majka otkrila običaje hinduizma, njen suprug je bijelac židovskog porijekla.

Na njihovom vjenčanju 2014. godine Emhoff je oko vrata nosio cvjetni vijenac, kako bi odao počast njenom indijskom porijeklu, a zajedno su potom, po židovskoj tradiciji, zgazili čašu. Za senatoricu je to prvi brak dok Emhoff iza sebe ima jedan propali, iz kojeg ima dvoje djece.

Iako danas njihov brak izgleda savršen, nekada i nije bilo tako. Prije nego su postali par, Emhoff nije bio ni najmanje siguran da će mu Kamala uzvratiti telefonski poziv. Tog se trenutka prisjetila sama senatorica u svojim memoarima ‘The Truths We Hold’ iz 2019. godine.

Naime 2013. njena najbolja prijateljica Chrisette Hudlin upoznala je Emhoffa na poslovnom sastanku. Budući da je on advokat u showbizu, njegov je odabir bio sasvim opravdan za sastanak kojem su prisustvovale Chrisette Hudlin i njen suprug Reginald Hudlin, reditelj ‘Bumeranga’ i producent ‘Odbjeglog Djanga’. Nakon sastanka Chrisette ga je odlučila upoznati sa svojom prijateljicom – dala mu je njegov broj i naredila da ga ne smije potražiti na Googleu te da se mora susresti s njim prije negoli išta dozna o njemu.

Emhoff je svojoj budućoj supruzi poslao poruku jedne večeri i to s košarkaške utakmice LA Lakersa, da bi je potom drugog jutra nazvao i ostavio podužu glasovnu poruku. ‘Smatrao je da je njegova glasovna poruka katastrofa i da nema šanse da više ikada čuje njen glas. Morao se dobro suzdržati da ju ponovno ne nazove i ostavi još jednu dugu poruku u kojoj bi objasnio i opravdao sebe iz prve poruke.’ Na sreću, nije to napravio, no Kamalu je sve to zapravo zaintrigiralo do te mjere da mu je odlučila uzvratiti poziv.

Njihov prvi telefonski razgovor potrajao je sat vremena i sve je teklo divno i bezbrižno. Jutro nakon prvog izlaska Emhoff joj je poslao mailom upit je li slobodna za još jedan izlazak. ‘Malo sam prestar za te igrice. Doista mi se sviđaš i želim da ovo uspije’, napisao joj je i ona ga nije mogla odbiti. Nakon drugog zajedničkog izlaska bio je spreman upoznati Kamalu sa svojom djecom – tada srednjoškolcem Coleom i osnovnoškolkom Ellom – no ona je odlučila još pričekati.

‘Kao dijete rastavljenih roditelja, znam koliko je teško kada tvoji roditelji počnu viđati druge osobe’, napisala je u memoarima Harris.

Službeno upoznavanje dogodilo se dva mjeseca kasnije, a Kamala se odmah zbližila s djecom kada su shvatili da imaju zajedničku ljubav prema legendi soula i jazza Royu Ayersu. Nakon što su završili s večerom u restoranu s morskom hranom djeca su je povela u Coleovu školu na izložbu: ‘Već sam bila itekako zapaljena za Douga, no vjerujem da su mi Cole i Ella u potpunosti otvorili oči.’

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Just a little Sunday stroll with @kamalaharris. ❤️

Objavu dijeli Doug Emhoff (@douglasemhoff)

Dok u njen život nije ušao Doug Emhoff, Kamala Harris bila je solo u 40-ima, posvećena politici, a čak je i kasnije, nakon njihovog upoznavanja, nastavila odvajati privatni život od karijere.

‘Znala sam ako dovedem nekog muškarca na neki događaj, ljudi će odmah krenuti nagađati o našoj vezi’, rekla je Kamala te je s Emhoffom bila u vezi čak šest mjeseci prije negoli ga je pozvala na svoj govor u javnosti. U martu 2014. on je bio spreman zaprositi je tokom njihovog odmora u Firenci, no na kraju je sve bilo ‘navrat-nanos’, a on je sav uzbuđen postavio pitanje dok su se pakirali i razgovarali o tome trebaju li naručiti hranu za van.

Kada je shvatila da njegova rečenica ‘želim provesti život s tobom’ nije tu tek tako, već prosidba, Kamala se rasplakala. Vjenčanje, tačnije mala ceremonija, održano je u avgustu 2014. u Santa Barbari, a od prvog dana s njegovom je djecom dogovorila da im neće biti ‘maćeha’, već da će je zvati ‘Momala’.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Grateful every day to be Momala to Ella and Cole.

Objavu dijeli Kamala Harris (@kamalaharris)

Dapače, Kamala ima dobar odnos i s njegovom bivšom suprugom Kerstin, pa njih dvije često znaju zajedno navijati na dječjim utakmicama. ‘Nekada se šalimo da naša moderna porodica funkcionira gotovo savršeno’, kaže. Nakon što je 2016. odabrana da uđe u Senat, Emhoff je počeo voditi život na dvije adrese – između Washingtona i Los Angelesa.

‘Mislim da će se Doug odlično snaći u novoj funkciji, a sve će prvenstveno podrediti tome da bude velika podrška Kamali, kao i da ona sama osjeti koliko je njihov brak snažan. Isto tako mislim da je on iznimno inteligentan i da ima dobrih ideja o ekonomiji, stoga će imati i dobrih savjeta’, rekao je bivši guverner New Hampshirea dok drugi tvrde kako se on jako dobro prilagođava svakoj novoj ulozi i odrađuje je glatko i bez pogovora, pa će se vjerojatno isto tako, ukoliko njegova supruga pobijedi, lako snaći u ulozi ‘drugog gospodina’.

Inače, Emhoff je nedavno uzeo neplaćeni odmor u advkatskoj firmi DLA Piper, u kojoj je partner od 2017. godine, piše Tportal.

Inače, Kamalin snimak prvog razgovora sa Bidenom nakon proglašenja pobjede, danas je vjerovatno jedan od nadjeljenijih na društvenim mrežama. “Uspjeli smo, Joe!”, govori ona dok se smije.

@meenaWe did it, Joe. #biden2020♬ Dancing in My Room – 347aidan

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti