Novogodišnji praznici nezamislivi su bez njega: Dječak koji je nasmijao svijet pretrpio očevo zlostavljanje

Piše: Preuzeti tekst

Film “Sam u kući” snimljen je 1990. godine i važi za jedan od kultnih porodičnih filmova. Na današnji dan je prvi put prikazan u bioskopu, ali i krenuo sunovrat mlade zvijezde Macaulay Culkin. Uloga Kevina je pisana baš za Macaulaya Culkina, što reditelja nije spriječilo da priredi audiciju za više od stotinu klinaca. Uloga pljačkaša Herija Lajma ponuđena je Robertu De Niru, koji je ipak odbio. Onda je došao Joe Pesci i ostvario jednu od svojih najpoznatijih uloga.

Do tada poznat po rolama opasnih zlikovaca i mafijaša, Pesci uopšte nije bio navikao na snimanje u “porodičnoj” atmosferi, pa su članovi ekipe stalno morali da ga upozoravaju da ne govori “fuck” toliko često u prisustvu djece.

Talentovani glumac pristupio je ulozi studiozno, koristeći “metod glumu”, odnosno potpuno uživljavanje u lika. Tako je izbjegavao Culkina na setu, ili bio neprijatan prema njemu kako bi ga se klinac zaista plašio kada kucne čas da snime zajedničku scenu. Culkin nosi i uspomenu u vidu ožiljka jer se Pesci zanio na snimanju u sceni kada ga “okače” na kuku, i zaista ga ujeo za prst.

Teorije zavjere i zanimljivosti

Pošto je film stekao kultni status, brojni su gledaoci koji su ga gledali više (desetina) puta tražeći zanimljivosti, greške ili plodno tle za teorije zavere. Najpopularnija među njima je ona koja navodi da se kralj rokenrola Elvis Prisli, čiju smrt mnogi ne prihvataju već decenijama, pojavljuje kao statista u ovoj sceni. Porodica živi u luksuznoj kući, a praznike provode u Parizu, nisu ni trepnuli na nepredviđene troškove, i ni u jednom trenutku publika ne saznaje čime se oni zapravo bave.

Jedna od najpopularnijih teorija je ona koja navodi da je Kevinov tata mafijaš. Daniel Stern pristao je da mu na lice stave pravu tarantulu za potrebe ove scene, ali samo jednom! Srećom, scena je snimljena iz prvog pokušaja. Iako vrišti, zapravo je nijemo “odglumio” vrisak da ne bi uznemirio pauka, pa je urlanje dodato u montaži. I najčešće pretraživano na Googlu pitanje vezano za film je – kako se zove film koji Kevin gleda, pa citira rečenice kao što je “zadrži kusur, prljava životinjo”?

Taj film se zove “Anđeli sa prljavim dušama”, i zapravo ne postoji, odnosno nećete moći da ga pogledate u cijelosti. Produkcija je osmislila krimić u stilu Džimija Kegnija, i snimila samo nekolicinu scena koje Kevin gleda. Za “Sam u kući 2”, snimljen je i nastavak “Anđeli sa još prljavijim dušama”.

Pretrpio očevo zlostavljanje

– Najsretniji sam bio kada su se razveli – ispričao je svojevremeno Culkin.

Macaulay Culkin je ranije govorio o zlostavljanju koje je pretrpio od oca i tužbi koju je podnio kada je imao samo 15 godina. Zvijezda filma “Sam u kući” otkrio je razlog zbog kojeg je na vrhuncu karijere nestao iz Hollywooda.

– Moj otac je bio ljubomoran na mene – stalno mi je prijetio: „Uradi ovo dobro ili ću te prebiti“ – rekao je Culkin gostujući u jednoj radio emisiji.

– Bio je užasan čovjek. Nasilan. Zlostavljao me je fizički i psihički, mogao bih da vam pokažem ožiljke… – rekao je glumac i otkrio koji je bio najradosniji momenat koji pamti iz djetinjstva.

– Razvod mojih roditelja! Zbog toga sam mogao da napustim svijet filma, prije nisam mogao zbog oca. Sve što je on pokušao da uradi u životu, ja sam ostvario preko svih očekivanja i to prije desete godine – rekao je on i otkrio zašto je tužio roditelje kada je imao 15 godina.

– Tužio sam ih za 17 miliona dolara koje su zaradili boreći se za starateljstvo nadamnom. Zbog toga su oboje izgubili starateljstvo i šansu da upravljaju novcem. Želio sam da napravim pauzu u karijeri i zaista sam pomislio ‘nadam se da ste dovoljno love zaradili na mene, ja odoh, nema više od mene.

Culkin je, nakon karijere u djetinjstvu, nestao sa scene i dugi niz godina se navodno borio sa bolestima zavisnosti.

Izvor: Mondo.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti