Milioner, sportista, skriveni gay, čaršafom se ubio u ćeliji

Piše: Redakcija

Foto: Pinterest

Amerika je zemlja snova. Za nas male ljude. Balkance, Evropljane, ma cijeli svijet. O ostvarivanju svojih snova maštao je i Aaron Hernandez. Proslavljeni igrač američkog nogometa koji se je ponosio svojim portorikansko-italijanskim podrijetlom. Svoje snove u Americi je ostvario. Ali pod koju cijenu? Aaron je mogao biti najveća zvijezda u NFL momčadi New England Patriots. Rođen je u Bristolu u Connecticutu, gdje je i odrastao. Američki nogomet počeo je igrati u srednjoj školi Bristol Central High School. Bio je jako uspješan. Nogometnu karijeru nastavio je i tokom studiranja te je postao zvijezda na Univerzitetu Florida. Nevjerovatan talent priskrbio mu je petogodišnji ugovor vrijedan 40 miliona dolara koji je potpisao sa samo 23 godine.

Aaron hernandez Life on Instagram: “TBT THE GREATEST OF ALL TIME MY FAVORITE PLAYER FAN LOVE REST IN PEACE AARON M… in 2020 | Hernandez, Rest in peace, New england patriots

Cvjetao mu je i privatni život, imao je zaručnicu Shanayu Jenkins i kćerku. Činilo se kao da ima sve. Ljubav svoga života upoznao je u srednjoj školi. Započeli su vezu, no uskoro su prekinuli da bi se kasnije pomirili, kad je Aaron krenuo na fakultet. Nakon što su obnovili vezu, Shayanna je rodila curicu Avielle, a odmah po dolasku malene na svijet sportaš je kupio i kuću od 650 kvadrata u Massachusettsu za 1,3 milion dolara. Iako je izgledalo sve savršeno, danas se o sportašu zna da je bio gay. O njegovu privatnom životu, osim veze, zna se kako je njegov otac, koji je umro kad je Hernandezu bilo 16 godina, zlostavljao njega, brata i majku. Njegov brat je izjavio kako je Hernandez priznao da je potajno gay.

– Aarona su privlačili muškarci, no veza sa Shayannom bila je potpuno iskrena. Volio ju je i mislio je da je ona njegova srodna duša – rekao je jedan izvor. I bila je. Jedina je ona ostala kraj njega kad mu je bilo najteže. Zbog toga se udaljila i od sestre Shaneah. Zašto? Šta može natjerati nekoga da se okrene protiv vlastite porodice? Ubistvo. Aaron je ubio zaručnika njegove sestre. Tijelo poluprofesionalnog sportaša Odina Llyoda pronađeno je 17. juna 2013. godine u parku nedaleko od kuće gdje je živio Hernandez.

Aaron Hernandez, Odin Lloyd's Unlikely Friendship That Allegedly Led to Murder - ABC News

Foto: ABC News

Svega nekoliko dana kasnije, preko medija, policija je odvela Hernandeza iz njegovog doma u lisicama. Optužen je za ubistvo prvog stepena.

Connecticut sports decade in review: The rise and fall of Aaron Hernandez - Hartford Courant

Foto: Hartford Courant

Njegova momčad Patriotsi uskoro je otpustila Hernandeza, i to manje od dva sata nakon hapšenja. Uskoro su mu se počeli otkazivati i svi sponzorski ugovori. U međuvremenu su se pojavile i druge optužbe protiv Hernandeza. Alexander Bradley optužio je Aarona Hernandeza da ga je propucao nakon svađe u noćnom klubu. Bradley je izgubio oko, a slučaj je pao na sudu zbog pogrešne papirologije. Otvorili su novi slučaj, a Hernandez i Bradley su se nagodili.

Danas se zna da je godinama konzumirao drogu pod imenom anđeoska prašina koja se koristila kao anestetik na operacijama. Bio je sklon rizičnom ponašanju. Volio je društvo osuđenih kriminalaca. A upravo zbog droge se paranoično bojao da mu je život u opasnosti. Zato je i stalno nosio Glock 45 zakačen za pojas.

Hernandez je bio profesionalni fudbaler s poremećajem mozga. Aaron je potekao iz mješovite porodice, bio je homoseksualac koji je u djetinjstvu pretrpio brojna zlostavljanja, zlatni dečko američkog nogometa koji mu je zapravo uništio mozak. Otkriveno je kako je Hernandez patio od teškog oblika degenerativnog poremećaja mozga, za koji su karakteristični impulzivno i nasilno ponašanje, ispadi bijesa, paranoja i emotivna nestabilnost. Dokazano je da od tog poremećaja pate sportaši, vojnici i veterani koji su imali konstantnu traumu glave u duljem periodu. Liječnici su rekli da je za Hernandeza utvrđeno da ima najteži oblik bolesti koji su ikad vidjeli kod 27-godišnjaka.

Njegova priča potaknula je maštu autora Jamesa Pattersona koji je objavio studiju o njegovu životu. Nakon nalaza obdukcije obitelj bivšeg sportaša tužila je NFL i Patriotse jer, kako tvrde, i liga i klub znali su da američki nogomet može uzrokovati ovaj poremećaj koji utječe na rad mozga i potiče agresivno ponašanje, a koji se može dijagnosticirati isključivo “post mortem”. Bostonski univerzitet nedavno je objavilo studiju u kojoj su pronašli znakove degenerativnog poremećaja mozga na 110 od 111 bivših igrača američkog nogometa. Hernandeza su 2010. godine u četvrtoj rundi drafta uzeli New England Patriotsi, najbolja NFL momčad u historiji, koja je u Super Bowlu nastupila devet puta osvojivši pet naslova.

Hernandez je stigao sa univerziteta u Floridi, bio je perspektivan “tight end”, pozicija koja je u američkom nogometu hibrid između napadača i krilnog hvatača. S Robom Gronkowskijem činio je najdominantniji dvojac lige, prvi koji je postigao najmanje pet polaganja dvije sezone u nizu nastupajući za istu momčad. Hernandez je 2017. nađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru Souza Baranowski u Massachusettsu. Objesio se pomoću čaršafa.

Aaron Hernandez 'drew Illuminati signs in cell in blood' | Daily Mail Online

Foto: Daily Mail

Služio je četvrtu godinu doživotne kazne zbog ubistva bez mogućnosti pomilovanja. Na sudu je izjavio da nije kriv.
Izvor: express.24sata.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti