Ušao je u historiju iz najstrašnijeg razloga: Roditelji su ga čekali punih 40 godina, a on se nikada nije pojavio

Piše: Preuzeti tekst

Foto: New York Times

Stan i Julie Patz, roditelji ubijenog školarca Etana Patza, prošle godine, prodali su svoje potkrovlje u kojem su živjeli  40 godina od nestanka njihovog najstarijeg sina, koji je jedan od prvih i najpoznatijih američkih slučajeva nestalog djeteta, prenosi Daily Mail.

Nakon što je nestao na putu do autobuskog stajališta, roditelji su ga godinama iščekivali, ali su izgubili nadu 2012. godine, kad je čovjek iz New Jerseyja Pedro Hernandez priznao da je ubio školarca 25. maja 1979., isti dan kada je nestao i njihov sin.  Hernandez je osuđen na 25 godina života zbog gnusnog ubistva 2017. godine.

Zbog svega što im se godinama dešavalo, par je odlučio prodati potkrovlje u kojem su stanovali sa svoje troje djece i preseliti se kod drugog sina Arija na Havaje. Za imovinu su dobili 3,75 miliona dolara.

– Idu dalje … na prekrasno mjesto kako bi podijelili vrijeme koje im je ostalo sa svojim djetetom i svojim unucima – rekao je jedan od komšija.

Still.rs

– Ovo je novo poglavlje koje će im pomoći da žive sa svojom tugom. Jako su dragi ljudi. Samo im želim sreću  – dodao je.

Patzi su nastavili živjeti u potkrovlju SoHo i desetljećima nakon Etanovog misterioznog nestanka u nadi da će se jednog dana vratiti kući, a mnoge zanima kako se sve to desilo. Dječak je put prolazio već mnogo puta, važio je za dobro i poslušno dijete i roditelji nisu previše brinuli o tome da li će se mališan snaći na ulicama New Yorka i stići na vrijeme da uhvati autobus. Osim što Etan nikada nije stigao do stanice…

Plavokosi Etan anđeoskog lika zauvijek će biti upamćen kao prvo dijete koje se našlo na kutijama mlijeka i bilbordima širom Amerike u očajničkom pokušaju roditelja i policije da ga pronađu. Nestao je 25. maja 1979. godine na putu do škole. Etanov otac, Stan, bio je fotograf i imao je veliku kolekciju slika svog šestogodišnjeg sina koju je dao policiji i aktivistima i koje su uskoro osvanule širom New Yorka.

Ali, sve je bilo uzalud… Nikada nije pronađen nijedan trag o tome šta se dječaku dogodilo tog majskog dana. Roditelji su mu živjeli punih 40 godina u istom stanu, a nisu mjenjali ni broj telefona, jer su se nadali, kako će im se sin, jednog dana vratiti ili pokušati da ih kontaktira. Godine 2001., dječak je proglašen mrtvim iako tijelo nikada nije pronađeno.

v

Prvi osumnjičeni bio je Hoze Antonio Ramos. On je bio ranije osuđivani seksualni napasnik i bio je prijatelj bejbisiterke Patzovih. Prilikom pretresa zapuštenih cijevi u kojima je Ramos živio kao beskućnik pronađena je fotografija njega i dječaka koji je podsećao na Etana. Tokom prvog saslušanja Ramos je rekao da je na dan Itanovog nestanka oteo jednog dječaka i silovao ga, kao i da je “90 posto siguran” da je to bio dječak koga je poslije viđao na televiziji. Ipak, nije znao Etanovo ime, i tvrdio je da je mališana nakon silovanja “stavio na metro”.

Godine 1991. dok je Ramos bio u pritvoru, njegov cimer je kontaktirao FBI i otkrio da mu se Ramos hvalio da zna šta se dogodilo Etanu i da je čak i nacrtao trasu kojom se kretao dječakov školski autobus. Ipak, konkretnih dokaza i dalje nije bilo. Ramos je proglašen odgovornim za nestanak Itana Paca 2004. godine u građanskoj parnici, ali nikada nije zakonski gonjen. Odslužio je dvadesetogodišnju kaznu zatvora zbog zlostavljanja djece i pušten je 2012. godine samo da bi uskoro bio ponovo uhapšen.

Godine 2010. slučaj nestanka Etana je ponovo otvoren. Dan pred 33. godišnjicu njegovog nestanka, 2012. godine, policija je zakucala na vrata njegovih roditelja s vijestima da je uhapšen njegov ubica! Vijest je ubrzo postala udarna u svim medijima u Americi. Pedro Hernandez, 51-godišnji radnik u prodavnici u Itanovom komšiluku, priznao je da je ubio Itana Paca. Pedro je ispričao da je tog majskog dana 1979. kada mu je bilo 18 godina, namamio dječaka da uđe u prodavnicu rekavši da će mu dati sok, odvukao ga u podrum i zadavio. Tijelo je nakon toga bacio na đubrište.

Still.rs

Pedro Hernandez nikada nije bio na listi osumnjičenih i policija osim priznanja nije imala nikakav dokaz koji bi ga povezao s nestankom dječaka. Nikada nije razjašnjeno kako je policija uopšte došla do njega, ali su mediji spekulisali da ga je prijavio neko iz porodice, pošto je on više puta pričao o tom zločinu.

Novembra 2012. godine u New Yorku je počelo suđenje Pedru Hernandezu za drugostepeno ubistvo i prvostepeno kidnapovanje školarca. Advokat odbrane je iznio medicinska mišljenja po kojima Hernandez pati od šizofrenije koja izaziva halucinacije, kao i da mu je IQ manji od 70 što je granica sa intelektualnom retardacijom.

Tokom suđenja Hernandez je povukao svoj iskaz i izjavio da je nevin, a njegov advokat je iznao dokaze da je prvobitano prizanje bilo iznuđeno nakon maltretiranja policije i više od sedam sati ispitivanja. Suđenje je trajalo više od dvije godine samo da bi na kraju u maju 2015., bilo odbačeno nakon što porota tri puta nije mogla da se usaglasi. Rezultat je bio 11:1 za Hernandezovu osudu. Ponovno suđenje počelo je u oktobru 2016. i ovoga puta Hernandez je osuđen za kidnapovanje i ubistvo Itana Paca na doživotnu kaznu zatvora uz mogućnost pomilovanja nakon 25 godina odslužene robije.

 

Historijski datum

Dan nestanka Etana, 25. maj, proglašen je Nacionalnim danom nestale djece u Americi. Godine 2001., ovo obilježavanje je postalo internacionalno. Praksa stavljanja fotografija nestale djece na kutije mlijeka i druge proizvode koji su u masovnoj prodaji nakon Etanovog nestanka zakonski je regulisana i danas je široko raširena. Etanovi roditelji su dobili simboličnu odštetu od 2 miliona dolara. Novac nikada nisu podigli.

 

Izvor: Still.rs i Daily Mail

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti