Region se oprašta od legendarnog glumca: Tuga i nevjerica

Piše: L. B.

Nakon vijesti da je preminuo legendarni glumac Mustafa Nadarević, mnoge kolege se praštaju od ovog glumačkog velikana. Malo je reći da je ova vijest uzdrmala mnoge, pogotovo nakon informacija koje su unazad nekoliko dana brujale intenetom, a to je da se  Mustafa osjećao bolje.

Emir Hadžihafizbegović: Odmori se braco moj

– Danas u 12 sati na bolji svijet preselio je veliki čovjek i glumac. Moj uzor i moj brat. Moj glumački alter ego Mustafa Nadarević. Prije skoro 40 godina radili smo prvi put u filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice. Kasnije ćemo raditi još nekoliko filmova. Svakako je film Pjera Žalice “Kod amidže Idriza” najznačajniji poslije “Oca”. Radili smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, kakva je to glumačka veličina bila… Radili smo 12 godina kultnu seriju “Lud zbunjen normalan” i roman se može napisati sa tog seta koji je trajao toliko godina. Osobni trijumf talenta, Mujica je doživio u svom matičnom teatru HNK u Zagrebu. Njegovi “Glembajevi”, “Sirano de Beržerak”, “Gogoljevi” i “Čehovljevi junaci” bili su vrh, golemi vrh glumačkog posla. O Bože, kako mi je teško. Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno. Falit ćeš i svima onima koji su te poštovali i voljeli. Molim Uzvišenog Gospodara svih svjetova da ti podari lijepi Džennet i tim Džennetom vječno hodio. Odavno sam te zaključao u srce i ključ bacio jer mi nikad više nije trebao. Putuj dobri čovječe, Mustafa Nadareviću i odmori se braco moj!

Nermin Tulić: Ostala je tišina

– Neka ti je laka zemlja Glumčino…The rest is silence..

Dino Rađa:  Tvoja legenda ostaje besmrtna

– Umra je Inžinjer Duje. Naravno da je umra Mustafa Nadarević, ali svima nama koji živimo Hajduk umra je lik koji je tako dobro odigra ulogu osnivača kluba. Tu je zacementira svoju legendu u mojoj glavi. Moga je sto Izeta odglumit i ko zna šta još, ali inžinjer Duje je unikatna uloga vridna zlata. Uz to san ga ima priliku upoznat. Tako dobar lik, normalan i topao da se zaljubiš u njega odma. Počivaj u miru, a tvoja legenda ostaje besmrtna. Eben ti ovu godinu. Aj završi više.

Rade Šerbedžija: Uvijek je bio veseo

– Teško mi je išta reći. Prije deset dana sam razgovarao s njim, često sam ga zvao, čuli smo se telefonom otkad je bolestan. Uvijek je bio veseo, smijao se, stalno je govorio: “Čuvaj se”, kao da njemu nije ništa. Bio je vedar, divan čovjek. Bio je kum mog Danila. Bili smo cimeri kad smo bili mladi, zajedno smo stanovali na prvoj i drugoj godini Akademije. Dijelili smo sve i svašta. Ne znam što bih uopće rekao, neobjektivan sam. Jako sam ga volio, kao i svi. I on je volio ljude. Bio je stvarno čudo i od čovjeka i od glumca. Tako poseban glumac, rekao je Šerbedžija za jutarnji.hr.

Mirjana Karanović: Bio je poseban

– Ja sam sa Mujicom radila “Oca na službenom putu”, i te saadnje se sjećam i dan danas, iako je to bilo davno, ali u međuvremenu smo se dosta viđali. Kad god je bilo nekih predstava, premijera… Ja sam dugo znala da je bolestan. On je kao glumac poseban, zaista poseban, i zaista veliki … I dugo ćemo ga pamtiti po svemu što je uradio. Bio je dobar čovjek, to je ono što je isto važno, pored toga što je bio dobar glumac, rekla je Karanović za Nova.rs.

Tarik Filipović: Bila mi je čast dijeliti scenu i biti u kadru s tobom

– Mujki…Mujo…Mujica…Leone…Duje…Cyrano…Španac…Izet…”Savršeni krug” uloga i osobnosti…Jack Nicholson ovih prostora…mentor i kolega…glumčina…bila mi je čast dijeliti scenu i biti u kadru s tobom…nedostajat ćeš uvijek i zauvijek…T.

Marija Omaljeva: Hvala za sve

– Dragi Mujo, hvala za smijeh, suze, za sva tvoja divna glumačka dostignuća. Hvala za Leona, Mihaila, Avduku, Duju, Ziju, Izeta… Imala sam čast raditi s tobom, sa tvojom svevremenskom glumačkom i ljudskom veličinom. Do nekog sljedećeg susreta, na nekoj drugoj sceni.
RiP Mustafa Nadarević

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mara Omaljev (@maraomaljev)

Enis Bešlagić: Ode…

– Ode… Duša dobra, dobri duh…

Armin Omerović: Hvala ti dragi Mustafa!

– Kad umire glumac, umiru stotine likova, a život se ukazuje poput loše predstave u kojoj zaplet i završetak nisu vješto pripremljeni. Kad plačemo zbog smrti glumaca, mi ne plačemo samo za njima, nego za svim danima i svim predstavama koje smo zajedno s njima proživjeli u teatru. Kad umire glumac, umire njegova publika, jer je svojom smrću potvrdio i prolaznost njezina života.”
Hvala ti dragi Mustafa!
Halimin put 2012

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti