Indira Kučuk Sorguč: Otišao je onaj Najbolji, Mustafa Nadarević je dao najbolje

Piše: Redakcija

 

Kolumnistica magazina „Azra“ Indira Kučuk Sorguč jedna je od mnogobrojnih koje je danas teško pogodila vijest o smrti velikana glumišta Mustafe Nadarevića. Kučuk Sorguč na društvenim mrežama objavila je sliku s Nadarevićem otprije 23 godine.

-Ova je slika snimljena prije 23 godine, 24.02.1997. godine, kada sam sa doajenom eksjugoslavenskog glumišta koji je vazda Bosnu smatrao majkom, radila intervju kao urednica kulture za “Dnevni avaz”.

Sjedili smo u Siranu, čula sam mnogo pametnih, i bila sretna što nam takav znalac filma, teatra i TV-a, dolazi kao profesor na ASU (nije to dugo trajalo, bio je na malo finiji način otjeran).

Uz to, režirao je fantastičnu predstavu “Let iznad kukavičijeg gnijezda” u Domu policije na čijoj smo premijeri bili Fahro i ja, uzbuđeni što kultura u našem gradu poslije rata dobija vrhunski obol. Režirao je i igrao osim u ‘Letu’ i u “Hasanaginici” koju je na inventivan način postavio u Narodnom pozorištu sa dvije glumačke postave.

Prije toga, odmah iza rata, igrao je u prvom poslijeratnom bh. filmu “Savršen krug”.

Kada je otišao iz Sarajeva, osjetio se zastoj, nismo nažalost krenuli prema progresivnijem i umiješnijem domaćem teatru.

Otišao je onaj Najbolji. On je dao najbolje – napisala je Kučuk Sorguč.

Pročitajte još