Mučne ispovijesti poznatih žena koje su preživjele nasilje

Piše: M. K.

Nataša Bekvalac, Milica Dabović, Mina Lazarević, Sandra Obradović, Anabela Atijas /Foto: Printscreen: TV Pink

 

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kada se nastoji podignuti svijest o činjenici da su žene širom svijeta i dan danas predmet rodno zasnovanog nasilja – od premlaćivanja u porodici, seksualnog i svakog drugog nasilja do nasilja počinjenog od države. Kao što je to bilo i 1960. kada je ovaj dan ustanovljen Odlukom Ujedinjenih naroda, prava ozbiljnost i priroda nasilja nad ženama i dalje je često skrivena od očiju javnosti.

Više se o ovom problemu čuje kada se desi poznatim ličnostima. Portal Telegraf.rs podsjetio je danas na mučne ispovijesti poznatih žena koje su preživjele nasilje, a svojim primjerom potrudile su se da utječu na druge žene da ne dozvole sebi isto.

Nataša Bekvalac, Milica Dabović, Mina Lazarević, Sandra Obradović, Anabela Atijas samo su neke od njih.

Nataša Bekvalac: Suđenje je bilo gore od udaraca

Svi su navijali da je Nataša Bekvalac pronašla sreću nakon romantičnog vjenčanja sa Lukom Lazetićem na Ibici, ali samo nekoliko mjeseci kasnije, bračni odnos završio se nasiljem u porodici.

– On mene nije udario, on je mene pretukao! To je bio kraj, bila sam ponižena, ali je za mene od udaraca bio gori sudski proces, jer sam se u sudnici osjećala kao da sam ja kriva i kao da je situacija obrnuta, pogotovo kada su me pitali: ‘Mislite li da je u redu što ste naglo probudili muža?’. Pokušavali su da me naprave krivom, a ja sam počela da vjerujem da možda i jesam, ali sam dokazala da nisam, jer su stručnjaci vještačili moje povrede i dokazali da to nisam mogla sama sebi da uradim. U tim trenucima sam osjetila da sam dotakla emotivno dno i bila kao žena potpuno osramoćena – ispričala je pjevačica u jednom od prvih intervjua na tu temu.

Otkrila je kako je kao i svaka žrtva nasilja, tokom tog perioda izgubila samopouzdanje, kako je bila odsječena od porodice i prijatelja, kako je imala osjećaj da je potpuno sama, a nakon svega je morala da potraži pomoć psihoterapeuta.j

Viši sud u Beogradu 2019. potvrdio je prvostepenu presudu kojom je u aprilu te godine Luka Lazukić osuđen na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora sa rokom provjere od tri godine zbog porodičnog nasilja nad bivšom suprugom, Natašom Bekvalac u aprilu 2018. godine. Novosadskoj pjevačici je, kako smatra tužilaštvo, nanio “lake tjelesne povrede” u noći između 12. i 13. aprila 2018.

Anabela: Tukao me je kao vola u kupusu

Anabela Atijas odavno je priznala da je bila žrtva nasilja za vrijeme braka s Gagijem Đoganijem, a u trećoj sezoni rijalitija “Zadruga” prisjetila se detalja svega što je proživjela.

– Imam bebu od 15 dana, on mene tuče. Tukao me je do te mjere da sam morala da idem na magnetne rezonance da vidim da li mi je polomljena lobanja. Tukao me je 17 godina k’o vola u kupusu. Modrice sam krila maskama koje sam nabavljala iz pozorišta. Bacao me u živu ogradu, na žicu, nasred autoputa u Makedoniji i očekivao da takva idem da pjevam – rekla je između ostalog pjevačica.

 

Sandra Obradović: Udarao me je dok držim dijete u naručju

Manekenka Sandra Obradović je završila na triježnjenju u policiji poslije sukoba s bivšim partnerom Vladimirom Babićem, s kojim ima sina. Sandra je optužila oca svog djeteta da ju je dvije godine tukao, čak i dok je bila trudna, a fotografije modrica i prijave za nasilje dostavila je medijima.

– Nasilje je počelo dok sam bila u drugom stanju. Više puta sam završavala u “Narodnom frontu” i mogla sam prijevremeno da se porodim jer mi je trudnoća bila rizična zbog batina. S vremenom je postajalo sve gore, dešavalo se da me udara dok dijete držim u naručju – rekla je Sandra.

Sindi: Tukao me je i u trudnoći

Ivana Stamenković Sindi, nekadašnja pjevačica grupe “Models”, posljednjih godina borila se za starateljstvom nad kćerkom, koje je sud dodijelio njenom bivšem suprugu Nikoli Pavloviću. Pavlović se prethodno našao na sudu zbog optužbi da je 2012. godine davio Stamenković koja je zadobila i povrede glave od udaranja u zid.

– Bivši muž me je tukao i davio u trudnoći. Da li je tada razmišljao o svom nerođenom detetu? Kada se dijete rodilo, udario mi je šamar poslije kog sam pala sa bebom u naručju… Kada sam odlučila da se razvedem, jer sam željela da zaštitim svoje dijete, on je nastavio i poslije razvoda da me tuče. Otišla sam u Institut za sudsku medicinu, slikala modrice i podlive, prijavila ga policiji – rekla je svojevremeno Ivana, koja danas kćerku viđa dva dana u radnoj sedmici i svaki drugi vikend, prenose mediji.

Ana-Marija Žujović: Izgubila bebu zbog batina

Prije pet godina fitnes prvakinja u Srbiji Ana-Marija Žujović na svoj Facebook profil okačila je selfi na kojem je sva u modricama. Ispostavilo se da ju je voditelj Vladimir Stanojević nekoliko mjeseci nakon tajnog venčanja u Las Vegasu navodno pretukao, zbog čega je nekoliko sedmica kasnije, navodno, izgubila bebu.

Milica Dabović: Prijetio mi je da će me ubiti ako nešto kažem

I sportistkinja Milica Dabović iza sebe ima tešku prošlost.

– Ja nisam bila žrtva jednom, nego 20 puta. Posle drugog, trećeg zlostavljanja sam onako raščupana pozvala mamu vrišteći, a ona je pozvala policiju. Zaprijetio mi je nožem da ne smijem ništa da kažem ili će me ubiti – ispričala je košarkašica Milica Dabović nedavno za medije, osvrnuvši se na strašan trenutak kad je u februaru 2017. godine u njenom stanu njen tadašnji dečko navodno pokušao da je zadavi.

Minu Lazarević muž udario, pa pucao

Glumicu Minu Lazarević  je u stanu gdje su živjeli s dvoje dece pretukao tadašnji suprug, baletan Goran Stanić 2015.

Nakon što ju je navodno udario, zapucao je iz automatske puške s terase, pa su komšije pozvale policiju, koja je kod njega pronašla još jedan komad oružja i kapisle za detonator. Baletan je tada priznao krivicu, a sa sudom se nagodio da u kućnom pritvoru, uz elektronski nadzor, provede godinu dana.

Maja Marinković: Bio je pijan

Bivša rijaliti učesnica Maja Marinković iznijela je tvrdnje da ju je bivši dečko Marko Janjušević Janjuš tokom ljubavne afere koju su imali navodno fizički i psihički zlostavljao, a priložila je i fotografije s podlivima i modricama na licu i telu.

Na osnovu fotografija jasno se vidjelo da Marinković ima modrice i podlive, kao i da je trpjela nasilje, a kako je istakla navodni fizički obračun između nje i Janjuševića dogodio se kada su se posvađali, piše Telegraf.rs.

 

Kako je ustanovljen Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

Inače,  Odlukom Ujedinjenih naroda 25. dan u mjesecu novembru odabran je kao Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama. Na taj dan 1960. godine u Dominikanskoj Republici, diktator Rafael Trujillo dao je brutalno ubiti sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal. Sestre su u tamošnjem diktatorskom sistemu djelovale kao političke aktivistice, a njihov otpor nije pogodovao režimu Trujilla. Pri povratku iz zatvora, gdje su tri od četiri sestre bile u posjeti svojim muževima (koji su bili aktivisti), pripadnici Trujillove tajne policije su ih zadavili. Njihov su automobil (zajedno s vozačem) bacili u provaliju kako bi sve izgledalo kao nesreća. Nakon tog kobnog dana, na životu je ostala samo jedna od sestara koja je zaslužna za očuvanje uspomena na svoje ubijene sestre.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti