Šta sve otkrivaju Instagram profili državnika: Uz njih politika i nije dosadna

Piše: Emina Idrizović

Ilustracija: Admin Kudin

 

„Azra“ je istražila: Šta na svojim društvenim mrežama objavljuju najutjecajniji ljudi svijeta i našeg regiona? Dok je većina lidera svjesna važnosti ovakve vrste samopromocije, ali i promocije svojih zemalja, u Bosni i Hercegovini takvi političari još se mogu prebrojati tek na prste jedne ruke

Koliko su zaista bitne društvene mreže u današnje vrijeme, pokazuju i nedavni izbori u Americi. Oni su najsvježiji primjer da Facebook, Twitter i Instagram, kao tri trenutno najpopularnije online platforme, definitivno nemaju samo zabavni karakter i funkciju.

Naprotiv, već odavno su postale moćno političko oružje za promociju stavova, borbu za glasove, međusobna rivalska prepucavanja.  Nije bilo dana, a da svjetski mediji nisu citirali šta su predsjednički kandidati na američkim izborima poručili javnosti, kao i jedan drugome. Nema sumnje da su ove vrste digitalnih komunikacija imale veliki utjecaj na donošenje odluka unutar biračkog tijela, ali i da će se njihova ekspanzija nastaviti.

Praksu većine svjetskih državnika koji održavaju izuzetno aktivne profile i naloge s milionima pratitelja, već uveliko prate i regionalni, ali vrlo malo ili gotovo nikako bosanskohercegovački političari.

Dok je većina predsjednika, premijera, ministara, ili lidera stranaka našeg regiona poput hrvatskih, srbijanskih, slovenskih, kosovskih, crnogorskih, aktivna svakodnevno na društvenim mrežama, svjesni važnosti ovakve vrste samopromocije, ali i promocije svojih zemalja, u Bosni i Hercegovini takvi političari još se mogu prebrojati tek na prste jedne ruke.

A, zavirite li u Instagram profile svjetskih i regionalnih lidera i političara, politika vam više neće biti dosadna. Magazin „Azra“ donosi analizu tek nekih od najzanimljivijih.

Recep Tayyip Erdogan: Prati samo sebe i Eminu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, za razliku od brojnih drugih političara, često koristi Instagram storyje za svoje objave s putovanja, koje sortira u naglascima.

Interesantno je da Erdogan prati samo tri profila: Instagram stranicu svoje AK partije, zatim Turskog predsjedništva, što je, zapravo, njegov poslovni profil kao predsjednika, i treći je profil njegove supruge Emine Erdogan. A, dok prvu damu prati milion ljudi, ona ima samo jedan zapraćeni profil i, naravno, to je onaj predsjednika Turske.

Erdogan, poput većine političara, Instagram profil koristi za oglašavanje redovnih političkih aktivnosti i političkih posjeta. Međutim, profil prvog čovjeka Turske otkriva još štošta. On često objavljuje fotografije sa životinjama, svojim psom i mačkom, ali većina Erdoganovih fotografija je s djecom.

Predsjednik Turske daje veliku podršku djeci s Down sindromom i njihovim porodicama. Erdogan nije odolio ni poznatom Instagram trendu u objavljivanju hrane, pa se na njegovom profilu mogu vidjeti i detalji s ramazanskih iftara i poslovnih ručkova. S javnošću turski lider dijeli i fotografije iz mlađih dana, kao i one s putovanja i avioletova.

Emmanuel Macron: Rihana, iftar, Brigitte

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron, osim političkih objava, na svom Instagram profilu često dijeli i slike  psa kojeg su on i njegova supruga Brigitte Macron udomili 2017. godine, a zove se Nemo.

Osim fotografija s prvom damom Francuske, Macron se promovira i u društvu poznatih ličnosti, poput fotografije susreta s Rihannom 2018.

Prvom čovjeku Francuske Instagram služi i da putem njega podrži osjetljive populacije, pa tako među ostalim, dijeli i svoje fotografije sa sportistima s invaliditetom.

Slikama stavlja do znanja i kako važnost daje razvoju vojne i medicinske tehnologije. Iako muslimane širom svijeta vrijeđaju njegovi povremeni islamofobični istupi, Macron drugačiju sliku sebe u tom svjetlu prikazuje na Instagramu. Tamo, naime, drži i fotografiju s iftara na kojem je bio sa suprugom Brigitte kod marokanskog kralja Mohammeda VI otprije tri godine.

Među 109 profila koje prati Macron su Ursula von der Leyen, Barack Obama, Donald J. Trump, Angela Merkel, Theresa May, Enrique Pena Nieto, fudbaler reprezentacije Francuske Kylian Mbappe, Rihanna… Za razliku od drugih lidera i političara, predsjednik Francuske ne prati prvu damu i svoju suprugu Brigitte Macron, iako ona njega prati i redovno objavljuje fotografije s njim.

Angela Merkel: Spontanost s čarapama

U politici je jedna od najznačajnijih žena ovog stoljeća. Za nju važe red, rad i disciplina. To sve govori i njen Instagram. Naime, na profilu njemačke kancelarke Angele Merkel, osim poslovnih sastanaka i političkih statusa, ne može se vidjeti više od toga.

Međutim, Merkel često s javnošću dijeli slike koje su nastale spontano i za koje bi se moglo reći da su to fotografije iza kulisa. Možda jedna od najsimpatičnijih fotografija je ona sa Samita G7, koji je održan 2018. godine u Kanadi, na kojoj se vidi spontana diskusija između lidera, gdje su u prvom planu Donald Trump i Merkel.

Među simpatičnijim je i ona na kojoj se zanima za čarape Justina Trudeaua, kanadskog premijera.

Na njenom profilu, doduše, rijetko, ali primjetno, mogu se naći i fotografije iz mlađih dana.

Merkel ima milion i po pratitelja, a prati 69 osoba na Instagramu, među kojima su Ursula von der Leyen, Viktor Orban, Zoran Milanović, Borut Pahor, Emmanuel Macron, te evropske i svjetske organizacije, kao i njemačke institucije. Interesantno je da Merkel prati i Instagram stranicu Vlade RH i Vlade Slovenije.

Joe Biden: Veliki ljubitelj sladoleda

 

 

Joe Biden u svom opisu na Instagram profilu, na kojem otkako je proglašen pobjednikom američkih izbora svakodnevno raste broj njegovih pratitelja, jednostavno za sebe navodi da je on novoizabrani predsjednik, suprug Jill Biden, ponosni otac i djed.

No, za vrijeme svoje izborne kampanje održao je lekciju svim političarima kako se vodi online kampanja tokom koje Biden nije imao fokus na fotografijama iz privatnog života, ali je Instagram koristio za promociju sebe kao kandidata i svog plana i programa za bolju Ameriku. Supruga Jill mu je tokom cijele kampanje svesrdno pomagala i pojavljivala se gotovo na svim predizbornim skupovima. U toku kampanje Biden je glasače podsjetio na svoju karijeru, objavljujući i stare fotografije iz mladosti. Ipak, Bidenov profil otkriva i mnogo toga zanimljivoga o njemu poput simpatične osobine da je veliki ljubitelj sladoleda.

Mediji su već mnogo pisali i o povratku kućnih ljubimaca u Bijelu kuću, jer Bidenovi imaju dva njemačka ovčara Champa i Majora koji su nakon izbora također dobili profile na društvenim mrežama.

Svi koji odu na Bidenov Instagram profil mogu pogledati i simpatični video novog američkog predsjednika s njegovim psom Majorom. Sa svojim pratiteljima je podijelio i priču koliko je njemu važna podrška prve dame Jill te kako su se upoznali i koliko je ona, zapravo, snažna žena i majka.

Ursula von der Leyen: Lice bez šminke

Još jedna žena u politici Evropske unije je na Instagramu. Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije. Žena koja svoje lice bez šminke pokazuje bez kompleksa.

Osim standardnih fotografija s liderima, kao i onih sa službenih putovanja, iz aviona, na profilu Von der Leyen mogu se vidjeti i ležernije fotografije, poput one gdje u jutarnjim satima trči ulicama Bruxellesa ili slika s njenog 62. rođendana. Ursule von der Leyen slikama iz mlađih dana fascinira svojom ljepotom. Osim tehnologije i ekonomije, u svojim objavama čvrsto podržava LGBTQ populaciju.

Među  110 profila koje ona prati su njeni saradnici, političari i lideri EU i svijeta, poput Emmanuela Macrona, Donalda Tuska, Therese May, Baracka Obame, Sebastiana Kurza, a uzvratila je prijateljstvo i Angeli Merkel te Andreju Plenkoviću. Iako naše političare ne prati, naše zemlje sjetila na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici te objavila dirljiv video solidarnosti i podrške.

Boris Johnson: Igre s gepardom

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson nedavno je prebolio Coronu.

On je Instagram profil u to vrijeme koristio za podizanje svijesti o važnosti držanja distance. Johnson je posjetio i institut na Oxfordu, da bi se uvjerio kako napreduje razvoj vakcina. Sve to je objavio na svom profilu.

Na njegovom profilu, osim slika s poslovnih sastanaka, može se vidjeti i poneka sa suprugom. Često objavljuje i fotografije sa životinjama, a da je njihov veliki ljubitelj, pokazuje i videosnimak gdje se igra s gepardom koji mu gricka šešir.

Također, čvrsto podržava borbu protiv ilegalne trgovine životinjama, a za njega ne predstavlja problem ni to da se mačka šeta njegovom kancelarijom. Ono što je još interesantno, Boris Johnson objavljuje i fotografije s gradilišta, iz posjeta fabrikama, kao i starim osobama i djeci.

Aleksandar Vučić: Voli krompirušu, ćevape i vino, djecu redovno obraduje

Predsjednik Srbije na Instagramu ima dva profila. Moglo bi se reći poslovni i privatni, svejedno mediji oba pomno prate. I iako je često u ratu s njima, na Vučićevom profilu mogu se vidjeti fotografije s novinarima i voditeljima.

Nekoliko puta je kazao kako je veliki gurman i da od svega najviše voli jesti pitu krompirušu, mantije i ćevape, što potvrđuje i na Instagramu. Vučić je i prvak po posjetama vjerskim pravoslavnim poglavarima.

Mnogo toga se o njemu zna, kao i da je veliki ljubitelj sporta, a najviše prati košarku. Nedavno je objavio i fotografiju svog prvog dana na Visokoj sportskoj školi strukovnih studija, gdje je odlučio da ostvari svoje dječačke snove. Na njegovom profilu nalaze se i nešto slobodnije fotografije koje bi neki od predsjednika država na njegovom mjestu vjerovatno rado sakrili, međutim, ne i Vučić, poput onih na kojima je ležerno obučen, ali ne krije ni slike ispred svog garderobera.

Ni porodicu ne krije pa se tako na njegovom profilu može vidjeti fotografija sa sinom Danilom, kao i slika njega i njegove majke Angeline, oca Anđelka i brata Andreja iz rane mladosti.

S puta kući ne dolazi praznih ruku pa tako svoju djecu, Danila, Vuka i Milicu, obraduje suvenirima.

A da je veliki ljubitelj i poznavalac vina, pokazuje i broj praćenja stranica vinoteka.

Borut Pahor: Maneken koji na posao ide u šorcu

 

Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je tokom studija radio kao maneken, često koristi društvenu mrežu Instagram kao kanal za poruke.

Američki portal „Politico“ ga je nazvao i “Instagram predsjednik”, a profil Pahora se zaista razlikuje od svih ostalih profila političara. Tamo se predsjednika Slovenije može vidjeti kako vozi rolere, bicikl ili trči. Na posao dolazi u šorcu i košulji i takvu sliku objavi na svom profilu.

Predsjednik Slovenije dobija i mnogo pisama, a one najinteresantnije objavljuje na Instagramu.

Veliki je ljubitelj sporta, što dokazuje i videosnimak kako igra hokej na ledu, rado posjećuje i škole, a voli se pohvaliti i simpatičnim crtežima koje mu šalju djeca.

Ono što ga raznježi jeste njegova porodica i stare slike njegovog pokojnog oca.

No, sklon je i šalama pa prizna javno i da su njegovog oca interesirale muzika i žene. Slika sa sinom Lukom dok spavaju ima gotovo 5.000 lajkova. Omiljeno voće predsjednika Slovenije su trešnje i lubenice.

Andrej Plenković: Važne godišnjice, ali i djeca

Hrvatski premijer Andrej Plenković svoj Instagram profil koristi uglavnom za političku promociju, strogo vodeći računa o značajnim datumima i godišnjicama važnim za Republiku Hrvatsku i njene građane.

Ne propušta istaći svoju podršku borbi za sigurnost, prava roditelja i djece, položaj hrvatskih branitelja, a protiv karcinoma, nasilja nad ženama i svim oblicima diskriminacije.

No, među ozbiljnim političkim zna se potkrasti i pokoja opuštena slika s djecom.

Zanimljivo je da Plenković među 18 profila koje prati nema nikoga iz našeg regiona. Prati, naime, najvažnije zvaničnike Evropske unije, te institucije Hrvatske kao i profil bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, ali ne i aktuelnog predsjednika Milanovića.

Zoran Milanović: Supruga Sanja u prvom planu

Profil predsjednika Hrvatske je itekako interesantan. Iako Zoran Milanović nije od onih političara koji su prečesto aktivni na Instagramu, povezanost njega i njegove supruge na ovom profilu je više nego očita. Svako malo, osim fotografija sa zvaničnih posjeta drugim državama, on objavi na svom profilu fotografiju sa svojom Sanjom. Često joj kroz statuse uz zajedničke fotografije zahvaljuje za nesebičnu podršku, a posebno u prethodnoj kampanji za predsjednika Hrvatske.

Kad smo kod kampanje, Milanovićev profil otkriva da je u toku te velike utrke on najviše sarađivao s mladim timom ljudi koji je radio njegovu digitalizaciju i cijelu kampanju.

Tu se može pronaći i veliki broj selfi fotografija s građanima iz kampanje.

Milo Đukanović: Prednost politici i prvoj dami

Predsjednik Crne Gore ima 1.050 objava na Instagramu i poprilično je aktivan na ovoj društvenoj mreži. Njegove fotografije i videosnimci se baziraju samo na posjetama političkim zvaničnicima iz EU i svijeta, te na isječcima iz intervjua.

Đukanović je u toku izborne kampanje obilazio gradove i manja mjesta u Crnoj Gori.

Podršku daje i prvoj dami Crne Gore u njenim aktivnostima, pa s vremena na vrijeme objavi njene i fotografije sa zajedničkih prijema.

Među 78 profila koje prati Milo Đukanović su i princ Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, zatim šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Donald Tusk, Emmanuel Macron, Hašim Tači, Orban Viktor, Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak te brojne stranice njegove DPS stranke, ali i crnogorskih općina.

Jacinda Ardern: Omiljena u cijelom svijetu

Jacinda Ardern ovoga mjeseca drugi put je izabrana za premijerku Novog Zelenda nakon ubjedljive pobjede ljevice u toj zemlji. U svijetu je veoma omiljena, a na našim prostorima posebno hvaljena zbog njenih reakcija podrške muslimanima nakon prošlogodišnjih terorističkih napada na džamije u Christchurchu, a ističe se i pametnim pristupom u borbi protiv Corona virusa.

Sve njene aktivnosti potpuno su transparente i zanimljive na njenim društvenim mrežama.

Na Instagramu je prati 1,6 miliona ljudi, a na njenom profilu se može pogledati gotovo 1.900 objava s fotografijama i videima. Često dijeli svoje slike s maskom na licu, apelirajući na građane da se pridržavaju mjera zaštite od Corona virusa. Na zanimljiv način čestitala je pobjedu novoizabranom predsjedniku Amerike Jou Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris, podsjetivši kako je 2016. godine na tradicionalan način Biden dočekan ispred Vlade u Aucklandu.

Za Dan očeva objavila je i fotografiju muža i djeteta. Inače, kada je 2017. godine rodila, objavila je i da će njen suprug Clarke biti “prvi muž i tata na porodiljskom”, jer se ona vratila obavezama premijerke.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti