Tuga, bol, rastanci: Umiru dragi ljudi…

Piše: Lejla Bejdic

Godina 2020. ostat će zapamćena po nemilim događajima koje je donijela pandemija Corona virusa, koja i dalje traje, a do kada će trajati, još niko ne zna. Kada bi se rezimirala godina i kada bismo se mi ljudi pitali, najradije bismo je poništili. Brojeći dane i mjesece do iduće godine, došli smo do, čini se, posebno crnog novembra. Umjetnička i javna scena ne pamti gubitke tolikih ljudskih veličina u samo jednom mjesecu. Dragan Jovičić, Kićo Slabinac, Ivan Bekjarev, Mustafa Nadarević, Pero Gudelj, Diego Armando Maradona, Miša Aleksić, Špiro Guberina… Sve su to imena o kojima ćemo govoriti u prošlom vremenu. Ostavili su dubok trag u našim životima, tako da ćemo ih pamtiti zauvijek

DRAGAN JOVIČIĆ = CORONA VIRUS
06.11.2020.

Nakon kraće borbe s Corona virusom, Dragan Jovičić, prvak drame sarajevskog Kamernog teatra 55, preminuo je u KCUS-u na Podhrastovima u Sarajevu, gdje je posljednjih desetak dana života i proveo. Komplikacije su bile toliko teške da njegovo tijelo nije izdržalo.

Dragan Jovičić rođen je 1953. godine u Rogatici. Studij glume završio je 1976. godine u Sarajevu, a karijeru je počeo kao glumac Narodnog pozorišta u Sarajevu te potom Narodnog pozorišta u Banjoj Luci. Njegove najzapaženije uloge bile su Berange u “Kralj umire”, Eugena Ionescoa, u režiji Dine Mustafića, Hasanage u “Hasanaginici”, u režiji Mustafe Nadarevića… Šira ga publika, ipak, najviše pamti po ulogama koje je ostvario u televizijskim serijama koje je producirala tadašnja TV Sarajevo: “Porobdžije”, “Kože” i “Aleksa Šantić”.

 

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC = NEUSPIO OPORAVAK NAKON OPERACIJE
13.11.2020.

Muzičar Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je u 77. godini u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao duže od tri mjeseca. Kićo je u bolnici završio početkom augusta zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile. Uprkos uspješnoj operaciji, tokom koje su mu ugrađene tri premosnice, oporavak se zakomplicirao, jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba. Kićina karijera je trajala duže od 40 godina. Iako je na početku karijere osnovao čak tri grupe, “Tornado”, “Kon Tiki” i “Dinamiti”, Krunoslav je vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih solo pjevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove pjesme“Plavuša”, “Pokloni mi jedan dan”, “Zbog jedne divne crne žene”, “Tri slatke riječi” postale su veliki hitovi, koji se na raznim proslavama pjevaju i danas, a vjerujemo da će se pjevati još dugo godina. Ukopan je u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj.

 

IVAN BEKJAREV = CORONA VIRUS
16.11.2020.

Srbijanski glumac Ivan Bekjarev jedan je od onih umjetnika koji su svoju karijeru gradili isključivo vrhunskim ulogama. Gotovo je nemoguće nabrojati sve filmove, serije i pozorišne predstave kojima je ovaj glumac dao svoj lični pečat, a da pritom budete apsolutno sigurni da niste neki od naslova izostavili. Ipak, publika će ga najviše pamtiti po ulozi Stevice Kurčubića u seriji “Bolji život”. Preminuo je u Beogradu u 74. godini života. Krajem oktobra ove godine objavljeno je kako se na snimanju jedne serije Bekjarev zarazio Corona virusom te bio na bolničkom liječenju. Nekoliko dana pred smrt kazao je kako nema temperaturu niti simptome, ali je morao ostati u bolnici. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

MUSTAFA NADAREVIĆ = KARCINOM PLUĆA
22.11.2020.

Jedan od naših najboljih glumaca, neprikosnoveni i neponovljivi Mustafa Nadarević, preminuo je nakon duge i teške bolesti u 77. godini. Početkom januara Mustafa je javno otkrio da ima karcinom pluća, s ciljem ukazivanja na važnost pregleda, jer on nije na vrijeme otišao doktoru, ali se poslije nije oglašavao o tom pitanju. Rođen je u Banjoj Luci 1943., a glumu je diplomirao 1967. na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Karijeru je počeo u Zagrebačkom pozorištu mladih, a od 1969. do odlaska u penziju 2011. glumio je u zagrebačkom HNK.
Publika će ga pamtiti i po brojnim ulogama u televizijskim filmovima i serijama. Posebno je zapažena ona u filmu Emira Kusturice “Otac na službenom putu”. Ostat će zapamćen i po ulogama u filmovima “Miris dunja”, “Savršeni krug”, “Praznik u Sarajevu”, “Gluvi barut” i drugim. Publika će ga pamtiti posebno i po ulozi Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan”, koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

 

PERO GUDELJ = BOLEST
24.11.2020.

Pero Gudelj preminuo je u 64. godini nakon kratke i teške bolesti. Pero je bio jedan od najvećih biznismena u Bosni i Hercegovini, osnivač kompanije FIS Vitez. Posljednjih nekoliko mjeseci proveo je na liječenju u BiH, Austriji i Zagrebu, no njegovo srce nije izdržalo. Samo pet godina prije smrti, Pero je pokušao i samoubistvo, pucavši sebi u glavu zbog preljube tadašnje supruge s kojom je imao troje djece.  Pero je poslije toga izjavljivao da mu je krivo i teško što je digao ruku na sebe, te da nikada to sebi ne bi ponovo dozvolio. Sahranjen je na groblju u mjestu Gornja Večeriska kod Viteza.

 

DIEGO ARMANDO MARADONA = SRČANI UDAR
25.11.2020.

Maradona je bio argentinski penzionirani fudbaler, svjetski prvak s Argentinom, jedan od najboljih i najpopularnijih fudbalera svih vremena. Preminuo je od posljedica srčanog udara u 61. godini života, nedugo nakon što je imao operaciju na mozgu.  Maradona je imao edem pluća, koji je bio uzrokovan slabim radom srca. Obdukcijom se kasnije pokazalo da je srce bilo povećano i slabo, zbog čega je teže pumpalo krv u ostatak tijela.
Upravo zbog operacije pušten je na kućnu njegu, gdje mu je i pozlilo, nakon čega je ubrzo konstantirana smrt. Bit će ukopan na groblju na periferiji Buenos Airesa.

 

ŠPIRO GUBERINA – BOLEST
27.11.2020.

Glumac Špiro Guberina umro je u 88. godini. U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je više od dvjesto različitih uloga u pozorišnim predstavama, na filmu i na televiziji. Publika ga najviše pamti kao Strikana. Posljednjih godina nije mogao na noge, stanje mu se pogoršalo, a to vrijeme glumac je proveo u Domu za starije i nemoćne u Zagrebu. Nije se više mogao kretati, no ostao je do posljednjih dana zdravog duha.

MIŠA ALEKSIĆ – CORONA VIRUS
28. 11.2020.

Basist rock grupe “Riblja čorba” Miša Aleksić preminuo je u 67. godini. Bio je pozitivan na Corona virus. Miša se u početku liječio kod kuće. U bolnici je završio tek nakon što mu je dijagnosticirana upala pluća. Tada je izjavio i kako se nada da će proći sve uredu i da će se vratiti kući kroz dvije sedmice.  Međutim, završio je na raspiratoru, stanje mu se pogoršalo nakon nekoliko dana i nije se uspio izboriti.

(Tekst prenesen iz novog broja printanog izdanja magazina “Azra”)

Pročitajte još