Pogledajte zašto je Aja Sofija jutros zatvorena: Policija na svakom ćošku, “Azra” na licu mjesta

Piše: Redakcija

Reporterke “Azre” koje se nalaze u Istanbulu, s lica mjesta jutros su se javile i izvijestile zašto je trenutno za posjetitelje privremeno zatvorena Aja Sofija, čuvena istanbulska građevina, koja je odnedavno ponovno postala džamija.

Naime, u sklopu putovanja koje je za bh. novinare organizirala Turska agencija za promociju i razvoj turizma (TGA), jutros je između ostalih znamenitosti bio u planu obilazak i ovog monumenta, jednog od najpoznatijih u svjetskoj baštini.


Međutim, to jutros nije bilo moguće jer će danas tu džumu-namaz klanjati predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, prenijele su novinarke “Azre” Lejla Bejdić i Aldina Zaimović koje su kratkim snimcima donijele i djelić trenutne atmosfere.  Policijsko osiguranje oko Aja Sofije dokaz je mjera predostrožnosti kako bi sve prošlo bez problema.

 

Inače, naše reporterke sinoć su u najpopularnijoj istanbulskoj ulici Istiklal na Taksim trgu zabilježile i prekrasnu predprazničnu atmosferu u Istanbulu čiji obilazak je poseban doživljaj u svako doba godine. No, kako izgleda ovoga decembra, u vrijeme pandemije Corona virusa, pogledajte u “Azrinoj” fotogaleriji.

-U Turskoj je policijski sat od 21 navečer, ali samo za Turke, dok se turisti mogu slobodno kretati, ukoliko su u okviru organiziranog putovanja i imaju dozvole. Policija patrolira non stop, i samo napominje da se nose maske.   U Istikal ulici je dozvoljen boravak samo 2.000 osoba, pa policija koja je na svakom ćošku upozorava da se ne zadržavaju nego da idu dalje – izvijestile su reporterke “Azre”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti