Angelina Jolie uputila moćnu poruku svim zlostavljanim ženama

Piše: Preuzeti tekst

AFP

U sklopu svojih zaduženja Ujedinjenih naroda, ali i povodom kampanje 16 Days of Activism, 45-godišnja holivudska glumica poslala je moćnu poruku svim ženama koje strahuju da bi tokom nadolazećih praznika mogle doživjeti zlostavljanje. Naime, zbog pandemije Corona virusa, koji je mnoge ljude širom svijeta zatvorio unutar četiri zida njihovih domova, sve je više zlostavljanja žena i djece, stoga je Angelina Jolie svima njima poslala jasnu poruku.

Tako je Angelina rekla kako bi svaka žena trebala o svojim problemima razgovarati s onima kojima vjeruju, ali i da bi trebale pokušati pronaći one koji bi im u takvim situacijama mogli prvi pomoći, a sve kako bi zaštitile sebe i djecu od potencijalnih zlostavljanja.

– Naprimjer, mogle bi s prijateljem ili članom porodice dogovoriti kodnu riječ, a koja će izgovorena dati im do znanja da vam treba pomoći – rekla je Angelina Jolie pa dodala:

– Tužno je to za reći, no ne možete pretpostaviti da će vam prijatelji i porodica uvijek povjerovati ili vam biti potpora. Česte su situacije kada su stranci ti koji vam pomažu. Ili druge žrtve, grupe za potporu…

Uz sve to naglasila je kako žene moraju biti jako oprezne u takvim situacijama.

– Jedino vi znate u kakvoj se opasnosti nalazite i dok ne pronađete ljude kojima možete vjerovati, mogli bi se osjećati poprilično usamljeno.

Holivudska glumica imala je savjete i za ljude kojima se zlostavljane osobe obrate za pomoć:

– Probajte shvatiti sve emocionalne, financijske i pravne pritiske s kojima se te osobe suočavaju, kao i da vrlo vjerojatno imaju proživljene traume ili pate od PTSP-a. Ako ste ikada i pomislili da je neko vama blizak u takvim problemima, probajte im uvijek biti na dohvat ruke, dajte im do znanja da ste tu za njih – zaključila je.

Izvor: Tportal.hr.

Pročitajte još