Ples, nafta i buran razvod: Sve intrige Putinove mlađe kćerke

Piše: Preuzeti tekst

Ruski predsjednik Vladimir Putin okružen je misterijama, a najviše intrige svakako se isplelo oko njegovog porodičnog i romantičnog života. Ipak, uprkos pokušajima da od očiju javnosti sakrije svoje kćerke, u medijima se već nekoliko godina kao mlađa od njih predstavlja Jekaterina Tihonova.

Britanska agencija Reuters prva je prije pet godina otkrila rodbinske veze između Tihonove i Putina, a 2017. je i njen kolega iz ruske plesne federacije za medije ispričao da je Tihonova Putinova kćerka.

Niko od njih, ni Putin ni Tihonova, nikada nisu potvrdili pisanje medija, ali je više anonimnih izvora navelo da je talentira plesačica kćerka ruskog lidera. Ona je, navodno, ime dobila po baki, a nosi majčino djevojačko prezime.

Business Insider pisao je da Jekaterina sada ima 33 godine, a da je njena majka Ljudmila, Putinova bivša supruga sa kojom ima još jednu kćerku Mariju. Putin i Ljudmila bili su u braku 30 godina, a razveli su se 2013. Jekaterina je rođena 1986. godine u Njemačkoj kada je Putin tamo boravio kao agent KGB-a.

Koliko je poznato, ona radi na projektima Moskovskog državnog univerziteta i potpredsjednica je plesačke federacije, a smatra se jednom od boljih igračica akrobatskog modernog plesa.

Kada je otkriveno da je upravo Jekaterina Tihonova Putinova ćerka, ona je tada bila u braku sa ruskim biznismenom Kirilom Šamalovim koji je u poslovima sa naftom zaradio milione dolara. Šamalov je dugo nosio titulu “najmlađeg ruskog milijardera”.

Tihonova i Šamalov su se u međuvremenu razveli, a tabloidi su pisali da je Tihonova inicirala razvod pošto je Šamalov prevario sa nekadašnjom ljubavnicom Žanom Volkovom kojom se kasnije, poslije razvoda od Tihonove, i oženio. Potom je dobio titulu “čovjeka koji je prevario Putinovu kćerku”. Također, otkriveno je da su Tihonova i Šamalov zajedno u braku bili “teški” najmanje dvije milijarde dolara.

Razvod je, čini se više nego brak, privukao pažnju javnosti.

Američki Bloomberg pisao je tada da je Šamalov ženidbom sa Tihonovom dobio 4,3 posto udjela u gasnom i petrohemijskom ruskom gigantu “Sibur”, čime je njegovo bogatstvo uvećano na 1,3 milijarde dolara. Međutim, on je bio prinuđen da se iznenada odrekne svog dijela akcija nešto kasnije, a izvori tvrde da ga je na to zbog švrljanja natjerao ruski predsednik.

Posljednjih dana, ipak, i ruski i zapadni mediji bruje o izvještaju ruske istraživačke mreže koja je otkrila da su dionice Sibura Šamalovu poslije vjenčanja sa Tihonovom praktično poklonjene, kao i pikantne detalje poput luskuznih tepiha od 50.000 funti koje su Tihonova i Šamalov kupovali.

Nedugo poslije razvoda, Tihonova se pojavila na televiziji. U tom rijetkom televizijskom pojavljivanju, govorila je o naučnim istraživanjima i predstavljena je kao zamjenica direktora instituta za matematičko istraživanje kompleksnih sistema na Moskovskom državnom univerzitetu i čelnica naučnog centra “Innopraktika”. Samo naučni centar vrijedan je 1,7 milijardi dolara.

Sigurno da je Tihonova uspješna žena. Mediji su i prošle godine pisali da se kćerka ruskog predsjednika pridružila Vijeću ruske vlade za razvoj fizičke kulture i sporta, zajedno sa Ksenijom Šojgu, najmlađom kćerkom ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti