Esma Redžepova: Kraljica muzike i humanosti, imala je poruku za sve

Piše: Redakcija

Na današnji dan prije četiri godine, 11. decembra 2016. godine, umrla je pjevačica, tekstopisac i humanitarka Esma Redžepova – Teodosievska. Tokom života je s pravom nosila nadimak „Kraljica Roma“. Muzički je bila aktivna preko pedeset godina, a dva puta bila je nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Esma Redžepova rođena je 8. avgusta 1943. godine u Skopju. Bila je drugo najmlađe dijete od ukupno šestoro djece u romskoj obitelji. Kako je od malena bila muzički nadarena, brat ju je već u njenoj devetoj godini života učlanio u lokalnu romsku muzičku organizaciju. Na prijedlog direktora škole, Esma je 1956. godine pjevala na takmičenju školskih talenata za Radio Skopje i osvojila prvo mjesto. Tom prilikom Esma je otpjevala pjesmu „A bre babi“, tradicionalnu pjesmu makedonskih Roma i to je bio prvi put da je ta pjesma na romskom jeziku bila emitirana na radiju.

Esmini roditelji nerado su joj dopustili da nastavi muzičku karijeru, budući da nisu željeli da Esma pođe stopama starije sestre koja je počela pjevati po kavanama od sedamnaeste godine života. Nakon završene osnovne škole od Esme se očekivalo da se mlada uda i postane kućanica. U to vrijeme se među Romima smatralo da je muzička karijera sramotna za neudatu djevojku.

Esma upisuje Muzičku akademiju u Beogradu ali nakon druge godine studija, napušta Muzičku akademiju i pridružuje se muzičkom ansamblu Steve Teodosievskog i s njima započinje koncertne nastupe. Ansambl Teodosieski je 1961. godine snimio prvu gramofonsku ploču s Esmom Redžepovom. Ploča je snimljena u Zagrebu i tako počinje Esmina veza s Zagrebom.

Esmin muzički put usko je povezan s njenim brakom sa Stevom Teodosiveskim. Naredne dvije decenije bile su izuzetno uspješne za ansambl Teodosievski, a većina pjesama u izvedbi Esme Redžepove bile su izvorne romske pjesme ili pjesme nadahnute romskom muzikom, a ona je bila jedna od prvih romskih pjevačica koja je pjevala na romskom jeziku na radiju i televiziji.

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, Esma i Stevo osnovali su muzičku školu gdje su se uglavnom osposobljavali siromašni romski dječaci.

Esma Redžepova i Stevo Teodosievski tokom života pomogli su četrdeset sedam dječaka i jednu djevojčicu. Petoricu dječaka su Esma i Stevo udomili, dok su ostali boravili s njima u kraćim ili dužim razdobljima kada su se obrazovali kao muzičari.

Esma je često nastojala da na svojim koncertima prikupi novčana sredstva za pomoć bolnicama, sirotištima, i žrtvama katastrofa, a bila je i počasna predsjednica makedonskog Crvenog križa. Kraljicom romske muzike proglašena je 1976. godine na Prvom festival romske muzike i pjesme održanom u Chandrigaru, u Indiji, kada joj je priznanje uručila indijska premijerka Indira Gandhi.

Esma je bila svojevrsna glasnogovornica Roma u Evropi i kulturna ambasadorica Republike Makedonije. U Sjedinjenim Američkim Državama je 2010. godine uvrštena među pedeset najboljih vokala svijeta. Dobitnica je brojnih nagrada kako za osobni doprinos muzici i kulturi, tako i za humanitarni rad. Dva puta nominirana je za Nobelovu nagradu za mir, a odlikovana je i jugoslavenskim Ordenom zasluga za narod.

Esma je svoj stav prema životu opisala sljedećim riječima:

„Ja sam kosmopolit. Čovjek je samo gost na ovoj planeti, gol na njega dolazi i takav s njega odlazi, sve granice su samo rezultat ljudskog uma. Želim biti svoja u svakom dijelu ove planete, moja misao je humana i tako će i ostati. Dobra djela moraju biti sastavni dio naših, ionako kratkih, života“.

Esma Redžepova Teodosievski preminula je nakon kratke i teške bolesti, u sedamdeset trećoj godini života, 11. prosinca 2016. godine. Pokopana je na groblju Butel u Skopju.

Nakon dvije godine Vlada Republike Sjeverne Makedonije uredila je do tada neuređeni grob i podigla spomenik jednoj od najpoznatijih Romkinja i građanki Sjeverne Makedonije – Esmi Redžepovoj – Teodosievskoj.

 

Izvor: Romi.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti