Džej mjesečno primao 1.500 eura iz Austrije: Zna se ko će naslijediti penziju

Piše: Preuzeti tekst

Nada Ramadanovski, bivša supruga nedavno preminulog Džeja Ramadanovskog, ispunjava sve zakonske uvjete da naslijedi njegovu penziju koju je za života stekao i primao iz Austrije.

On je, prema ranijem pisanju medija, ostvario pravo na mjesečnu naknadu od 1.500 eura na ime invalidske penzije, nakon što je u Beču prije tri godine imao tešku operaciju srčanog zalistka. S obzirom na to da je godinama plaćao porez i socijalno osiguranje u Austriji, pjevač je dobio više nego pristojno mjesečno primanje.

Sada, prema tamošnjem zakonu, Džejeva bivša supruga Nada ima pravo da naslijedi njegovu penziju. O tome je pričala Nevena M. Marković, advokatica.

– Porodične penzije u Austriji odobravaju se preživjelom supružniku, a odnosi se i na razvedenog supružnika i djecu umrlog roditelja, ako su ispunjeni propisani uslovi. Razvedeni supružnici imaju pravo na porodičnu penziju udovca do momenta dok ne zaključe novi brak, ako je osiguranik u trenutku smrti imao obavezu da im plaća izdržavanje, odnosno alimentaciju koja je prispjela pre razvoda braka – navela je advokatica, prenosi “Kurir”.


Ona je pojasnila kako Nada Ramadanovski stječe pravo na Džejevu penziju.

– Porodična penzija pripada udovici u punom iznosu ako su ispunjeni sljedeći uslovi: brakorazvodna presuda sadrži izreku prema članu 61. stav 3. Zakona o braku, odnosno da je tužilac isključivi ili pretežni krivac za poremećaj braka, ako je brak trajao najmanje 15 godina i ako je udovica u trenutku nastupanja pravnosnažnosti brakorazvodne presude napunila 40 godina života. U slučaju da su ova tri uslova ispunjena, udovica ostvaruje pravo na porodičnu penziju u punom iznosu – zaključila je Markovićeva.

Džej i Nada su bili više od 15 godina u braku, tokom kojeg su dobili kćerke Anu i Mariju. Pjevač nikada nije krio da je glavni krivac za krah braka bio on, odnosno njegovo ponašanje.

– Bilo je tu noćnih provoda, prevara, alkohola, kocke, dugova. Znaš kako je kad ti česma curi, a nemaš gumicu da je popraviš? Desi se poplava. E, tako je mene Nada trpjela dvadeset i nešto godina. Ona je najbolja žena. Nas dvoje imamo odličnu komunikaciju. Uvijek me je pazila, a i ja nju. Ona ne radi, ja cijeli život radim za nju. Još odmalena – kazao je pjevač u jednom intervjuu.

Izvor: Telegraf

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti