Suanita Banda: Bogata sam žena, jer imam stotine djece

Piše: Redakcija

 

Dolazak na mjesto direktorice Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ nije slučajan splet okolnosti. Profesionalizam je osnovni pristup kojim se rukovodim u poslu. Ja sam tradicionalna žena, majka, hanuma, kćerka, sestra…, opisuje sebe naša sagovornica, koja je uz podršku porodice prebrodila i jedan težak period

Razgovarala: Amanda Krcić Nalo

 

Suanita Banda, nova je direktorica Javne ustanove „Djeca Sarajeva“. Na ovu izuzetno odgovornu poziciju imenovana je nakon 21 godinu radnog iskustva. Karijeru je počela u ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje „Amel i Nur“, gdje je provela 18 godina, a već tri godine je uposlenica JU na čijem je sada i čelu.

JEDINI USLOV ZA OVAJ POSAO JE – LJUBAV

– Moj dolazak na ovu funkciju nije slučajan splet okolnosti. Iza mene je mnogo iskustva u radu, znanja, uspjeha, mnogo je generacija koje sam izvela i spremila za dalji životni put. Međutim, presudni faktor je to što imam mnogo želje i volje da radim ovaj posao i tako unaprijedim sam kvalitet Javne ustanove – kaže na početku razgovora za „Azru“ Suanita Banda.

Rođena je u Priboju na Limu 26. decembra 1973. godine. Za mladolik izgled zahvalna je djeci s kojom radi, jer to pozitivno utječe na nju da kao osoba izgleda mlađe. Pedagošku akademiju završila je u Beogradu, a zatim i Pedagoški fakultet u Sarajevu, te stekla zvanje profesorice predškolskog odgoja. Bila je student s odličnim prosjekom.

– Činjenica je da čovjek uči sve dok je živ i zato se i sama vodim tim principom. Svaki put kad se ukaže prilika da se nešto nauči novo ja se odazovem. Trenutno radim na razvoju liderskih i menadžerskih osobina, jer uz dobro postavljene strateške ciljeve, jasnu misiju i viziju, kao i dobre odnose u samoj ustanovi, možemo napraviti vrlo vidljiv napredak koji će biti od koristi našim unucima, djeci, kao i samim nama – kaže nam Banda.

Profesionalizam je osnovni pristup kojim se, kaže nam, rukovodi u poslu. Uslov da neko bude kvalitetan odgajatelj je ljubav! Poslije roditelja to je prva karika iz odgojno-obrazovnog lanca. Zato nema dileme, poručuje naša sagovornica, jer: ovaj „posao“ ili znate raditi ili ne. A, dalje pojašnjava šta je još bitno. Prije svega, to su ljubav i razumijevanje prema djeci, sluh za njihove potrebe, želje i interesovanja. Zatim, zadovoljstvo timom s kojim radi, a ona ga, srećom, ima i hvali svoje saradnike kao odgovorne i vrijedne, a odgajatelje kao kreativne i inovativne. Banda ih posebno podstiče na otvorenost i pružanje feedbacka. Na taj način želi im staviti do znanja da je njihovo mišljenje važno.

– Nemam uzora u svojoj profesiji, pratim svoje iskustvo, znanje, želje i potrebe djece i mislim da me vode u pravom smjeru. Volim poslušati iskustva i savjete iskusnih ljudi i profesionalno i životno. Moja najveća vodilja i motiv za što kvalitetniji rad su upravo oni zbog kojih i postoji naša ustanova: djeca – ističe Banda.

Na poziciju direktorice imenovana je u vrijeme pandemije Corona virusa, što je bila itekako otežavajuća okolnost. Briga je bilo napretek. No, prioritet je bio samo jedan: da djeca imaju siguran boravak u vrtiću. Insistira i na strogom pridržavanju epidemioloških mjera, a posebna želja joj je smanjiti liste čekanja djece na upis u sarajevske vrtiće, kao i obnova što više obdaništa.

Potrcrtava pažnju koju posvećuje dječijoj ishrani i najvažnije joj je da hrana koja se služi u vrtićima bude raznovrsna. Kako bi se postigao što veći kvalitet, najavljuje i skore izmjene jelovnika za djecu u obdaništima, onako kako to nalaže Program zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u vrtiću. Kuhinjske peći u kojima se mogu peći obroci, do sada nisu bili u mogućnosti nabaviti, ali Banda je sigurna da će i to uskoro biti završeno.

– Ishrana, fizička aktivnost, učenje historije, tradicija naše Bosne i Hercegovine, maniri kulture, razvijanje motoričkih sposbnosti, upotreba logike… Sve to nam je veoma važno i zaista ne želimo bilo koju stavku da prepustimo slučaju. Djeca u našim vrtićima uče neke stvari prvi put u životu i upravo je tu blagodat našeg posla, jer im pokazujemo kako trebaju pravilno postupati – dodaje Banda.

ČAROBNE RIJEČI: IZVOLITE, HVALA, MOLIM, OPROSTI

Onoliko koliko je to finansijski moguće, obnavlja se i fond igračka i didaktičkih materijala za djecu, koja su itekako važna karika u edukaciji i razvijanju motoričkih sposobnosti. Tako je prije mjesec prvi put u Bosni i Hercegovini pokrenut projekt „Putujući vrtić“, koji je omogućio stotini djece iz ruralnih predjela Kantona Sarajevo da dobiju kvalitetno prenošenje znanja i prisustvo odgojno-obrazovnoj jedinici, na šta je vrlo ponosna.

– Sticanje pozitivnih navika kod djeteta, poticanje djece na usvajanje osnovnih obrazaca lijepog ponašanja, naši su ciljevi. Želimo ih naučiti da koriste „čarobne riječi“: izvolite, hvala, molim, oprosti, da znaju pospremiti svoje stvari i igračke, zatim da se lijepo ponašaju za stolom i da znaju koristiti probor za jelo… – naglašava Banda.

A, koliko zapravo direktorica Banda voli svoj posao, nabolje govori i jedna anegdota.

– Jedne prilike kada sam bila kod ljekara koji zna čime se bavim, medicinska sestra me je pitala: “Koliko imate djece“. Doktor je na to odgovorio: “Da Vi znate kako je Suanita bogata žena“. Medicinska sestra onako čudno gleda, pa doktor opet kaže: „Ima stotine djece“. Sestri ni dalje nije ništa jasno, a onda doktor objašnjava: “Suanita nam radi u vrtiću, sve su to njena djeca i učiteljica koje rade u vrtiću – opisuje Banda.

A, u privatnom životu Suanita Banda je majka jednog 23-godišnjaka, studenta na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Slobodno vrijeme nastoji što više provesti s porodicom. Rekreativno se bavi borilačkim vještinama kao što su grepling i boks. I sin je cijelog života okrenut sportu te u zadnje vrijeme istražuje sportski menadžment. Porodica joj je ujedno i najveća podrška u životnom i poslovnom djelovanju.

– Slobodnog vremena imam vrlo malo. Ja sam tradicionalna žena, majka, hanuma, kćerka, sestra… Trudim se da svakog dana skuham obrok i spremim neko tradicionalno jelo, dolme, pite, grah, sitni ćevap… Svakog dana odvojim sat vremena za čitanje novih naučnih štiva u vezi s mojom profesijom ili psihologijom samog čovjeka. Rado se družim i s našim kućnim ljubimcem, a to je mačak. Pronašli smo ga sa slomljenom šapom i za mjesec smo oporavili njegovu nogu, međutim, on nikada nije htio otići od nas. Tako da je i on član našeg domaćinstva. Kad je riječ o rekreaciji, koristim se svakom prilikom da odem na naše najljepše planine i to isključivo u šetnju, zaista ovakva dostupnost planinskog zraka je prava blagodat – priča Banda.

Njen dan počinje u zoru, obavljanjem vjerskog obreda. Na posao odlazi u sedam ujutro, gdje uz šoljicu čaja prvo pregledava dnevni planer. A onda slijedi dnevna rutina: od potpisivanja dokumenata, sastanaka do ugodnih razgovora s roditeljima i obilaska vrtića.

– Kod kuće me čeka posao kao i svaku ženu, bez obzira koju ste školu završil, čeka vas kuhanje, pranje veša, peglanje… Srećom, suprug je vrlo vješt u kulinarstvu, tako da mi je velika podrška. Tokom večeri sat vremena izdvojim za čitanje te da pogledam obaveze za sutra – opisuje Banda.

SLAVI DVA ROĐENDANA

Spletom životnih okolnosti Banda svake godine proslavlja dva rođendana, 17. decembar i 26.decembar. Uz ovaj prvi vezuje je posebna priča. Tog dana operirala je srčani zalizak, a odličan posao odradio je prof.dr. Nermir Granov s Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, čijem kompletnom osoblju je posebno zahvalna.

– To je bio vrlo težak period u mom životu, otvaranje grudnog koša, odstranjivanje valvule, ugradnja mehaničke… Oporavak je trajao dugo, dva mjeseca sam morala ležati na leđima, nisam bila u mogućnosti obavljati svakodnevne poslove. Ali, sve je to iza mene. Srećom, imala sam podršku majke, supruga, sina i brata, bez kojih sigurno ne bih mogla prebroditi taj težak period – kaže na kraju Suanita Banda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti