Neki su bili i u zatvoru: Ko su zapravo i čime se bave najinteligentniji ljudi na svijetu

Piše: Preuzeti tekst

Prosječni kvocijent inteligencije je 100, a ljude sa kvocijentom 140 smatraju genijalcima. Albert Einstein nikad nije bio na IQ testu, ali je sinonim za genijalnost te se procenjuje da je taj slavni naučnik imao IQ 160. No, danas znamo i za ljude koji su premašili 200, a iznenađujuće je čime se neki od njih bave.

 

  1. Jacob Barnett: IQ 170

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jacob Barnett (@jacob_barnett_official_fan)

Jacobu Barnettu dijagnosticirali su umjereni do teški autizam u dobi od dvije godine, a liječnici su smatrali da nikad neće naučiti kako zavezati cipele.

Ne samo da je naučio kako se oblačiti, ovaj je američki genijalac završio šest razreda osnovne škole u manje od godinu dana, a zatim je s 10 godina upisao koledž. Do 13. godine postao je ugledni fizičar, a danas radi na doktoratu.

 

  1. Judit Polgar: IQ 170

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Judit Polgar (@judit.polgar.official)

Mađarsku šahisticu smatraju najboljom igračicom šaha svih vremena. Imala je 15 godina i četiri mjeseca kad je 1991. postala najmlađom međunarodnom majstoricom. Njen IQ je 170.

 

  1. Rick Rosner: IQ 192 do 198

Rosner je bio na više od 30 IQ testova koji su otkrili da je njegov kvocijent inteligencije između 192 i 198, ovisno o tome kako definiraju rezultate.

Prije nego što je drugi najpametniji čovjek na svijetu postao scenarist, radio je kao izbacivač, striper i model. Tužio je televizijsku kuću ABC nakon što je izgubio u igri “Ko želi biti milioner”, no izgubio je parnicu i sud je dokazao da pitanja nisu bila namještena.

 

  1. Evangelos Katsioulis: IQ 198

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Evangelos Katsioulis (@dr.katsioulis)

Evangelos je grčki psihijatar, a ima diplomu iz filozofije te istražuje tehnologiju za medicinska istraživanja.

 

  1. Sho Yano: IQ 200

Američki ljekar Sho Yano upisao je koledž kad je imao devet godina, a doktorat je završio u dobi od 21 godine. Iz taekwondoa ima crni pojas, a počeo je komponirati muziku još kao četverogodišnjak. Tada se zainteresirao i za neurologiju.

 

  1. Nathan Leopold: IQ 200

Uprkos visokoj inteligenciji, Leopold se nije proslavio. Govorio je devet jezika, no 1924. kad je imao 19 godina uhapsili su ga zbog ubistva jer je pokušao napraviti savršen zločin. U zatvoru je proveo 33 godine, a tad su ga pustili na uvjetnu. Umro je 1971. godine.

 

  1. Marilyn vos Savant: IQ 228

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Topgentetop (@topgentetop)

Marilyn je imala 10 godina kad je IQ test za odrasle Stanford – Binet ustanovio da ima IQ 228 te su je upisali u Guinnessovu knjigu rekorda, ali Guinness je 1990. godine uklonio tu kategoriju jer podatke smataju netačnim. Za magazin “Parade” od 1986. godine odgovara na filozofska pitanja čitatelja te matematičke zadatke koje joj postavljaju u kolumni “Ask Marylin”.

 

  1. Ainan Cawley: IQ 263

Smatra se kako ovo čudo od djeteta ima IQ 263. U dobi od osam godina pohađao je predavanja iz hemije na univerzitetu Singapore Polytechnic, a do devet godine upamtio je 518 decimala broja pi. S 12 godina je napisao scenarij i komponirao muziku za film “Reflection”. Sada ima 19 godina i čini se da se zabavlja.

Listu genijalaca čiji je IQ 170 i viši predstavio je Reader’s Digest.

Izvor: 24sata.hr

Pročitajte još