U prazničnom raspoloženju uživajte uz online repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo

Piše: A. Z.

U četvrtak, 24. 12. i petak, 25. 12. 2020. godine sa početkom u 19:30 sati, u sklopu online repertoara, na YouTube kanalu Narodnog pozorišta Sarajevo, publika će moći uživati uz balet “Krcko Oraščić”, rađen na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova.

Predstava je izvedena uz pratnju sjajnih muzičara Sarajevske filharmonije kojima je dirigovala maestra Samra Gulamović. U predstavi su učestvovali solisti i ansambl Baleta NPS. U srijedu, 30. 12. 2020. godine u 19:30 sati, na YouTube kanalu Narodnog pozorišta Sarajevo moći ćete pogledati operetu „Vesela udovica“ za koju je muziku napisao austrijsko-mađarski kompozitor Franz Lehár, prema libretu Victora Léona i Lea Steina, u režiji Krunoslava Cigoja.

U predstavi su učestvovali, solisti i hor Opere, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharmonija, kojom je dirigovao Dario Vučić. “Vesela udovica” je prvi put postavljena na pozornicu 30. decembra 1905. godine u Theater an der Wien.

Priča je to o bogatoj udovici i njenim proscima koji žele njen imetak zadržati u zemlji, pronalazeći joj bogatog muža. ‘Vesela udovica’ pružit će ljubiteljima operetskog žanra ponovno uživanje u ovoj, po mnogima, kraljici operete. U četvrtak, 31. decembra s početkom u 12:00 sati, u okviru online repertoara, neka praznično raspoloženje upotpuni muzičko – scenski program “Viva la musica”, u izvedbi, solista i hora Opere, solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na programu će se naći poznate operne arije, ( Verdi, Puccini, Bizet, Wagner…), kao i numere iz poznatih baleta “Carmen”, “Pepeljuga”, “Buđenje”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti