Čekajući odlaske u kina: Top serije koje ćemo gledati 2021.

Piše: Redakcija

 

 

Niko još ne zna kada će se kina vratiti u punom sjaju, da li će publika ponovo hrliti da gleda predstave i da li će i ove godine veliki muzički festivali biti održani. Ali, ono što je izvjesno jeste da pandemija Corona virusa nije utjecala na male ekrane. Iluziju normalnosti i zabave i u ovoj godini pružit će televizijske serije.

A sudeći prema najavama, televizije, kablovski operateri i striming servisi gledateljima će u narednom periodu ponuditi pregršt toga.

Ovo su neki od najiščekivanijih TV naslova na različitim TV i striming provajderima do kraja 2021. godine u izboru američkog magazina “Time”:

NETFLIX

“Firefly Lane”

Radnja ove serije, čije emitiranje počinje 3. februara, tiče se jednog višedecenijskog prijateljstva. Drama, rađena po knjizi Kristin Hannah iz 2008., storija je o dvije najbolje prijateljice, čije likove tumače Catherine Heigl i Sarah Chock. Od 14. godine njih dvije su nerazdvojne. I punih 30 godina uvijek su tu jedna uz drugu – i kad je dobro, ali i kad u životu ide hrđavo.

“Inventing Anna”

Kao podloga za dramsku mini-seriju, čiju produkciju potpisuje Shonda Rhimes, poslužio je članak objavljen u magazinu “New York” o Anni Delvey koja je slavu stekla na Instagramu.  Julia Garner, Anna Chlamski i Lavern Cox  igraju u drami koja otkriva kako je Anna izmislila svoj identitet i kako joj je pošlo za rukom da manipulira pripadnicima njujorške elite i praktično ih navede da finansiraju njen raskošan stil života.

“The Woman in the House”

Za Annu je svaki dan gotovo četrdeset godina isti. Dosada je ubija. Ali, iz učmalosti je trgne iznenadno ubistvo. Ili bar ona misli da ga je vidjela u sopstvenoj kući. Ovo je kratak siže serije od osam epizoda u kojoj glavnu ulogu tumači Kristen Bell, a koji je zapravo rimejk kratkog filma iz produkcije holivudskog studija MGM iz 1942. godine.

“Halston”

Serija se osvrće na posve interesantan život poznatog modnog dizajnera Halstona. Kreatora, poznatog po minimalističkom dizajnu, igra Ewan McGregor. Izvršni producent Ryan Murphy obećao je “sočan” prikaz života čovjeka, čiji je šešir Jackie Kennedy nosila na predsedničkoj inauguraciji svog supruga Johna Kennedya, i koji nije “izbijao” iz čuvenog njujorškog “Studija 54”, a preminuo je od side u 57. godini.

“Maid”

Glumica Andy McDowell i njena kćerka, mlada Margaret Quali zvijezde su nove dramske serije o samohranoj majci koja počinje da radi i kao čistačica da bi mogla da “skrpi” kraj s krajem. Lajtmotiv za ovu seriju, u kojoj igraju još i Nick Robinson i Anika Noni Rose, jesu memoari Stephanie Land “Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive”, koji su se našli na bestseler listi “New York Timesa”.

“Colin in Black & White”

Rediteljica Ava Duvernay i američki aktivist i bivši igrač ragbija Colin Kepernik stoje iza nove, polutobiografske serije bazirane na životu beka američkog fudbala. Serija osvjetljava adolescentske godine sportiste koji je kao afroamerički tinejdžer odrastao u porodici bijelaca kao usvojeno dijete. U seriji od šest epizoda nagrađivana afroamerička rediteljica i aktivistkinja Ava Duvernay glavne uloge poverila je Jadenu Michaelu, Marie Lewis Parker i Nicku Offermanu.

AMAZON:

“The Underground Railroad”

 

Serija je naslovljena po terminu koji je označavao mrežu tajnih puteva i skloništa koje su afroamerički robovi koristili u 19. stoljeću kako bi pobjegli u slobodne zemlje, odnosno države bez robovlasništva ili u Kanadu, Ali, u ovoj seriji sa elementima fantastike ropkinja Cora koristi pravu podzemnu željezničku mrežu i uspijeva da pobjegne sa Juga od svojih robovlasnika. Režije se prihvatio Barry Jenkins,  najpoznatiji po filmu “Mjesečina”, a serija je dugoočekivana  adaptacija romana “Podzemna željeznica” Colsona Whiteheada, koji je ovjenčan Pulicerovom nagradom.

“The Lord of the Rings”

Jedan od najskupljih TV projekata decenije “Gospodari prstenova”, prema Tolkienu, konačno bi trebalo da se pojavi tokom ove godine. Iako je najavljen još 2017. godine, brojni problemi i odlaganja prate ovaj serijal. Pandemija je prošlog proljeća zaustavila završetak snimanja prve sezone koja bi trebalo da ima osam epizoda, a producenti jedne od najiščekivanijih serija su prošlog mjeseca najavili da je glumačka ekipa u međuvremenu pojačana sa još dvadesetak imena…

“Pursuit of Love”

Ova romantična komedija u režiji  Emily Mortimer smještena je u dvadesete godine prošloga stoljeća. Glavnu junakinju u mini seriji igra engleska glumica Lily James, čiju potragu za ljubavlju, čas smiješnu, čas tragičnu upotpunjuju njene kolege Dominic West i Andrew Scott.

“Frank of Ireland”

Frank je 32-godišnji muzičar prinuđen da živi u Dublinu sa svojom majkom. Ništa mu nije po volji, a osim toga Frank je mizantrop. U urnebesnoj irskoj komediji Brian Gleason igra tog “mrzitelja” Franka, a njegov brat

Domhnall Gleeson ortaka koji mu se pridružuje u akcijama punim nevjerovatnih obrta.

SHOWTIME:

“Ripley”

 

Jedno od pet djela spisateljice Patricie Highsmith po kome je baziran lik Matta Damona u filmu Anthonya Mingelea “Talentirani gospodin Ripley ” ponovo će oživjeti, ali na malom ekranu. Svoje viđenje Toma Ripleya ponudit će ovoga puta glumac Andrew Scott,  vodeći TV gledatelje u osam epizoda kroz svoje “dogodovštine”.

HBO:

“Painting With John”

“ Bob Ross je pogriješio. Ne može svako da slika”, poručuje u traileru za novu seriju John Lurie, američka underground ikona, muzičar i glumac. Poslije kultne serije “Fishing with John” iz 1991. godine napravio je nastavak, ali sa drugačijom temom – slikanjem. Međutim, drveće na njegovim slikama baš i nije sretno. Zašto, otkrit će gledatelji već 22. januara, a i oni koji nikako ne budu mogli da nauče da slikaju uz Johna naučit će nešto drugo iz autorovog filozofskog sanjarenja, poručuju producenti.

“Scenes From a Marriage”

Ingmar Bergman je 1973. godine napravio čuvenu mini-seriju u kojoj su Liv Ullman i Erland Josephson tumačili bračni par koji naizgled uživa u sretnoj zajednici. No, iza te fasade krije se toliko problema da se brak okončava razvodom. Nove adaptacije Bergmanovog scenarija prihvatio se Hagai Levy, a uloge u seriji, čiji početak još nije utvrđen, povjerio Jessici Chastain i Oscaru Isaacu.

“The Nevers”

Jedna grupa žena u Londonu odjednom stječe nadprirodne moći. Kuriozitet jeste da se to ne dešava u sadašnjem ili budućem trenutku, već u doba viktorijanske Engleske, kratak je sinopsis ove naučnofantastične serije, u kojoj igraju En Skeli, Bernadet Kolfild i Džejn Espenson.

“In Treatment”

Jedna stara serija iz HBO produkcije “povampirit će se” u ovoj godini. Nekada je u istoimenoj seriji, koja se emitirala dvije godine (2008-2010.), glavnu ulogu tumačio irski glumac Gabriel Byrne. A sada u njegov lik sredovječnog psihoterapeuta koji nakon liječenja pacijenata radnim danima kraj sedmice obilježava i vlastitim liječenjem kod psihoterapeuta, “uskače”

“Mare of Easttown”

Britanska glumica Kate Winslet pojavit će se u ovoj seriji u ulozi detektiva koji u gradiću u Pennsylvaniji dobiva određeni zadatak – istražiti čudno ubistvo.

“Station Eleven”

Ako je neka knjiga bila simbol prošlosti, 2020. godine, onda je to djelo “Stanica 11” Emily St. John Mandel. I ta priča o bolesti, vrsti svinjske gripe koja pogađa polovicu svjetske populacije, doživljava svoju televizijsku adaptaciju u režiji Hire Murai, a u glavnoj ulozi je Mackenzie Davis.

“Gossip Girl”

Nastavak popularne serije “Tračara” (Gossip Girl) koncentriran je na nešto drugačiju grupu njujorških srednjoškolaca. Oni, za razliku od junaka originalne serije, čije je emitiranje završeno 2012. godine, imaju još veći problem – a to su društvene mreže.

“The Sex Lives of College Girls”

Autorica Mindi Kaling stoji iza scenarija nove TV komedije koja će se pozabaviti trojicom 18-godišnjih studenata koji se ne mogu nositi sa izazovima seksualne prirode.

“Tokyo Vice”

Kriminalistička serija temeljena na istoimenoj knjizi Jakea Adelsteina iz 2009. godine govori o američkom novinaru koji privremeno radi u Japanu, a koji se usudio suprotstaviti kraljevima podzemlja. U glavnim ulogama su Ansel Elgort i Ken Watanabe.

PEACOCK:

“Rutherford Falls”

Izvršni producent Mike Shur ponudit će gledateljima strip priču o avanturi Nathana Rutherforda, kojeg glumi Ed Helms. Komična priča, jer glavni lik ne odustaje od borbe da jedan kip premjesti u grad na sjeveroistoku Amerike, tik uz indijansko naselje.

“Dr. Death”

U pitanju je adaptacija popularnog podcasta koji se bavi stvarnim zločinima u Americi. “Gospodin smrt“ (Dr. Death) je ime koje su mediji dali neurologu iz Dallasa Christopheru Dunchu, koji je ubio 33 pacijenta. Tog lljekara, istinskog sadistu, glumi Joshua Jackson. Shvativši koje zločine čini, njegove kolege, koje glume Alec Baldwin i Christian Slater, počinju ga razotkrivati.

“Bel-Air” 

Jedna od najpopularnijih TV serija s početka devedesetih, koja se emitirala punih šest sezona, “Princ od Bel Aira ” smještena je u sadašnji trenutak. Glavni glumac nekad i sada, kao i producent, holivudska zvijezda Will Smith, u nekoliko jednosatnih epizoda prikazuje svoje uzbudljivo putovanje od Philadelphije do ere Bel Aira.

“MacGruber”

Skeč iz popularne američke TV emisije “Subotom navečer uživo“ (The Saturday Night Live), po kojoj je 2010. snimljen film, također je poslužila kao osnova za televizijsku seriju. Naslovnu ulogu neobičnog domoljuba koji je nakon desetljeća pušten iz zatvora i kreće u akcijsku avanturu glumi Will Forte.

HULU:

“The Dropout”

Svi su mislili da će Elizabeth Holmes biti supruga Stevea Jobsa. Kako je najmlađa američka milijarderka varala klijente kako bi uložili u tehnološku kompaniju koja je radila nepostojeće krvne pretrage govori serija u kojoj osnivačicu “Teranosa” igra Kate McKinnon.

“Nine Perfect Strangers”

Nakon uspjeha koji su doživjeli sa serijom “Velike male laži”, glumice Nicole Kidman i David I. Kelly napravile su još jednu adaptaciju djela spisateljice Liane Moriarty. Ovaj put priča je smještena u zabačeni wellness centar gdje se okuplja devet potpuno nepoznatih ljudi koji naizgled nemaju ništa zajedničko.

“Dopesick”

Kriza koja godinama potresa Ameriku i koja je odnijela mnogo života tema je serije čija je glavna zvijezda Michael Keaton. Kako su američke porodice uništene jer su njihovi članovi “ovisni” o analgeticima, svjedoči serija čiji su producenti Danny Strong i Warren Littlefield.

“The D’Amelio Show”

Serija govori o “novoj” Kim Kardashian.  Riječ je o 16-godišnjoj Charlie Di Amelio, jedinoj osobi koja ima više od sto miliona sljedbenika na TikToku. U seriji od osam epizoda gledatelji će svjedočiti kako se život tinejdžera, ali i cijele njene porodice, preko noći promijenio zbog iznenadne slave.

FX:

“Hip Hop Uncovered”

Iako je posljednjih godina bilo nekoliko serija koje se bave hip-hop žanrom, još jedna u nizu uskoro će se naći pred gledateljima. Redateljica Rashidi Natara Harper kroz šest epizoda nudi svoje viđenje forme koja se pojavila na američkim ulicama odavno postala mainstream. Također pokušava objasniti muzički žanr koji neki “podižu u nebo”, a drugi osporavaju.

“The Old Man”

 Starac u ovom ostvarenju, koje je adaptacija djela Thomasa Perryja, poznati je glumac Jeff Bridges. Glumac, koji je ujedno i producent, glumi penzioniranog agenta CIA-e u trileru u kojem glume John Litgow i Amy Brenneman.

“American Horror Stories” 

Na talasu uspjeha serije “Američka horor priča”, koja se emitirala devet sezona, njezin tvorac Ryan Murphy sada je pripremio 16 jednosatnih epizoda koje će se baviti horor mitovima i legendama. U većini epizoda, kao što je Murphy najavio, pojavit će se i zvijezde originalne serije.

EPIX:

“Bridge and Tunnel”

Ostvarenje, čija je premijera zakazana za 24. januar, nudi bijeg na Manhattan, ali u 1980. godinu. Baš je u tom dijelu New Yorka grupa brucoša s Long Island Collegea odlučila potražiti svoju sreću i riješiti se svog skromnog porijekla.

SYFY:

“Resident Alien”

Komični horor strip baza je nove istoimene TV serije, čije emitiranje počinje 27. januara. Vanzemaljac Harry survao se nenadano na zemlju i prinuđen je da izigrava doktora u jednom malom gradu u Coloradu…

PBS:

“All Creatures Great and Small”

Serija koju je producirao i emitirao britanski „Channel 5“. Riječ je o prvoj adaptaciji još od sedamdesetih godina djela britanskog veterinara i pisca Jamesa Whitea, poznatijeg po svom umjetničkom pseudonimu James Heriot. Piščeve priče o dogodovštinama veterinara u Yorkshireu tridesetih godina 20. stoljeća osvjetljavaju drugačiji pristup problemima. Argumenti su tada rješavani, kako je zapisao “Observer”, ne svađom, već time koliko duboko može da dopre veterinarova ruka u “kravlju zadnjicu”.

“Hemingway”

Filmski stvaraoci Ken Burns i Lynn Novick stoje iza dokumentarne serije o jednom od najvoljenijih američkih pisaca, dobitniku i Pulicerove i Nobelove nagrade. Hemingwayev buran život “spakirali” su u šest jednosatnih epizoda, a početak emitiranja serijala zakazan je za 5. april.

NBC:

“Mr. Mayor”

Svojevremeno jedan od najpopularnijih američkih TV glumaca Ted Danson vraća se na male ekrane u seriji koja starta 7. januara. Tumači glavnu ulogu u komediji, iza koje stoje stoje Tina Fey i Robert Karlo. Danson, kao imućan čovjek u penziji, riješio je da uđe u trku za gradonačelnika Los Angelesa…

ABC:

“Call Your Mother”

Novi sitcom iz pera Carrie Lizer donosi priču o usamljenoj majci kojoj nije teško da pređe pola Amerike samo da bi ponovo bila sa svojom djecom. I da bi se osjećala korisnom i vrijednom. Ali, djeca nikako nisu oduševljena potezom svoje majke, koju igra Kyra Sedgwick. Ovo je kratak zaplet serije čija se prva epizoda emitira 13. januara.

CBS:

“Clarice”

Ova TV serija bazirana je na knjizi Thomasa Harrisa,  po kojoj je svojevremeno snimljen čuveni film “Kad jaganjci utihnu”. Detektivka Clarice Starling, koju glumi Rebecca Breeds, vraća se poslu godinu dana nakon susreta sa Hannibalom Lecterom. Serija nudi malo ličniji pogled na život detektivke koja po svaku cijenu želi nastaviti da raskrinkava serijske ubice i seksualne predatore. Premijera prve epizode zakazana je za 11. februar.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti