Najjače žene svijeta u prazničnom izdanju

Piše: Nermin Demirović

Van borbi, one su sve što i druge pripadnice ljepšeg spola

 

Novogodišnji praznici i dalje traju te svijet borilačkog sporta odmara još kratko vrijeme nakon iscrpljujućih izazova. Teško da će i tokom ovih dana najjače žene svijeta – MMA borkinje biti bez treninga, ali i one su pokazale kako izgleda kada imaju prostora za opuštanje.

Van borbi, one su sve što i druge pripadnice ljepšeg spola. I kod njih vlada praznično raspoloženje, što su pokazale objavljivanjem svojih fotografija na društvenim mrežama

Amanda Nunes

Najmlađa od tri sestre, Nunes, odrasla je sa samohranom majkom u Pojuci, gradiću izvan Salvadora u Brazilu. Karate je počela trenirati s četiri godine, a boksom se bavila sa 16 godina. Ostat će upisano da je MMA superzvijezdu Rondu Rousey demolirala za 48 sekundi.

Joanna Jedrzejczyk

Jedrzejczyk se 10 godina takmičila u muay thai i kickboxingu, pobijedivši u više od 60 mečeva. Tokom svoje profesionalne karijere osvojila je pet svjetskih naslova. Njen profesionalni rekord je 27–3, što možda najbolje govori o tome koliko je opasna borkinja.

Cris Cyborg

Koliko često imate borce koji su toliko popularni da, ne samo da ih morate imati već za njih morate stvoriti cijelu kategoriju? Dominirala je svuda, ali najjači UFC nije imao njenu težinsku kategoriju. Oformili su kategoriju za njenu težinu 2015. godine.

Jessica Andrade

U braku je s Fernandom Gomes od 2019. godine, koja je na svakom njenom meču. Andrade je Fernandu zaprosila u oktagonu 2017. godine. Jesica je ljubiteljica fotografije, a zanimljivo je da je studirala biologiju. Ipak, svijet borbi je područje u kojem se ona osjeća najbolje.

Jennifer Maia

Igrala je fudbal kao djevojčica, a tek sa 15 godina se to promijenilo. Ušla je u svijet borilačkih borbi, osvojila je državne naslove u muay thaiju, a onda se okrenula boksu. Trebala je novi izazov koji je našla u još brutalnijem MMA sportu.

Ilima-Lei Macfarlane

Bila je košarkašica koja je zaustavljena zbog niza povreda koljena. Nije se predavala, iako je dobila stipendiju za hrvanje na koledžu Menlo, odlučila je studirati antropologiju na Državnom univerzitetu San Diego, odakle je 2013. stekla diplomu. Magistar je umjetnosti.

Joanne Calderwood

Nije joj išlo glatko, ali ona je davala sebe. Odrasla je radeći nekoliko poslova, uključujući jedan nakon srednje škole, koji se bazirao na pomaganju djeci i ljudima koji su bili na aparatima za ventilaciju, nadgledanju u bolnici i pružanju pomoći prema potrebi. Radila je smjene po 12 sati.

Angela Hill

Diplomirala je likovnu umjetnost u Umjetničkoj školi „Cooper Union“. Prije nego što je postala profesionalni borac, radila je kao animatorica u animacijskim studijima i kao konobarica. Inače je video-igrač i cosplayer, a prije borbi je znala izaći u kostimima animiranih likova.

Alexa Grasso

Ona je djevojka koja je rekla da je škola i obrazovanje ne zanimaju. Odgodila je sve kako bi došla do trona. Blizu je, a pred njom su možda i najveće prepreke, kako bi postala ono što toliko želi. Traži priliku da postane UFC prvakinja u slamka kategoriji, što nije nimalo lako.

Angela Lee Pucci

Kod nje je itekako uzavrela krv zbog različih utjecaja. Rođena je u Kanadi, od oca Kineza iz Singapura i majke Korejke. Oboje roditelja su joj majstori borilačkih vještina, pa je ona tim putem krenula već sa šest godina. I mlađi brat joj je MMA borac.

Yana Kunitskaya

Ruskinja je bez borilačkog pedigrea. Njena majka Olga Kunitskaya bila je profesionalna gimnastičarka, a otac Joseph profesionalni skijaš. S 12 godina počela se takmičiti u borbi prsa o prsa (rukopašnij boj), učestvujući u velikom broju borbi bez pretrpljenog poraza.

Tracy Cortez

Meksičkog je porijekla, a rođena je u Feniksu. Njen brat je nakon jednog meča imao kardiovaskularne probleme, a kasnije je preminuo od raka. Rekla je da želi biti najbolja u borbama upravo zbog njega i nakon velike depresije u kojoj je bila, uspjela se vratiti na prave staze.

Maryna Moroz

Htjela je boksati, a u njenoj Ukrajini nije bilo tog sporta za žene. Onda je našla još veći izazov, MMA sport. Ona je to znala iskoristiti, pa je nakon pet uzastopnih pobjeda ulje na vatru počela doljevati nešto slobodnijim fotografijama. Popularna je i zbog toga.

Pročitajte još