Djetinjstvo je provela s majkom, dva mjeseca nakon porođaja diplomirala, a bez supruga ostala na 25. godišnjicu braka

Piše: Preuzeti tekst

Gotovo da nema osobe koja osamdesetih nije pratila porodicu Popadić, a čak i godinama kasnije prikazuje se na TV ekranima i njena popularnost i gledanost se ne smanjuju. Uz urnebesne Gigine živčane ispade, Violetinih ljubavnih peripetija i Bobinih adolescentskih avantura, pamtimo i borbenu samohranu majku Koku čiji lik je oživjela beogradska dramska umjetnica Jelica Sretenović. Neki je i danas oslovljavaju po imenu iz nezaboravne serije.

Priče oko Koviljke ‘Koke’ Stanković se sjećaju svi. Brutalno iskrena, dugog i britkog jezika i naizgled bez emocija, zaljubila se u činovnika Aleksandra Popadića (Boris Komnenić) i ostala u drugom stanju, ali zbog niza okolnosti ne udaje se za njega, već postaje samohrana majka. U seriji su među ostalim prikazani brojni problemi s kojima se njihova veza, od strane beogradskog društva unaprijed osuđena na propast, suočavala od samog nastanka, do fatalne završnice. Maestralna Jelica Sretenović ta je uloga bila odskočna daska za vrhunska dostignuća u srpskoj kinematografiji.

– Bila su to drugačija vremena i za mene srećan život. Više se radilo, a te 1987. smo još imali Jadransko more i Kranjsku goru. Sve je tako bilo, i nismo sumnjali da će tako i ostati – izjavila je svojevremeno legendarna glumica.

Priznala je da joj nedostaju serije poput onih koje su se nekad stvarale. Početkom marta prošle godine proslavila je svoj 66. rođendan, ali i više od 40 godina bavljenja glumom, svojom velikom životnom ljubavi. U dugačkoj karijeri pojavila se u više od 70 filmova i serija.

Jelica je rođena 1954. godine. Djetinjstvo je provela s majkom jer ih je njen otac napustio. Ima polubrata po ocu, ali ni on nije viđao oca jer je njihov tata. Akademiju je upisala sa samo 16 godina u generaciji s Tanjom Bošković i Milanom Štrljićem, jer joj se ‘žurilo postanti glumicom’. Prvu ulogu ostvarila je 1975. godine, kada je zaigrala u ‘Živim vezama’. Sa svega 19 godina Jelica je, tokom studija, upoznala pravnika Miloša Mišu Sretenovića. Ostala je trudna te rodila kćer Anu, a dva mjeseca kasnije i diplomirala. Jedanaest godina nakon što je rodila svoju Anu, na svijet je stigla i kćerka Olja. Potom se dogodila tragedija. Njen voljeni suprug, čovjek uz kojeg je bila od svoje 19. godine, preminuo je od srčanog udara, i to baš na njihovu 25. godišnjicu braka.

Dobila je već i unuka, kojem su dali ime Miloš i tako odali počast voljenom suprugu i ocu. Jelica je i dalje aktivna u svijetu glume, snima pretežno televizijske serije i igra u pozorištu, ali na lijepu Koku danas i dalje podsjeća. Osmjeh i oči isti su kao davne 1987. Godine, kada se prvi put pojavila u seriji, iako joj se figura popunila i promijenila.

Izvor: Tportal.hr

Pročitajte još