Razbolje se sultan u izvedbi dvije Dženane

Piše: M. K.

 

Dženana & Dženana (Dženana Huseinagić, sopran, i Dženana Šehanović -Sarajlić, klavir), dvije su akademske umjetnice koji na drugačiji nacin izvode sevdah. Klasične obrade sevdalinki, nešto su novo na bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni, a danas je u produkciji Hayata izašao spot za sevdalinku „Razbolje se sultan“.

Njihove obrade sevdaha privukle su mnoge ljubitelje klasične muzike, ali i sevdalinki, jer ono što izvode dvije Dženane, neobičan je i predivan spoj klasičnog i tradicionalnog. Aranžman za ovu sevdalinku uradila je pijanistica Šehanović – Sarajlić, izvršni i muzicki producent je Arel Češljar, video potpisuje Anis Mujanović, a izvršna produkcija je Atax Media.

-Nadamo se da će, kao i dosadašnje obrade, i ova sevdalinka naići na uspjeh kod publike te da će nam to biti podstrek za daljni rad. Ljubav prema kulturnom i historijskom naslijeđu, isticanje važnosti sevdalinke kao izvorne bosanskohercegovačke pjesme, koja kroz generacije dobija novo ruho i prilagođava se afinitetima novih naraštaja ne gubeći na svojoj vrijednosti – cilj je našeg projekta. Sevdalinka nastavlja da živi, da se podmlađuje i kao takva opstaje – izjavila je Šehanović –Sarajlić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti