Pravna bitka zbog skice vjenčanice princeze Diane

Piše: Redakcija

David i Elizabeth Emanuel su bračni par koji je kreirao svilenu vjenčanicu boje bjelokosti princeze Diane, ali su se razveli devet godina kasnije.

Sada je par Emanuel opet u sukobu. Naime, skica kreacije koju su dizajnirali te tako postali omiljeni u svijetu mode u centru je pravnog spora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Royalisticism (@royalisticism)

Gospođu Emanuel (67) tužio je bivši suprug nakon što je postavila na aukciju skice nekoliko njihovih dizajna za princezu Dianu, uključujući i vjenčanicu koju je nosila na svom vjenačanju s princem Charlesom 1981. godine.

David Emanuel (68) želi zaustaviti svoju bivšu suprugu u prodaji skica bez njegove dozvole te traži od suda da je spriječe u kršenju njegovih prava te potražuje naknadu za nanijetu štetu.  Dizajner je čak zatražio uništavanje svih kopija skica koje su priložene na visokom sudu.

Foto: Daily Mail

Sporne skice također uključuju šifonsku bluzu sa nabranim okovratnikom i satenom koju je Diana nosila na zvaničnom slikanju za magazin „Vogue“, fotografa Lorda Snowdona, večernju haljinu s crnim taftom s šljokicama s njenih prvih službenih zaruka s Charlesom u martu 1981 ., večernju haljinu od zelene svile koju je nosila 1985. godine,  crnu i srebrenu haljinu s premijere filma „Out Of Africa 1986.“, kao i „bijelu krep haljinu“ koju je princeza nosila iste godine na kraljevskoj turneji po državama Zaljeva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Diana’s Fashion Archive (@dianasfashionarchive)

Prema pravnom zahtjevu koji su advokati Davida Emanuela podnijeli prošlog mjeseca, njegova bivša supruga izradila je kopije originalnih skica i stavila ih na aukciju pod nazivom „Passion For Fashion“.

Također, podnio je tužbu protiv Kerry Taylor Auctions u Londonu, koja još uvijek ima crteže na svojoj web stranici. U zapisniku se navodi da su neki crteži ponuđeni na prodaju na aukcijama u decembru 2018. i decembru 2020. i da su iznosili između 500 i 2.800 funti. Skica crne i srebrene haljine nije se prodala.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Diana’s Fashion Archive (@dianasfashionarchive)

Tvrdi da su se aukcije odvijale bez njegovog pristanka te da se time krši sporazum između njega i njegove bivše supruge kada je 1990. godine prestalo njihovo modno partnerstvo Mayfair i kad su se razveli, da neće samostalno koristiti ime Emanuel za svoje zasebne poslove .

Emanuel je također istakao da je suprugu upozoravao zbog neovlaštenog korištenja žiga Emanuel na vlastitom radu. Tvrdi da su Elizabeth i aukcioneri morali znati da su njihovi postupci nezakoniti jer je tražio privremenu mjeru zabrane prodaje skica. No, kaže da su pokušali odbraniti svoje aktivnosti, stavljajući ga na cijenu sudskog postupka. Kao rezultat, tvrdi da ima pravo na dodatnu odštetu. David traži izjavu da zajedno s bivšom suprugom posjeduju autorska prava na skice.

Nakon njihovog razdvajanja, Emanuelovi su komunicirali samo putem djece. Elizabeth Emanuel i aukcijska kuća osporavaju da krše autorska prava.

 

Izvor: Daily Mail

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti