Otišla je Bebekova Selma…

Piše: Redakcija

Selma Borić, koja je opjevana u rok baladi  “Selma ne naginji se kroz prozor” legendarnog “Bijelog dugmeta” preminula je u 92. godini života. Njenu smrt potvrdio je i Željko Bebek.

– Jutros me je obavijestila njena porodica, s obzirom da zbog korone nisam je posjećivao dugo vremena. Nažalost starost je odnijela, ali zaspala je u miru i nek ostane tako u miru. Otišla je moja Selma. I dalje ću ja njoj pjevati i pominjati je pred publikom, zbog toga što pjesma nosi njeno ime, a pjesma je opisala dio njenog života, lijepi dio njenog života. Tako ćemo je se rado sjećati – rekao je Bebek za „Avaz“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek)

Selma je bila dugogodišnja prijateljica Željka Bebeka, koji je otpjevao ovu kultnu pjesmu.

Pjesmu je napisao Vlado Dijak  1949., koja je postala jedna od najvećih jugoslavenskih hitova. Pjeva se i danas na koncertima širom regije.

Krajem četrdesetih godina prošloga stoljeća, Selma je putovala  često vikendom jer je kao djevojka iz Zenice pohađala Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu. Jednog dana srela je Vladu. Džentlmenski joj je ponio tamnocrveni koferčić do željezničke stanice.

Selma odlazi, a on joj nosi kofer. ‘Pošto njen je lično, ja i taj kofer volim’, nastaju stihovi, a zatim i pjesma Selma.

– Vladu sam srela u Butmiru 1945. na jednom aeromitingu i stalno me je pogledavao. Odmah se zainteresirao za mene. Nakon toga smo se sretali na korzu u Sarajevu. Vikendima sam često putovala u Zenicu i jednom me je Vlado sreo na Željezničkoj stanici i nosio mi kofer. Pomogao mi je da uđem u voz u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao ‘Selma, ne naginji se kroz prozor’ – ispričala je  svojedobno Selma Borić o nastanku pjesme.

Pjesmu je čula tek 1975. kada je nakon koncerta prišla Bregoviću i rekla: ‘Ja sam ta Selma!’.

Priredila: E.Dž.

 

Pročitajte još