DOSJE SILOVANJA Mona Muratović: Šokantno što je progovorila, a ne što se desilo!

Piše: Lejla Bejdic

Mi imamo dugu tradiciju zlostavljanja žena na mnoge načine, uzmimo kolektivnu traumu 20.000 žena koje su silovane tokom agresije na BiH, što, naravno, vuče jednu regionalnu transgeneracijsku traumu koja nije adekvatno tretirana niti sankcionisana

 

Mona Muratović, sarajevska glumica, oglasila se u javnosti povodom slučaja “Aleksić” neposredno nakon što su ga njene beogradske kolegice prijavile za seksualno zlostavljanje.

– Glumačka profesija jeste najuzbudljivija, najdivnija i najzahtjevnija. Mi glumci svoja tijela, svoje duše i svoje emocije svakog dana stavimo na panj. To je jedna kompleksna umjetnost. U svijetu se plaća milionima dolara. Kod nas postoje ljudi doslovno na rubu egzistencije koji još vjeruju u tu ljubav. Glumci i glumice koji časno rade svoj posao i vole ga ne zaslužuju da budu svedeni na palanački stereotip. Degradirajući glumačku profesiju, ostavljamo prostor primitivizmu da uđe na velika vrata. Nemojmo mijenjati teze. Zlostavljanje je nusprodukt te ranjivosti glumice najprije, a onda i glumca. Zlostavljanja svih vrsta ima u svim profesijama. Krenimo svako od svoje – poručuje Muratović.

Žene su degradirane

Mona, također, Milenu Radulović podržava bezrezervno i beskrajno.

– Zahvalna sam joj u vlastito i u ime svih žena koje imaju slična iskustva, ili su na bilo koji način obespravljene. Zanimljivo je da nam je šokantno da je žena progovorila o svemu ovome, a ne da se to desilo! Mi imamo dugu tradiciju zlostavljanja žena na mnoge načine, uzmimo kolektivnu traumu 20.000 žena koje su silovane tokom agresije na BiH, što, naravno, vuče jednu regionalnu transgeneracijsku traumu koja nije adekvatno tretirana niti sankcionisana. Imamo dugu tradiciju koja ženi kaže šuti i trpi. Imamo tradiciju romantizacije mačo zlostavljača, pa pogledajte kompletnu muziku od toga kako je žena tretirana u pjesmama Bube i Jale ili kako se već zovu, do Cece i “Ličiš na moga oca i on je mojoj majci užasne stvari radio”… varijacija na temu toga da je žena niže biće kojoj je dodijeljen neki gazda, a njen posao da se pokori i bude lijepa. Naše psovke su sačinjene od matera i degradirajuće pozicije žene i njene uloge u seksualnom činu – govori Muratović.

Dodaje da joj je drago što su žene konačno ustale i rekle: „ne“! U konkretnom slučaju “Aleksić” smatra da je “optužen pojedinac koji je plod jednog jako bolesnog sistema nasađenog na bolesnim aršinima”. Sigurna je da je 90 posto žena imalo neku vrstu, u najmanju ruku neugodnog iskustva, pa bilo to i uznemiravanje putem interneta.

 

Zreli i za pokret “Nisam tražio”

– Milena je hrabra, naravno. I cijeli pokret “Me too” napravio je da se mijenja diskurs. Iskreno, ne vjerujem da je nasilnička priroda kao takva inherentna isključivo balkanskom muškarcu. Dok govorimo sad, neka djevojčica od devet godina biva prodata za udaju u Afganistanu, neka djevojčica biva silovana u Švedskoj, ali razlika je što je to u prvom slučaju “normalno”, a u drugom će najvjerovatnije ovaj zločin biti strogo kažnjen, kako i priliči. Dakle, mi se svi i kao pojedinci i kao društvo moramo boriti za svijet u kojem će se žene poštovati, djeca štititi i zločinci kažnjavati bez izuzetka. Od toga da svoju kćerku odgajam da bude žena koja neće pristajati na bilo kakvo zlostavljanje, važnije je da svoje sinove odgajam da poštuju žene i njihova tijela – iznosi Muratović.

Smatra važnim da su se žene otvorile i počele govoriti.

– Važno je da imamo uvid u stepene oštećenja koje uzrokuje svako zlostavljanje, bilo ono seksualno uznemiravanje, zlostavljanje ili psihičko maltretiranje, ali bez prijava i procesuiranja teško da može išta da se promijeni. Meni, nažalost, nije nikakav pomak da su se zlostavljači malo “utrtali”, a onda nastavili po svom. Milenina priča svima nam je zaledila krv u žilama. Otvorila razne traume kod previše žena. Mnoga iskustva na “Nisam tražila” su jeziva. Neka iskustva se relativiziraju. Zato što se traume upoređuju. To nije etično niti moralno. Možda smo zreli i za pokret “Nisam tražio”, ne umanjujući bol žena niti najmanje – zaključuje Muratović uz apel da svi, bez senzacionalizma, poštujemo bol žena koje su progovorile u grupi “Nisam tražila”.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti