DOSJE SILOVANJA Nana Nadarević: Očekujem da se mentalitet krene mijenjati

Piše: Mirela Kukan

 

Previše stvari se događa da bi ovo samo nestalo u dim. Očekujem da se mentalitet krene mijenjati. Očekujem da ovakve priče i akcije počnu mijenjati kolektivnu svijest. Očekujem da kao društvo budemo dovoljno zreli i empatični te da svojim komentarima ili odmahivanjem ruke na seksualno nasilje ne budemo novi zlostavljači u krugu nasilja

 

Zagrepčanka Nana Nadarević, PR stručnjakinja, najmlađa kćerka nedavno preminulog legendarnog glumca Mustafe Nadarevića, na društvenim mrežama poznata i kao  @Suddenly_nana, još jedna je aktivistica za ljudska prava koja je impresionirana zrelošću i spremnošću glumice Milene Radulović i ostalih glumica da javno progovore o silovanju i zlostavljanju koje je pretrpjela od istaknutkog člana društva Miroslava Mike Aleksića. Nana za „Azru“ ističe da za to „treba imati nevjerojatnu hrabrost“.

Milena Radulović

Vrijeme će biti sudac

– Osim silovanja, koje joj se dogodilo prije osam godina, u ovakvim situacijama žrtva se ponovno izlaže silovanju sustava, medija i društva i za to treba biti nevjerojatno jak i hrabar. Sama lavina koja se dogodila nakon Milenina priznanja me, nažalost, ne iznenađuje, jer vjerujem kako je većina žena u regiji bila žrtvom seksualnog nasilja ili uznemiravanja – kaže Nana Nadarević za „Azru“.

Ona se nada da će grupa „Nisam tažila“ i kampanja koja se širi pod simboličnim nazivom #Nisi sama opstati i pretvoriti se i u neki veći pokret.

– Kada su mi na Instagram prije godinu pristizala priznanja žena, vidjela sam da je ova tema „zrela“. Žene su počele osvještavati što je sve seksualno nasilje i progovarati od tome, a one najspremnije i najhrabrije to i prijavljivati. Previše stvari se događa da bi ovo samo nestalo u dim. Očekujem da se mentalitet krene mijenjati. Očekujem da ovakve priče i akcije počnu mijenjati kolektivnu svijest. Očekujem da kao društvo budemo dovoljno zreli i empatični te da svojim komentarima ili odmahivanjem ruke na seksualno nasilje ne budemo novi zlostavljači u krugu nasilja. Očekujem da osvijestimo da postoje institucije koje se već godinama gorljivo bave ovom temom poput „Ženske sobe“ u Hrvatskoj – potcrtava Nana.

Naša sagovornica potvrđuje kako i kod nje postoji bojazan da cijeli slučaj padne uskoro u zaborav te dodaje da će„tek vrijeme biti sudac naše solidarnosti“.

Nema više mraka

Iz iskustva joj je poznato da u ovakvim i sličnim slučajevima „šutnje“ i „progovaranja“ o tabu i temama u stilu „žena si i zato ne znaš i griješiš“, žene često pokušavaju uvjeriti da su „lude“, da su „u krivu“ i da trebaju šutjeti.

– Zato je potrebno dati im potporu i biti u njihovom kutu ringa. Ponekad je žrtvama potrebno pružiti vlastitu snagu i pomoći im da izuste sve ono što na svoju štetu godinama drže u sebi. Nažalost, sustav je prečesto na strani zlostavljača, posebice kada je uvaženi član društva. Apsolutno smo društvo puno osude za sve svoje pojedince, a žene spadaju u posebnu kategoriju, jer ih se dodatno razvlači kao seksualne objekte ili majke. „Nisi dovoljno lijepa, premršava si, stara si, predebela si, ne dojiš, loša si majka“, to su sve fraze inherentno upućene ženama. Kad stasate u takvom okruženju, nije neobično da žene šute i ne žele „talasati“, nego pate u tišini. Ipak, zato ponekad bljesne svjetlost kao u slučaju hrabre Milene koja obasja i raskrinka sve naše mane i sjene. Ne smijemo dopustiti tom svjetlu da nestane. Svi smo mi kao društvo odgovorni održati ovu vatru kroz razgovore, medije, akcije i odgoj naše djece. Nema više mraka i sjena u kojima se zlostavljači mogu kriti – poručuje Nana Nadarević.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti