Kamerni teatar 55: Predstave više nikada neće biti iste

Piše: I.J.

Protekle dvije noći, sarajevska publika svjedočila je revoluciji u Kamernom teatru 55. Kultna predstava „Žaba“ odigrana je kao prva predstava tokom koje je publika koristila nova tehnološka rješenja uz opciju izbora titlova na engleskom, talijanskom, francuskom, turskom i na našem jeziku.

Posjetioci su dobili pametne naočale, dizajnirane tako da prate predstavu i prevode je, samim tim omogućavajući korisniku da u realnom vremenu vidi prijevod u okviru sočiva.

U skladu sa društvenom odgovornošću za koju se zalaže, Kamerni teatar 55 je na ovaj način omogućio neometano praćenje predstava osobama koje imaju problema sa sluhom, nakon što je 2018. godine kompletan svoj repertoar prilagodio slijepim i slabovidnim licima. Osim toga, cilj uvođenja ove inovacije je i da se svim stranim državljanima koji borave u našoj zemlji, omogući gledanje predstava uz titlove na njihovom jeziku.

 

Predstava je realizirana u skladu sa svim preporučenim sigurnosnim mjerama zbog trenutne pandemije. Prvi korisnici „pametnih naočala“ su bili predstavnici Udruženja gluhih Kantona Sarajevo, predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, te strani biznismeni koji žive i rade u Bosni i Hercegovini.

Korisnici su imali opciju da izaberu jezik na kojem su pratili predstavu (engleski, francuski, talijanski, turski, bosanski).

 

 

Pročitajte još