Nisam ljubomoran, ali hoću da znam…

Piše: Redakcija

Kažu da ne valja kad momak i cura, muž i žena, nisu makar malo ljubomorni. Ko biva, gdje nema ljubomore, nema ni ljubavi. Ko nije ljubomoran, svejedno mu je.

Dobro, eto neka u tome i ima istine. Ali, gdje je onda granica između te neke kao normalne i zdrave ljubomore i onoga što se prodaje pod etiketom ljubomore, a ustvari je posesivnost, bezobrazluk, pasjaluk i atak na integritet drugoga najgore vrste.
Osoba koja je zdravo ljubomorna (bilo muško ili žensko) neće tom ljubomorom gušit’ i napadat’ voljenu osobu, nego će je nastojati više usrećiti, vezati je pažnjom, slobodom, jer ljubav je sloboda, ljubav nikako ne mogu biti lanci. Ljubav znači željeti usrećiti voljenu osobu. Ljubav nije kad nekog želiš zarobiti, staviti svoju šapu na nju, utamničiti sve ono što te je privuklo toj osobi.

Posesivna ljubomora ubija ljubav, stavlja ego iznad ljubavi, budi želju za posjedovanjem. I tu ljubav prvo pati, obolijeva i na koncu umire nakon što su je neko vrijeme držali na aparatima.
Iz iskustava mnogih žena, svakog mladoj ženi bih savjetovala da odmah nogira frajera koji pokaže ljubomoru. Odmah noga, bez objašnjenja!!! Jer ako mu jednom popusti – gotova je. Osim ako nije mazohist.

– Kako se to oblačiš? Hoćeš da ti drugi gledaju guzove i sise?! Vrijeme je da se uozbiljiš i postaneš smjerna. Dosta više hojcanja!
– Ko ti je ovaj? Čuj prijatelj?! Ne gleda tako prijatelj, vidiš da hoće da te povali.
– Što gledaš u onog preko puta? Mojne meni slučajno. Samo što mu se nisi prostrla.
– Jaranice su ti sve od zla oca i od gore matere. Ako hoćeš na zelenu granu, rastjeraj to sve, eno ti moja mati i sestra. Ku’š boljih drugarica.
– Molim?! Kakvo putovanje?! Jesi li ti normalna, gdje si vidjela da zauzeto žensko putuje i pušta hohštaplere da joj se upucavaju. To tako rade samo džaltare koje niti jebi niti kući vodi.
– Što se nisi javila odmah? Čuj nisi čula telefon u tašni! Gdje si bila, priznaj!
– Stvarno si u kući? Reci brzo šta ima na televiziji.
– Štuca ti se? Priznaj, ko te spominje?
Ili ono: – Nisam ljubomoran, ali hoću da znam….

Žena koja na ovo pristane, počne raditi kompromise i pravdati se – gotova je. Nikad neće biti sretna. Nije isljučeno da od ovih duhovnih vampira postanu i tjelesni, pa da šaka poleti.
Šaka koja će se poslije pravdati ljubavlju i ljubomorom i time da mu nije svejedno te da ona mora biti sretna što njemu nije svejedno. Zaklinjat će se da se više neće ponoviti, a ponovit će se. I duhovno i fizičko maltretiranje, a ne znaš šta je gore.

Zato, odmah noga. Eto, da ne pretjerujemo, neka mu da jedno upozorenje da to nikad, ikad, kad, ad, d ne smije ponoviti. Neka to kaže ozbiljno i odlučno. Pa ako ponovi jednom, onda ide noga – šut karta, jer koga zmija ugrize dvaput iz iste rupe, to nije do zmije – to je već izbor ujedenog koji opet gura ruku u istu rupu.
Drugi će vas voljeti i cijeniti onoliko koliko cijenite sebe. A i bit će bezobrazni onoliko koliko im vi dozvolite. Zato, ma koliko ga voljeli – noga. Arivederći amore mio  i sretan s drugom budi ma gdje bio.

Priča mi jedna predivna pametna djevojka: – Bili smo u vezi godinu. Nisam mogla trpjeti njegovu ljubomoru i ostavila sam ga. Volim ga još. I on i ja zadrhtimo kad se vidimo, ali on ne može protiv sebe. Zato, bolje da zadrhtim kad ga vidim od ljubavi, nego da drhtim stalno od njegove ljubomore, ko prikopčana na elektro šokove kad sam s njim.

Priča mi druga isto super cura, doduše malo manje pametna: – Volim ga, odlučila sam se udati, iako mi je sve zabranio. Valjda će proći to, malo naleći kad vidi da nema razloga biti ljubomoran. Valjda će ga moja ljubav pripitomiti.
Gledam je, slušam i duša me boli, jer vidim kako će nadrljat i kako će taj međed ugasiti svu radost življenja u ovoj predivnoj zlatokosoj.

Kažu stare žene da muža (ili momka) treba malo napraviti ljubomornim ako nije nimalo ljubomoran. To bi vam mogao biti krunski test njegovog karaktera. Dakle, ako, nakon što mu date do znanja da vam se neki drugi upucava, malo štrecne, ali ipak ostane džentlmen, samouvjeren muškarac i pokaže da ima povjerenja u vas – on je taj.

A ako poludi i kaže da ste ga vi navukli svojim oblačenjem, tajnim signalima i vrckavošću – odmah noga. To je papak!
Treba vam u životu mušakarac koji će imati povjerenja u vas, koji će vam biti podrška i oslonac, smiraj i sigurna luka. A ne neko ko će pucati šakom o sto i, u svojoj ograničenosti i kompleksima, glumiti frajera i uništavati vas.

Osim toga, ne zaboravite da su najviše ljubomorni upravo oni koji bi i sami varali na svakom koraku. Šta ćete, svako svijet gleda kroz vlastitu prizmu. Pa bujrum! Bosanski sto je poslužen i neka svako bira jelo koje misli da može svariti!
Ja sam vazda za tufahiju.
A vi?

 

Indira Kučuk-Sorguč

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti