Spasitelj ili Razarač?

Piše: Redakcija

On svoju njušku vazda stavlja đe mu nije mjesto. On je u raji glavno njuškalo. Detektiv za bračne postelje. On je Đido Mova Kova bez keša. Njega keš ne zanima. On nije profesionaliziro svoje njuškanje i otvorio detektivsku agenciju. Jok. On to sve radi iz svog ćeifa. Njemu je najveći merak zavirit’ u tuđu muku. I razglasit’ je. Ko biva, on je otkrio bračnu nevjeru. On je otkrio veliku prevaru! On spašava čast od jarana.
Nevjerovatan lik. Niko mu ništa ne traži, a on se sam nameće. A zna se da od nameta nema selameta.
Ne može gledat’ da drugi žive po svom. Ne može gledat’ da mu jaran kao ne zna da mu se žena švalera. To ne ide nikako. Zašto mu služi On Svetac, nego da mu otvori oči!
On je tu – Đido Mova Kova da sve istraži, podastre dokaze i počisti stanje. Jer sve on to radi za dobrobit svojih jarana. Njemu od njih ne treba ništa. Važno mu je samo da oni znaju da je on njihov veliki brat. I krvi bi za njih dao. Šatro. (kad bi se lagali).
Zato ovaj čaršijski detektiv ide okolo i raspituje se. Traži.
A ko traži taj i nađe. On priziva, doziva i nađe problem. A, ruku na srce, nije ga brate lijepo ni vidjet’. Što kaže moja Nela u „Mahaluši” – ako se blizu njega nađe kakva trudnica, bolje joj je nogama dati ubrzanje jer nije lijepo u njega gledat’ kad si u drugom stanju.
Onako zgužvan i maljušan s povećom haubom, sa svojih trideset i pet godina, više je nalik onom starinskom tabureu s četiri mebl dugmića nego na insana koji bi mogo šta drugom prigovorit’. Nije on neobrazovan, dapače. Završio je i naku visoku školu ovog „sjekjuriti” smjera. Međutim, ne bavi se time nego se bavi „eksport-importom”, znači kupuje jeftino a prodaje još jeftinije. On i mlađi mu burazer. Nešto su poput Delboja i Rodnija – fakat i liče na njih. Mlađi ima ideje, ali ga Đido Mova Kova vazda zavali.
Naravno, nema svoju porodicu pa mu je tuđa sreća trn u oku.
Zna on biti i simpa – onako šeret. Spadalo.
Prepričava se jedna njegova provala u raji. Kad je neku turistkinju uspio povalit’, žena baš i nije dobila čvrstu alatku. On joj je i nogama i rukama objašnjav’o da se od tvrdog rak može dobit’. Sve po onoj staroj: Haj, bogati, i labavi može da zabavi!
Takav je sve dok se ne ufura u svoju detektivsku ulogu. A tad je nemoguć. Pola komšiluka uključi u praćenje potencijalnog subjekta  koji je ženskog roda. Znači, potencijalne subjektašice.
Priča se da je dugo ovaj tiprađija vreb’o zgodnu crnku svoga jarana, koji je uspješan poslovni čovjek, s manirima finim, odmjeren i zgodan. Sve što ovaj naš nije. Naklatio mu se ma malo je reć’. I zaista je putem MOS-a doznao da njegova žena izlazi i ostaje, navodno, s jaranicama do ranih jutarnjih sati, derneči po noćnim klubovima dok je ovaj na službenim putovanjima, na kojima je svakodnevno. Njegova lijepa i mila ženica u kojoj krv vrije k’o vrela voda na žeravici, nije mogla čekat’ mužića nego se sama dala u pos’o. Živjela trista na sat, pod djejstvom ića i pića, bijelog i žutog, plesnjaka i grupnjaka, ponekad bi znala napravit’ izvanbračnu okuku.
A ovome đavo nije nikako dao mira. Imao je samo jednu namjeru. Razvalit’ svom jaranu brak. Je li iz ljubomore, pasjaluka ili šejtanluka, nije mi poznato, ali je naumio i krenuo u akciju.
Naš’o je tipa koji je bio s jaranovom ženom. U pô noći ga saček’o ispred njegove vozilice, k’o u krimi filmovima ga natjer’o da uđu u auto i promrsio: – A sad, labude moj, da ti vidim mobitel. Pokazuj slike, poruke, sve snimljeno. I priznaj da si s njom.
Ovaj se sledio, pošto mu Đido Mova nije izgled’o baš bezopasno k’o iz one serije. A pogotovo kad mu je ovaj kaz’o da će čaršija brujat’ i da mu je bolje da mu na njegov android prebaci sve nego da mu i žena, i roditelji i sva bliža i dalja rodbina saznaju za ovu veliku švalersku aferu.
I kad se dočep’o dokaza, i mršn’o ljubavnika, odletio je poput flaka do jarana, kako bi mu prenio „sretnu” vijest.
– Ti si moj brat, ne mogu dozvolit’ da te rođena žena za nos vuče. Nemoj da si levat. Ne treba ti da ti se čaršija smije. Razjebi sve. Ona je, čovječe, rospija. Vara te na svakom koraku. Evo, pogledaj. Ako lažem ja, ne lažu snimci.
I fakat je frajeru pozlilo. Imo je šta i vidjet’ –  njegova ljubav u vrućem zagrljaju s nakim fakerom. Čak je pustila da je i snima. Pod djejstvom alkohola i narkotika. Ona se predala drugom, ne jednom, ne dva puta, nego iks puta.
I tako je jaranu razorio brak. Sve fol iz najbolje namjere. Čovjek evo ne može sebi da dođe mjesecima. A ovaj k’o paun šeće čaršijom i hvali se kako je baš on razotkrio ovu sramnu bračnu nevjeru.
Eto, da nije njega, on bi i dalje s bludnicom živio. On mu je otvorio oči. On je njegov Spasitelj. El Salvador.
Da li je baš? Prije da je Razarač. El Terminator
Pa valja li to, druže Sudija?
Indira Kučuk-Sorguč

Pročitajte još