Najljepši romantični filmovi svih vremena

Piše: I.J.

Dan zaljubljenih idealna je prilika za podsjećanje na filmske klasike u kojima je ljubav opisana na najljepši način. Emotivne scene, završeci koji izazivaju po koju suzu, ali i dokaz da sudbina vodi najboljim putem je sve ono što ova kultna ostvarenja nude.

 

Jedi, moli, voli

Liz Gilbert u životu je imala sve što jedna moderna žena sanja – muža, kuću i uspješnu karijeru. Međutim, baš poput mnogih, osjećala se izgubljenom, zbunjenom i u potrazi za onim što zaista želi u životu. Svježe razvedena i na pravoj životnoj raskrsnici, Gilbert odluči napustiti svoju “sigurnu životnu zonu”, rizikovati sve kako bi promijenila život i upustiti se na putovanje oko svijeta koji će postati prava potraga za samootkrićem. Na svom putovanju otkrit će istinske užitke italijanske kuhinje, snagu molitve u Indiji i potpuno neočekivano, prvu pravu ljubav na Baliju.

Bilježnica

Ostarjeli Noah redovno posjećuje Allie, staru, polusenilnu ženu koja boravi u domu za starije i nemoćne. Ne želeći joj dosađivati naklapanjima o svojoj monotonoj svakodnevici, on joj odluči čitati priču zapisanu u staroj bilježnici. U njoj je detaljno opisano svjedočanstvo mladoga para iz četrdesetih godina čija je strastvena veza bila prekinuta nakon što su se razdvojili tokom Drugog svjetskog rata. Osim tadašnjih prilika u zemlji, glavni razlog za razdvajanje ljubavnog para bili su prigovori Allieinih roditelja, pripadnika visoke građanske klase, koji su smatrali da Noah nije prava prilika za nju. Sedam godina kasnije par se ponovo pronašao i iako shvaćajući da su im se životni putevi potpuno razišli, oni ne mogu odoljeti a da si ne pruže drugu priliku.

Imaš poruku

Kathleen Kelly vlasnica je male trgovine dječjih knjiga koju je davno osnovala njena pokojna majka. Kathleen živi s momkom, uglednim novinarom Frankom, ali njihova je veza odavno prerasla u rutinu. Najnovija simpatija Kathleen Kelly je neznanac s interneta kojeg poznaje po šifri “NY 152”. Iza šifre se krije Joe Fox, sin vlasnika lanca knjižara “Fox”, koji jednu od svojih velikih podružnica uskoro otvara preko puta Kathleenine knjižare. Joe i Kathleen susreću se u stvarnom životu i postaju ljuti poslovni konkurenti ne znajući da su istodobno preko interneta zaljubljeni jedno u drugo.

 Kad je Harry sreo Sally

Harry i Sally upoznali su se 1977. na Univerzitetu u Chicagu, nakon što su diplomirali. Kako je Sally putovala u New York gdje će se zaposliti, kao i on, povezla ga je svojim automobilom. On želi raditi kao savjetnik specijaliziran za politička pitanja, a ona će biti novinarka. Cijelim putem raspravljaju samo o jednoj temi: mogu li muškarac i žena biti prijatelji koji nikad neće pomisliti na spolni odnos jedno s drugim. U New Yorku se pozdrave i ponovno se sretnu nakon pet godina na njujorškom aerodromu. Ona je u vezi s njegovim poznanikom, a on se namjerava oženiti. Ona radi kao novinarka, on je politički savjetnik. Za vrijeme leta opet razgovaraju samo o načelnim pitanjima koja se tiču muško-ženskih odnosa. Ponovno se sretnu za pet godina. Nju je napustio momak, a njegova žena želi razvod. Počinju se sve češće viđati shvatajući da imaju mnogo toga zajedničkog. Hoće li se prijateljstvo pretvoriti u ljubav ili će ostati samo prijateljstvo?

Pisma Juliji

Mlada Amerikanka Sophie dolazi u Veronu, grad u kojem je rođena Julija – slavni lik iz još slavnijeg djela “Romeo i Julia”. Sophie se uskoro pridružuje grupi dobrovoljaca koji odlučuju odgovoriti na pisma Juliji u kojima traže ljubavne savjete. Sophiejin odgovor na pismo iz davne 1951. godine inspirira njegovu autoricu da nakon toliko godina doputuje u Italiju u potrazi za davno izgubljenom ljubavi. Taj će dolazak pokrenuti niz nevjerovatnih događaja u kojima će svako od likova upoznati pravo značenje riječi ljubav i doživjeti trenutke o kojima nikad nisu sanjali.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti