Arapska princeza u zlatnom kavezu Dubaija

Piše: Emina Dzafic

O životu šeike Latife bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum (36), kćerke emira Dubaija, osim da ga provodi kao princeza u zlatnom kavezu u Dubaiju, ne zna se mnogo. Prvi put digla je prašinu kada je pokušala pobjeći 2018. godine iz, kako je tada rekla, zatočeništva u kojem ju je držao njen otac i nakon čega je posredstvom prijatelja objavila video na YouTubeu da je taokinja u vili i da strahuje za svoj život.

Bijeg planiran godinama

Kćerka šeika Mohammeda i Alžirke Hurije Ahmed Lamare, rođena je u Dubaiju 1985. godine, gdje je s bratom šeikom Madžidom odrasla uz tetku. Poznato je da je završila englesku školu, potom jednu međunarodnu, te godinu dana škole za djevojčice. Ona je i iskusni padobranac, obučavana od svjetske šampionke Stefanie Martinengo, a želja koja joj nikada nije bila ispunjena jeste da završi međunarodnu školu za padobranstvo. Latifa se nadala da će joj otac dopustiti putovanja i takmičenja te da studira u inozemstvu medicinu, ali to joj nije bilo dozvoljeno. Nije mogla putovati čak ni u susjedni Abu Dhabi, a pasoš joj je oduzet.

Šeika je živjela iza visokih zidova palače s 40 soba u četiri krila, s gotovo stotinu sluga i zdanjem za rekreaciju, bazenom i saunom. No, ta je raskoš samo privid. Svoj novac smjela je trošiti samo na hobije i sportove ili na ručkove s prijateljima i manikure. U javnosti je hodala potpuno prekrivenog tijela i lica, nije se fotografirala i nikada nije govorila o svojoj porodici. Dok drugi imućni stanovnici Dubaija zasipaju Instagram prizorima svog blagostanja, Latifino ime teško se moglo pronaći i pretraživanjem Googlea.

Latifa al-Maktoum je 2018. u videosnimku na YouTubeu izjavila da želi pobjeći iz zemlje. Sa suzama u očima je rekla da ju je nakon prvog pokušaja bijega 2002. godine “tri godine otac mučio i držao zatočenu”. Šutjela je i godinama planirala bijeg. Njeni prijatelji su se iznenadili kada je 2018. godine putem WhatsAppa poručila da je „zauvijek“ otišla iz Dubaija, a na pitanje gdje je, odgovorila je: „Slobodna“. Princeza je bijeg planirala nekoliko godina. U pomoć joj je pristigla njena finska trenerica Tiina Jauhiainen i samoprozvani francuski špijun Hervea Jaubert. No, Latifina sreća trajala je jedva sedam dana.

Tiinina kampanja za oslobađanje

Nakon što je zaplovila Indijskim okeanom prema Indiji, s ciljem da dođe do SAD-a i zatraži politički azil, otkrivena je i avionom vraćena u Dubai, a Tiina s posadom jahte odvedena u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje je zadržana dvije sedmice. Poslije svega što je proživjela odlučila je Latifinu tužnu sudbinu ispričati medijima. Osnovala je grupu za vođenje kampanje “Oslobodite Latifu” i princezin slučaj predstavila Ujedinjenim nacijama.

Video je objavljen nakon princezinog neuspješnog pokušaja bijega jedrilicom 2018. godine.

– Snimam ovo u kupatilu, jer je ovo jedina prostorija čija vrata mogu da zaključam. Moja soba nema ključ. Ja sam zatočenik, a ova vila je moj zatvor. Svi prozori su zatvoreni, ispred stoji pet policajaca, dok su unutra dvije policajke. Ne mogu ni da izađem na svjež zrak. Prosto rečeno, ja sam taokinja – poručila je princeza vidno blijeda i preplašena na snimku u kojem je otkrila detalje svog neuspjelog bijega.

U porukama je detaljno opisala kako se borila protiv vojnika koji su je izvukli s broda. Pokušavala se opirati, šutirajući i grizući komandosa Emirata sve dok nije vrisnuo, ali nakon što je savladana, dobila je sedativ i izgubila svijest te su je unijeli u privatni avion. Nije se probudila sve dok nije sletjela u Dubai. Videozapisi su snimani nekoliko mjeseci pomoću telefona koji je Latifa tajno dobila, nakon što su je uhvatili komandosi i vratili u Dubai. Držana je bez pristupa medicinskoj ili pravnoj pomoći u vili s prozorima i vratima s rešetkama, koju čuva policija.

Ipak, Latifina priča nije mogla biti zataškana, zahvaljujući videu koji je na YouTubeu pogledan do sada više od dva miliona puta. U 39 minuta videozapisa šeika Latifa opisala je na engleskom jeziku kako izgleda njen život u „zlatnom kavezu“, za slučaj da je uhvate i ubiju. Vlada u Dubaiju se oglasila nakon te afere, u aprilu 2018., te potvrdila da je princeza “vraćena porodici i da je dobro”. Prije godinu britansko pravosuđe je presudilo da je emir Dubaija naredio otmicu svojih dviju kćerki, Latife i Shamse. Shamsa je s 18 godina pokušala pobjeći od oca, 2000. godine, dok se nalazila u Engleskoj. Inače, princeza Haya, koja je 2004. postala šesta emirova supruga, pobjegla je 2019. u London s njihovo dvoje djece.

Kako je pobjegla šesta supruga Haya

Haya bint al Husein je kćerka pokojnog jordanskog kralja Huseina i polusestra sadašnjeg kralja Abdulaha II. Prva je Arapkinja koja se kao jahačica takmičila na Olimpijskim igrama u Sydneyu, intelektualka s diplomom s Oxforda i velika humanitarka. Obrazovala se u Londonu i proputovala svijet. Živjela je pod, kako sama kaže, zaštitom oca i kraljevske porodice, a onda se u 30. udala za šeika.

Haya je od vladara Dubaija mlađa 45 godina, a prijatelji su njenu odluku da se za njega uda nazivali suludom i nimalo nalik nečemu što bi ona učinila. Uvijek je govorila kako njihov brak nije dogovoren te kako je za šeikom, naprosto, izgubila glavu. Naizgled se činio idiličan život i brak. Ona je imala slobodnu volju odlučivanja i kretanja, ali ipak je pobjegla iz zemlje i zatražila azil u Evropi te je  sada čeka nepoznata sudbina.

Dva mjeseca od njenog bijega, u Londonu je počela bitka za starateljstvo nad njihovo dvoje djece. Haya je zatražila i zaštitu koja se traži u slučajevima porodičnog  nasilja, što je šokiralo mnoge, s obzirom na to da je ona ranije često naglašavala da je Mohhamed divan otac i suprug i nikada nije davala povoda da se posumnja drugačije.

Iako se u medijima nagađa kako su Haya i šeik u privatnom dogovoru raskinuli brak, upravo zbog činjenice da njoj nije uskratio korištenje privatnih aviona niti je upotrijebio moć neke od svojih 45 hiljada nadzornih kamera postavljenih po čitavom Dubaiju, Hayina strana priče govori kako je ona, naprosto, htjela putovati i posvetiti se osnivanju organizacija širom svijeta s čime šeik i njegovi sinovi, na koje se posljednjih godina sve više oslanja, nisu bili saglasni.

Pretpostavlja se i kako je Haya otkrila istinu o Latifinom bijegu te kasnijem zatočeništvu, što ju je natjeralo da se odmakne od cijele situacije ili je, ipak, oportunistički iskoristila situaciju s Latifom da napokon napusti odaje šeika Mohammeda.

Šeik Mohammed je formalno na čelu Dubaija od 2006. godine, kad je umro njegov brat šeik Maktum. No, njegov utjecaj seže mnogo dalje u prošlost i danas mu se pripisuju zasluge za procvat Dubaija kao poslovne i turističke destinacije. Poznat je kao veliki poštovalac kapitalističkog sistema, blizak prijatelj kraljice Elizabethe te jedan od najvećih i najpoznatijih organizatora konjskih utrka. Otac je 30-ero djece, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na čak četiri milijarde dolara.

Vapaj s čamca i povratak u zatočeništvo

Tek kada je upoznala francuskog poduzetnika Hervea Jauberta 2011., Latifa je smislila izvediv plan bjekstva, koji je pokušala provesti sedam godina kasnije uz pomoć svoje instruktorice capoeire, Tiine Jauhiainen. S njom se u februaru 2018. ukrcala na gumeni čamac i zaputila prema međunarodnim vodama, gdje ju je Jaubert čekao u jahti koja je plovila pod američkom zastavom.

Tokom neuspjelog bjekstva Latifa je ka Indiji jedrila sedam dana. Princeza je za to vrijeme majci poslala oproštajnu poruku putem satelitskog sistema, a pet dana kasnije francuski špijun je primijetio najmanje tri broda indijske obalne straže, mornaričke fregate Emirata i dva helikoptera. Latifa je u tom trenutku objavila na internetu videosaopćenje koje je ranije snimila s namjerom da ga u javnost pusti ako nešto krene po zlu.

– Molim vas, pomozite. Ljudi su ispred – napisala je princeza.

Njen otac šeik Mohammed oglasio se tek kad je BBC planirao prikazati dokumetarni film, pa je njegov ured izdao saopćenje u kojem tvrdi da je princeza na sigurnom u Dubaiju i da slavi svoj 33. rođendan s porodicom „u privatnosti i na miru“. Jauhiainen je komentirala da godinama nije slavila svoj rođendan s porodicom.

Nakon što je svjetska javnost doznala za skandal, od šeika su tražili potvrdu da je Latifa živa, a on se zatim, razočaravajućim tonom zbog nagađanja koja su potresla svijet, obratio narodu i objasnio kako je Latifa, zapravo, psihički nestabilna te kako joj je potrebna pomoć. Tu je u igru ušla i njegova bivša supruga Haya. Ona je, naime, kako bi izgladila stvar, u pomoć pozvala nekadašnju irsku predsjednicu i svoju veliku prijateljicu Mary Robinson. Robinson je kazala da je „šeika sigurna s porodicom, ali da dobija psihijatrijsku pomoć“, te ju je opisala kao „uznemirenu mladu ženu s ozbiljnim medicinskim problemom“.

Princezini prijatelji bili su zatečeni, jer ona nikada nije imala psihičkih problema, osim onih koje je mogla steći zatočeništvom ili prisilnim uzimanjem medikamenata.

Tekst prenesen iz novog broja magazina “Azra”:

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti