Kako pomoći prijateljici koja se tek porodila

Piše: Preuzeti tekst

Kada neko u vašem krugu prijatelja postane roditelj, uobičajeno je reći nešto poput: ‘Samo mi javi ako trebaš kakvu pomoć!’, iako novopečeni roditelji najčešće ne traže pomoć iako je svakom novom roditelju ona i više no dobrodošla. Upravo zbog toga, donosimo  neke jednostavne načine kojima zaista možeš pomoći, posebno ako sama već imaš djece.

1.Pomozi joj s gostima

Svekrva koja je nakon poroda uvijek, ali baš uvijek tu? Svratite ‘slučajno’ i pomozite prijateljici na način da ‘zabavljate’ svekrvu. Neka se, za promjenu, vama jada o svim problemima i neka vama ogovara sve poznate i nepoznate. Pomozite mami i zabavite mališane. Sagradite s njima utvrdu u sobi ili dvorištu i zaigrajte koju igru. U svakom slučaju, vrijedi za sve goste, a uvijek možete ponoviti kako ste bili u susjedstvu, a vaša prijateljica nije imala pojma da ćete doći. U stvarnosti, imajte dogovorenu šifru. Uvijek prolazi kratka i jednostavna poruka: ‘Upomoć!’

2. Pokloni svoju trudničku odjeću

Tvoja prijateljica najvjerojatnije još neko vrijeme neće izgubiti sve kilograme koje je dobila u trudnoći, a neće imati ni vremena ni volje obilaziti trgovine u potrazi za još jednim parom elastičnih hlača. Ovdje u pomoć pristižeš ti, naravno – ako imaš višak odjeće koja bi mogla poslužiti i tvojoj prijateljici.

3.Govori glasno u društvu njezinog supruga o seksualnom životu nakon poroda

Ovo će pomoći ako suprug tvoje prijateljice misli kako je ona jedina koja nema želje za seksom nakon poroda. Također, spomeni na koje je sve načine tvoj partner tebi pomogao nakon poroda. Neće odmoći!

4. Pomozi s hranom, donesi nekoliko pripremljenih obroka

Na taj način ćete pomoći i mami i tati. U obzir dolazi sve, a ako se radi o pizzi, lazanjama ili sličnoj hrani, slobodno obavijesti svoju prijateljicu da mame dojilje gube i do 500 kalorija na dan!

5.Sastavi pumpicu za izdajanje, ‘vrtić’ ili bilo što drugo za što tvoji prijatelji trenutno nemaju vremena

Uz novu bebu, tvoji prijatelji ionako imaju pune ruke posla, pomozi im sa sastavljanjem opreme za bebe i korisnim uputama i savjetima za korištenje istih.

6.Ispričaj joj o svojim ‘neuspješnim’ zgodama mame novorođenčeta

Ovo će svakoj novoj mami pomoći da se osjeća bolje kad su u pitanju njene vještine kao nove majke. Ohrabri svoju prijateljicu i reci joj kako će sve doći na svoje mjesto i daj joj do znanja da ste, u međuvremenu, tu kako bi joj pomogla oko svega i s bilo čime.

7.Pošalji joj poruku, ali očekuj da ti možda neće odgovoriti

Možeš čak i napisati: ‘Ne očekujem da ćeš mi moći odmah odgovoriti, ali samo da znaš da mislim na tebe!’. U svakom slučaju, slobodno joj pošalji linkove na zabavne sadržaje koje može čitati u 2 ujutro tokom dojenja.

8. Složi se s njom kada kaže nešto smiješno poput: ‘Bit će lakše kad se vratim na posao’ Što dobro može donijeti da na takvu rečenice odgovorite nešto poput: ‘Kad se vratiš na posao, osjećat ćeš krivnju, bit ćeš umorna i iscrpljena i ponestat će ti mlijeka ako ćeš još uvijek dojiti’? Neznanje je ponekad blagoslov, a to posebno vrijedi u ovom slučaju, novoj mami dodatni napadaji panike zaista nisu potrebni!

9.Umjesto skupih poklona za bebu, pokloni joj nešto korisno što joj zaista treba

Sve od maske za spavanje, paketa pelena pa do poklona čišćenja kuće – razmisli što vašoj prijateljici zaista treba i što će joj najviše koristiti u razdoblju nakon poroda.

10. Bez osuda! Tvoja prijateljica vjerovatno se nosi s bezbroj ‘dobronamjernih’ savjeta svih članova obitelji, osudama drugih mama i visokim očekivanjima od same sebe. Ti to najbolje znaš, i sama si sve to prošla. Sada je red na tebi da budeš puna podrške. Budi tu za nju, slušajte je i pomozi joj ovo razdoblje olakšati što više možeš.

Izvor: Miss7mama

(E.Dž.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti