Kruha i ruža: Clara Zetkin, žena zbog koje danas slavimo

Piše: M. K.

Međunarodni dan žena je dan kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena i progovara o potrebi ostvarivanja pune ravnopravnosti u svim segmentima društva. U ostvarivanje ženskih prava utkana je snaga svih žena svijeta, neovisno o rasnim, etničkim, kulturološkim i političkim razlikama. Borba za prava žena aktualna je već više od sto godina. Osmog marta 1857. godine u New Yorku su u štrajk stupile žene zaposlene u tekstilnoj industriji, zahtijevajući bolje uvjete rada i bolje plaće. Istog dana na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u industriji iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar, prilikom čega je preko 140 žena izgubilo živote.

Čak 15.000 žena 1908. godine  marširalo je kroz New York pod sloganom “Kruha i ruža” u kojem je kruh simbolizirao ekonomsku sigurnost, a ruže bolju kvalitetu života. Pritom su tražile bolje uvjete rada i bolju plaću.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Zetkin, vođe njemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

– Onaj ko dopušta da kapitalisti tlače radnike, dopušta i da muškarci tlače žene. One će ostati potlačene sve dok ekonomski ne budu nezavisne. Ukoliko je cilj da žena postane slobodno ljudsko biće, onda joj ne treba oduzimati rad, niti skraćivati radno vrijeme, niti ograničavati oblasti u kojima može da radi- govorila je govorila Klara Cetkin, njemačka revolucionarka, na Drugoj internacionali u Parizu 1889. godine. U te riječi utkala je cijeli svoj život. Već slavna sifražetkinja, 1910. godine je na kongresu Socijalističke internacionale u Kopenhagenu predložila da žene svih zemalja jednom godišnje, 8. marta, slave svoj dan, kao simbol borbe za jednako pravo glasa, zaštitu žena na radu, ukidanje trgovine bijelim robljem i zaštitu djece.

Godine 1912. su i žene u Francuskoj zatražile pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu dana kasnije i u Rusiji. Žene u BiH i drugim republikama bivše SFRJ, dobile su pravo glasa 1945. godine.

Godine1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Nažalost, ženama se u većini zemalja svijeta, pa čak i onim razvijenim, ni danas ne daju jednake obrazovne, političke, poslovne i mnoge druge mogućnosti kao muškarcima.

Pročitajte još