Metroseksualci: Oni više vremena provode u salonima od žena

Piše: I.J.

Jedan od najpoznatijih metroseksualaca je David Beckham, a ne treba zaboraviti ni Brada Pitta, Toma Cruisea, Johnnyja Deppa. Ove zvijezde nikada svoj dom neće napustiti bez savršenog outfita i frizure

Metroseksualnost je relativno mlad pojam, koji se pojavio početkom 21. stoljeća, a označava modernog muškarca koji veoma drži do svog izgleda. No, ova riječ je poprilično podijelila javnost, mnogi imaju negativan stav, ali ipak su u većini oni koji ovaj pojam odobravaju. Često se postavlja pitanje šta jednog muškarca čini metroseksualcem te koje ga osobine karakteriziraju. Može se reći, prije svega, da je to muškarac koji sate provodi u teretani, kozmetičkim salonima, a svoju frizuru uvijek drži besprijekornom.

Viđen je u najelitnijm i najekskluzivnijim klubovima, vječito sređen kao s modne piste. Odijela i košulje su njegov prvi i glavni odabir. Uživa u kremama i maskama za lice, a nemojte se iznenaditi ukoliko vam preporuči svoj omiljeni piling za tijelo. Ovaj trend je, naime, počeo u metropolama i urbanim sredinama, ali danas se primjenjuje bilo gdje. Metroseksualci su, uglavnom, heteroseksualnog opredjeljenja, iako mogu biti i drugog, ali to nije važno, jer su sami sebi najveća ljubav u životu. Ipak, od vremena kada je ovo bio potpuni šok i novina, mnogo toga se promijenilo, te su neke ključne stvari koje definiraju metroseksualca danas sasvim uobičajene kod mnogih muškaraca.

Metroseksualnost je muškarcima, zapravo, omogućila novi način razmišljanja, imaju mogućnost da neometano i nesebično brinu o sebi, bez osude okoline, da kupuju odjeću različitih boja, krojeva i dezena. Odlazak u teretanu im je najvažnija aktivnost u toku dana, jer jednostavno moraju imati lijepo oblikovano tijelo, no u omiljene aktivnosti, također, spadaju plivanje i džogiranje. Depilacija im nije strana, isto kao i čupanje obrva, ali i šminkanje. Parfemi i sve ostale vrste mirisa totalno su must have za svakog metroseksualca, a detalji kao što su torbice, kape, šalovi i nakit su neizostavni u svakom unaprijed planiranom stajlingu.

Interesantan je podatak da je 2003. godine metroseksualnost izabrana za riječ godine u SAD-u.

 

David Beckham

Sve žene su zaljubljene u Davida Beckhama, to je činjenica. Svojim izgledom i šarmom fascinira suprotni spol, a to nije prestalo ni kada je završio fudbalsku karijeru. Poznat je kao modna ikona, muškarac koji brine o svom izgledu i uvijek spreman za poziranje. Njegova supruga, ikona stila, Victoria Beckham također iskazuje ljubav i strast prema modi, kao i dizajniranju, te se može reći kako je ona pokretačka snaga Davidovog naočitog izgleda.

Orlando Bloom

Glumac se ponosi svojom slikom lijepog dječaka u javnosti, koju gradi godinama i naporno radi na tome da je održi. Orlando je poznat ne samo po svojim maestralnim ulogama, koje su ga vinule u zvijezde, nego i po činjenici da nikada neće napustiti dom ukoliko nije dotjeran. Oni koji nisu oduševljeni njegovim likom, više puta su ga ismijavali, no on nikada nije reagirao na takve komentare. Bloom je 2002. godine bio na listi „25 najzanimljivijih mlađih od 25 godina“, a također je bio na listi najtraženijih glumaca časopisa „People“, 2004. godine.

 

Ryan Reynolds

Čak i kada glumi lošeg momka, Ryan Reynolds izgleda nježno. Pretežno djeluje čudno i neprirodno kad pokušava biti suprotnost metroseksualcu, no izgledati uglađeno u svakom trenutku je njegov zaštitni znak.

 

Zac Efron

Zac Efron je u filmu „Neighbours“ sa Sethom Rogenom glumio Teddyja Sandersa, vođu bratstva nazvanog “Delta Psi Beta”. Efron je pokazao mišiće kako bi dokazao svoju muškost, ali također se pobrinuo da njegovo lijepo lice ostane „lijepo“, a kosa savršena. Mada negira da je metroseksualac, njegov izgled i ponašanje upućuju na suprotno. Mladi glumac ne napušta kuću bez elegantnog stajlinga i barem minimalne šminke. Iako ne koristi stalno pomoć stilista, svakodnevno posvećuje barem nekoliko sati svom izgledu.

 

Tom Cruise

Još od svog prvog pojavljivanja na filmskim platnima, Tom Cruise ostavlja utisak muškarca koji itekako brine o svom izgledu. Uvijek je obučen u stilske komade i prati modu, dok je njegova koža vrlo njegovana. Tom Cruise ponekad bude i paranoičan u svojoj želji da izgleda savršeno. Naime, glumac se plaši ćelavosti, pa stoga prati nove trendove u njezi kose. Njegova je pedantna briga o sebi legendarna u Hollywoodu, a jedna od njih je da neprestano izrađuje maske od ptičijeg izmeta za koje vjeruje da će mu pomoći u podmlađivanju.

 

Brad Pitt

Bivši suprug Angeline Jolie smatra se jednim od seksepilnijih muškaraca u Hollywoodu, ali to ga ne sprječava da bude metroseksualac. Kruže glasine da se Pitt prepao starosti i bora, te zato mnogo vremena posvećuje svojoj koži, a čest je posjetitelj i kozmetičara. Čak i u pedesetim godinama života Pitt još može parirati mlađim kolegama lijepim izgledom i tijelom.

 

Pročitajte još