Prve reakcije na nominaciju filma o Srebrenici za Oscara

Piše: Redakcija

Nakon što je film“Quo vadis, Aida?” jedne od najboljih bh. rediteljica Jasmile Žbanić  nominovan za Oscara, prestižnu nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji najboljeg stranog filma, na ovu sjajnu vijest, reagirale su poznate ličnosti, a ekskluzivnu izjavu za “Avaz” dala je i naša najuspješnija rediteljica.

– Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za “Quo vadis Aida?”, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma – to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bilo koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti – ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv – da bismo bolje razumjeli jedni druge.

Srbijanska glumica Jasna Đuričić koja u ostvarenju “Quo vadis, Aida?” igra glavnu ulogu, Aidu, ženu koja u julu 1995. godine u Srebrenici pokušava spasiti životi svojih sinova i muža, a ni kao prevoditeljica za UN to nije uspjela učiniti, za “Avaz” je oduševljeno izjavila kako slavi s porodicom nominaciju za Oscara.

– Slavimo. Ovo je posebna situacija u kojoj smo se svi pronašli. Uzbuđenje je veliko, ne poznajem ništa slično. Prosto, to je to. To je Oscar. Kod kuće smo i pijemo piće – govori nam Đuričić.

Čovjek koji je ostavio pečat na film sigurno je srbijanski glumac Boris Isaković, koji utjelovljuje ratnog zločinca Ratka Mladića, a u stvarnom životu je suprug Jasne Đuričić i još veći značaj daje činjenica da su oboje iz Srbije. Oduševljen je nominacijom za Oscara.

– Presretni smo. Proslavili smo ovdje već nabrzinu. Ostaje jedna jedina stvar koja još smeta da ova sreća bude potpuna, a to je da koronavirus prestane što prije. Svi su stvarno, do posljednjeg čovjeka, zaslužni za ovaj uspjeh. Vjerujem da se sad i u Stocu slavi, i s njima bih volio da podijelim tu radost. Tamo sam toliko prijatelja stekao. Zovu me sa svih strana, familija me zove, moji Mostarci sad koji žive u Londonu. Iako je ovdje u Novom Sadu kišan i tmuran dan, ali nam se dan prosto razvedrio poslije ovakve vijesti – kazao  je Isaković za “Avaz”.

Reditelj Dino Mustafić za “Avaz” je rekao:

– Veliki dan za bh. film, umjetnost, ekipu filma “Quo vadis, Aida?” i veliki dan za kulturu sjećanja. Ovo je još jedna potvrda koliko umjetnička istina može doprinijeti boljem, naprednijem i humanijem svijetu.

Sasvim sigurno da i sama nominacija je jedan od najvećih uspjeha domaće kulture, a sve što se dogodi krajem aprila bit će samo bonus. Jasmilin film je sigurno jedan od favorita koji može dobiti Oscara.

Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović u prvoj reakciji za “Avaz”, nakon što je film Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?” ušao u nominaciju za Oscara, kroz suze je kazao da je jako uzbuđen.

– Uzbuđen sam jako i pomiješana su mi osjećanja. S jedne strane sam beskrajno sretan da je film ušao među pet za Oscara i ako Bog da uzet ćemo ga. S druge strane, plače mi se zbog svih nevinih ljudi koji su tamo izginuli… (plač). Čestitam Jasmili, čestitam svima, ovo je historijska stvar, drugačije je kada uđe neki engleski, francuski, njemački ili italijanski film u utrku za Oscara, ali kad uđe bosanski sa ovom bolnom temom i sa tim osjećanjem da u državi koja je napravila film ne može da se prikaže, ne žele ga, u Banjoj Luci… E, Boga mi će ga gledati, nek budu sigurni!

Izudin Bajrović, jedan od najboljih bh. glumaca u filmu “Quo vadis, Aida?” tumači jednu od glavnih uloga za “Avaz” je izjavio:

-Pokušao sam da kontrolišem emocije. Nisam htio previše da razmišljam i da očekujem. Bio sam za volanom i pratio uživo objavljivanje. Osmijeh mi je zaigrao na licu. Idemo dalje, idemo do pobjede. Ovo je sjajna stvar i bilo je veoma napeto, moram priznati – rekao je Bajrović.

Veliki je ovo uspjeh za ovo ostvarenje, za rediteljicu Žbanić, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Potresna priča o Srebrenici u julu 1995. godine ispričana kroz oči jedne žene Aide, koju glumi Jasna Đuričić, osvojila je srca širom svijeta čemu svjedoče brojne nagrade i nominacije na prestižnim festivalima u proteklom periodu. Dodjela prestižnih nagrada, 93. po redu, planirana je za 25. april.

“Quo vadis, Aida?” nominiran je devetnaest godina nakon što je Danis Tanović dobio Oscara za film “Ničija zemlja”. Sam Danis Tanović, također, se danas oglasio na Twitteru i čestitao.

Danis Tanović danas je ekskluzivno za “Avaz” govorio o uspjehu filma Jasmile Žbanić.

-Divna vijest u ovim tmurnim vremenima. Moram priznati, pomalo očekivana, jer sam pogledao skoro sve filmove koji su bili u široj nominaciji. Bilo mi je jako drago kada je ušao u uži izbor. I mislio sam da će se ovo desiti. Nisam iznenađen, a jako sam sretan. Svih pet koji su ušli u nominaciju su odlični i jaki filmovi. To je jedan divan dan za sve nas – kazao je Tanović.

Smatra da postoje šanse da bh. ostvarenje osvoji Oscara.

– “Quo vadis, Aida?” je odličan film. Ima sjajnu temu, izvrsne glumce. To je teško predvidjeti – iskren je Tanović.

Rekacije na društvenim mrežama su brojne. Prenosimo neke od njih.

Sretni su i u Američkoj ambasadi u BiH.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Filippo Tattoni-Marcozzi (@filippotm)

Stigle su i prve reakcije političkih partija i predstvanika izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Savez za bolju budućnost BiH upućuje iskrene čestitke jednoj od naših najboljih rediteljica Jasmili Žbanić i njenom timu na historijskom uspjehu filma “Quo vadis, Aida?”, koji je ušao u nominaciju za Oskara, prestižnu nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji Međunarodni igrani film.

Istinski smo sretni i ponosni zbog još jednog velikog uspjeha Jasmile Žbanić i njenog filma “Quo vadis, Aida?”, bh. kinematografije i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Ovaj veliki događaj za našu zemlju treba biti i još jedan putokaz u kom pravcu da se kreće Bosna i Hercegovina – to je pravac vrednovanja i davanja priznanja znanju, zalaganju, uspjehu i dokazanim civilizacijskim vrijednostima – saopćeno je iz SBB-a.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se na Twitteru.

O velikom uspjehu piše i njemački „Suddeutsche Zeitung“, kao i Radio Slobodna Evropa… Portal „Index. Hr“ pišuči o Jasmilinoj nomninaciji za Oskara, podsjeća na Oskara Danisa Tanovića za „Ničiju zemlju“

Regionalni i svjetski mediji izvještavaju o velikom uspjehu bh. rediteljice Jasmile Žbanić, čiji je film “Quo vadis, Aida”(Kuda ideš, Aida) i zvanično u utrci za prestižnog Oscara.

Žbanić: Zvanično u utrci za prestižnog Oskara

Ugledni „New York Times“ piše kako je bh. kandidat za Oskara mučna i istinita priča o borbi prevoditeljice Ujedinjenih naroda za spas svoje porodice od stradanja.

“U julu 1995. godine vojska bosanskih Srba, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, pregazila je grad Srebrenicu, koji su Ujedinjeni narodi proglasili sigurnim utočištem: Oko 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno je, njihova tijela pokopana u masovnim grobnicama…tada su se mnogi na Zapadu pitali kako se to moglo dogoditi – kako se genocid dogodio u Evropi jedva 50 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. “Quo Vadis, Aida?”, zapanjujući film Jasmile Žbanić koji nikog ne štedi, pokazuje tačno kako. To nije isto što i objasniti zašto, iako zrnasta, sat po sat, blaga fikcija i dramatizacija događaja koji su doveli do masakra bacaju malo svjetla na to pitanje”, piše ovaj američki list.

Scena iz film bh. rediteljice

Hrvatski „Jutarnji list“ u opsežnom tekstu o nominaciji za Oskara takošer ističe:

„Žbanić je odmah počela primati čestitke već i zbog same nominacije, a među prvima su to učinili predstavnici veleposlanstva SAD-a u Sarajevu“

O velikom uspjehu piše i  njemački „Suddeutsche Zeitung“, kao i Radio Slobodna Evropa… Portal „Index. Hr“ pišuči o Jasmilinoj nomninaciji za Oskara, podsjeća na Oskara Danisa Tanovića za „Ničiju zemlju“.

Uz vijest o nominaciji za Oskara srbijanski portal „Direktno, rs“ podsjeća da je Jasmila Žbanić, nedavno u razgovoru za magazin “Buka” navela da niko u Republici Srpskoj ne želi da prikaže ovo ostvarenje jer su u “strahu od incidenta” da nikada nije izjednačavala srpski narod sa rječju genocid.

– Kada ste pomenuli riječ genocid, još jednu crvenu maramu u našoj areni – začuđena sam kako se u medijskom prostoru RS-a izjednačava riječ genocid sa srpskim narodom. Sud u Hagu je izrekao individualne kazne ljudima koji su naređivali ubistva i egzekutorima. Zašto političari u Republici Srpskoj smatraju da se te presude odnose na cijeli narod to mi je zaista nejasno. I moram reći da je prilično perverzno. Što se mene tiče, nikada nisam postavljala znak jednakosti između Srba i zločinaca – rekla je ona tada.

Potresna priča o Srebrenici u julu 1995. godine ispričana kroz oči jedne žene Aide, koju glumi Jasna Đuričić, osvojila je srca širom svijeta čemu svjedoče brojne nagrade i nominacije na prestižnim festivalima u proteklom periodu.

Dodjela prestižnih nagrada, 93. po redu, planirana je za 25. april.

Osim Jasmilinog filma, za titulu najboljeg stranog filma takmičit će se i “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Izvor: Avaz.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti