Elton John optužio Vatikan za licemjerje

Piše: M. K.

Legendarni muzičar Elton John (73) prozvao je Vatikan “licemjernim” zbog nepriznavanja istospolnih brakova uprkos investiranju i zarađivanju na račun njegovog biografskog filma “Rocketman“. Odgovarajući na pitanje bi li katolički svećenici mogli blagosloviti homoseksualne parove, Kongregacija za nauk vjere (CDF) jučer je rekla da se istospolni brakovi “ne mogu smatrati zakonitima”. Službeni odgovor vatikanskog ureda kojeg priznaje papa Franjo, tvrdi da “Bog ne blagoslovljava i ne može blagosloviti grijeh”. Prošle je godine papa Franjo dao podršku homoseksualnim životnim partnerstvima, no iz Vatikana poručuju da to ne može promijeniti doktrinu Crkve.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Elton John (@eltonjohn)

Elton John je na društvenim mrežama podijelio screenshot vijesti o odgovoru Vatikana, ističući njihovo “očito licemjerje”:  “Kako Vatikan može odbiti blagosloviti homoseksualne brakove jer su “grijeh”, a istovremeno mirne duše zarađivati na račun ​​investiranja miliona u “Rocketman” – film koji slavi moj pronalazak sreće u braku s Davidom??”

Muzičar se potpisao s hashtagom “#hipocrisy” prije nego što je označio profile svog supruga, “Vatican Newsa”, pape Franje i Katoličke Crkve.

Još u decembru 2019. objavljeno je da je državni sekretarijat Vatikana uložilo 1,1 miliona dolara u biografski film. Naime, tada je italijanski list “Corriere della Sera” otkrio da je državni sekretarijat Vatikana uložio poveću svotu novca u firmu “Lapo Elkan”, koja se bavi proizvodnjom naočala i drugih lifestyle proizvoda. No, ista firma je snimila i film o Eltonu Johnu, a pritom koristila i novac koji je skupljan milodarima ili drugim donacijama i uplatama vjernika.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Elton John (@eltonjohn)

“Rocketman” prikazuje vezu između Eltona Johna i Johna Reida, Eltonovog bivšeg menadžera. Film sadrži i scenu koja je prozvana “najeksplicitnijom gay ljubavnom scenom još od filma “Brokeback Mountain” iz 2005. godine.” Osim toga, film prikazuje Eltonov put do sretnog braka s David Furnishom kojeg su sklopili 2014. – u godini kada su istospolni brakovi postali legalni u Engleskoj i Walesu. Par je prethodno bio u životnom partnerstvu od 2005. godine

Inače, prošle godine pažnju svjetske javnosti zaokupljala je vijest da bivša supruga Eltona Johna traži tri miliona funti zbog tvrdnji da je prekršio uvjete njihovog razvoda. Renate Blauel (67) tuži Eltona nakon što je zvijezda pisala o njihovom četverogodišnjem braku u svojoj nedavnoj autobiografiji.

Ona tvrdi da su komentari u knjizi, koji su u potpunosti bili pozitivni, prekršili uslove sporazuma koji su sklopili kad su se razveli 1988. i pokrenuli dugogodišnje probleme mentalnog zdravlja.

Prošle su 33 godine otkako su se pjevač i Renate razveli, nakon čega je Elton priznao da je homoseksualac i oženio se sa muškarcem s kojim je usvojio djecu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti