Potresni detalji slavne pjevačice: „Zbog Covida sam odgađala posjetu ljekaru, sad je već prekasno“

Piše: Redakcija

Sarah Harding, 39-godišnja članica englesko-irskog benda „Girls Aloud“, u novim memoarima “Hear Me Out” iznijela je potresne detalje o svojoj borbi protiv raka dojke, koji joj je dijagnosticiran na ljeto prošle godine.

– U decembru mi je ljekar rekao da će mi predstojeći Božić vjerovatno biti posljednji… Ne želim znati tačnu prognozu, ne znam zašto bi to iko želio – napisala jepjevačica u jednom odlomku knjige, koji je u svom subotnjem broju objavio “The Times”.

Nakon što je napipala kvržicu u dojci, Sarah je bila podvrgnuta kemoterapiji i mastektomiji. Dvije sedmice bila je i u induciranoj komi – naime, ljekari su joj u prsa uveli kateter koji omogućuje davanje lijekova za kemoterapiju izravno u krvotok, no iako joj je postupak donekle olakšao bolne simptome, zbog istoga je dobila i po život opasne otekline u grudima i na vratu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Harding (@sarahnicoleharding)


– U jednom trenutku drastično mi je pao krvni pritisak i hitno sam prebačena na intenzivnu njegu. Odmah mi je uklonjen kateter, ali počeli su mi otkazivati pluća i bubrezi pa su me ljekari odlučili staviti u induciranu komu. Nisu vjerovali da ću se izvući, mojoj majci samo su rekli da se pripremi za najgore – otkrila je Harding u memoarima, a prenosi People.

Opisala je i kako se osjećala nakon mastektomije.

– Vrištala sam nakon što sam se probudila poslije operacije… Sad imam samo hrpu šavova tamo gdje su mi nekad bile dojke… Ne mogu se više niti pogledati u ogledalu, ne mogu se suočiti s tim, jednostavno više ne izgledam poput sebe, ne prepoznajem se… Jako je teško probuditi se sa spoznajom da jedan dio mene nedostaje; nestao je dio moje ženstvenosti, a taj gubitak slama mi srce – iskreno piše pjevačica.

Da stvar bude još gora, naknadne pretrage otkrile su kako su se tumori, nažalost, nastavili širiti njenim tijelom – zahvatili su i mozak. Iako je radioterapija moguća, Sarah je svojim ljekarima rekla da će se radije držati plana kemoterapije kako bi sačuvala barem svoju lijepu, plavu kosu.

– Ako mi je ostalo još samo šest mjeseci života, onda imam tih šest mjeseci, gubitak kose to vjerovatno neće promijeniti – kaže Harding i dodaje kako se posvetila pisanju knjige u nadi da će njena priča potaknuti veći broj žena da potraže ljekarski savjet čim pronađu nešto u dojkama.

–  Nemojte da vam pandemija covida bude izgovor, nemojte odgađati odlazak u bolnicu kao što je bio slučaj sa mnom – upozorava pjevačica, koja sad živi sa završnim stadijima raka. Ipak, nastoji uživati u jednostavnim, malim stvarima poput gledanja TV serije “Family Guy” na televiziji, pečenja piletine te druženja s prijateljima i porodicom.

– Ono što bih doista voljela jest vidjeti sve drage ljude na okupu, posljednji put. Priredila bih veliku zabavu, da svima kažem “hvala i zbogom”. Ne bi li to bilo nevjerovatno? – piše Sarah u potresnim memoarima “Hear Me Out”.

Izvor:jutarnji.hr

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti