Ispisala je historiju: I pored bračne prevare, za Beyonce porodica je najvažnija

Piše: I.J.

 

Jedna je od najvećih muzičkih zvijezda na svijetu s karijerom dužom od 20 godina. Svaki njen album dosad postao je broj jedan u SAD-u, a redovno je  na listi najutjecajnijih osoba u svijetu, i to ne samo u showbusinessu. Nakon nekoliko godina demantiranja, Jay-Z je napokon priznao da je bio nevjeran svojoj supruzi u prošlosti, ali da su terapijama, pričom i ponovnom gradnjom povjerenja uspjeli prevazići teške periode u životu. Danas, s troje djece i 13 godina bračnog staža, njihov odnos se čini jači nego ikada

Uprkos pandemiji, održana je 63. ceremonija dodjele nagrada Grammy, na kojoj se slave afirmirani i novi talenti muzičke industrije. Voditelj ove manifestacije, koju su svi željno iščekivali, bio je komičar Trevor Noah, ali, osim neobične ovogodišnje organizacije, ova dodjela će ostati upamćena i po tri velika ženska rekorda. Hibridni spektakl koji je emitirao CBS sklopljen je od ranije snimljenih izvedbi i javljanja uživo, ali bez uobičajene publike, velikog broja muzičara i vladara muzičke industrije. No, iako je dodjela održana u nešto drugačijem svjetlu, ipak je zadržala svoj prepoznatljivi glamur.

28. Grammy

Taylor Swift je ponovno trijumfirala s osvojenom nagradom za album godine i tako postala prva žena kojoj je to uspjelo tri puta. Osim za albume „1989“ i „Fearless“, sad ima i nagradu za najbolji album godine za „Folklore“.  Jednako je važnu pobjedu odnijela i Billie Eilish, koja je ponovno odnijela nagradu za spot godine singlom „Everything I Wanted“ i tako postala najmlađa umjetnica koja je dva puta uzastopno nagrađena u toj kategoriji.

No, najveća dobitnica večeri bila je Beyonce, koja je privukla veliku pažnju i svojom haljinom koju je odabrala za ovu dodjelu. Pjevačica se upisala u historiju kao muzička diva s najviše osvojenih Grammyja, a do sada je tu titulu držala Alison Krauss. Beyonce je osvojila svoj 28. Grammy, a ove ih je godine dobila četiri – za najbolju R&B izvedbu za “Black Parade”, najbolju rap-pjesmu i rap-izvedbu za duet s Megan Three Stallion “Savage” i najbolji spot “Brown Skin Girl”.

– Bilo je to teško vrijeme, pa sam htjela podići, ohrabriti, proslaviti sve prekrasne crne kraljice i kraljeve koji i dalje nadahnjuju i mene i cijeli svijet, ovo je tako neodoljivo. Radim cijelog života, od devete godine, počašćena sam i veoma uzbuđena. Ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo, ovo je tako čarobna večer – poručila je Beyonce s pozornice dok je prihvatala nagradu koju je podijelila sa svojom devetogodišnjom kćerkom Blue Ivy.

Beyonce je jedna od najvećih muzičkih zvijezda na svijetu s karijerom dužom od 20 godina. Svaki njen album dosad postao je broj jedan u SAD-u, a redovno je na listi najutjecajnijih osoba u svijetu, i to ne samo u showbusinessu.

Početak karijere

Rođena je u Houstonu u Teksasu, 4. septembra 1981. godine, a odmalena se počela baviti plesom i muzikom. Kada je imala osam godina, postala je članica benda „Girl’s Tyme“, zajedno s još pet djevojaka. Takmičile su se u najvećem TV talent showu „Star Search“, ali nisu pobijedile. No, 1996. godine grupa pod novim menadžerstvom, ali i nešto drugačijem sastavu, mijenja naziv u „Destiny’s Child“, dok godinu kasnije objavljuju i svoj prvi singl „Killing Time“. Grupa se zvanično razišla 2001. godine, a Beyonce je odmah počela graditi solo karijeru, naravno, s ocem koji je još bio njen menadžer. Prvi projekt bila je uloga u filmu “Austin Powers i Goldmember”, za koji je snimila i singlove “Work It Out” i “Fighting Temptation”. Potom je upoznala Jay Z-a i snimili su “03 Bonnie and Clyde”, a njen prvjenac bio je hit “Crazy In Love”, koji je postao broj jedan u SAD-u.

Cijeli je album bio pun pogodak i za njega je osvojila tada rekordnih pet Grammyja. Beyonce je potom snimila „B’Day” na svoj 25. rođendan, album koji je postao broj jedan s hitovima „Déjà vu“, „Irreplaceable“ i „Ring The Alarm“, a onda se posvetila glumačkoj karijeri. Prvo je snimila “Pink Panthera”, a onda mjuzikl “Dreamgirls”. Nakon toga krenula je na prvu svjetsku turneju, “The Beyoncé Experience”. Iduće godine u tajnosti se udala za repera Jay Z-ja.

Vjenčanje u krugu porodice imali su 4. aprila 2008. godine, a dio intimne ceremonije pokazala je na predstavljanju svog novog albuma “I Am… Sasha Fierce”. Zanimljiv je podatak da su umjesto vjenčanog prstenja istetovirali rimski broj četiri (IV), a glavni razlog tome je, osim što su se vjenčali 4.4., što i Beyoncé i Jay Z imaju rođendane u 4. mjesecu.

Taj broj je i naziv njenog idućeg albuma, koji se snimila nakon godinu pauze, a potom se odlučila biti sama svoja menadžerica te s hitovima „Run The World (Girls)”, “Best Thing I Never Had” i “Love On Top” pravi enorman uspjeh i zauzima prva mjesta na svim muzičkim listama.

Nakon četvrtog albuma rodila je kćericu Blue Ivy, 2012. godine, a iako je ubrzo nastavila nastupati, na novi se album čekalo do decembra 2013. godine.  U međuvremenu, Beyonce je pjevala američku himnu na inauguraciji Baracka Obame, a zatim i nastupila u poluvremenu Superbowla. Petnaestominutni nastup odmah je postao viralan s 268.000 tweetova po minuti, a drugi je najkomentiraniji događaj u historiji Twittera.

Album „Beyonce“ objavljen je u decembru, a glavni singl „Drunk in Love“ posveta je monogamnoj ljubavi i prilično eksplicitno govori o seksu Beyoncé i Jay Z-ja, naravno, riječ je o pretpostavci, jer se u spotu pojavljuje i on.

Suprug joj je bio nevjeran

Iako je svjetska zvijezda, jedan od razloga njene popularnosti jeste transparentnost u vezi s porodičnim životom. Za nju je porodica na prvom mjestu, i tu poruku vrlo efektivno šalje u javnost. Ona zna da su njeni fanovi zainteresirani za njen privatni život, zbog čega im često omogućava uvid u život „iza kamera“. Ovim, između ostalog, omogućava obožavateljima da se bolje povežu s tekstovima pjesama i spotovima.

Još jedan uspjeh planetarnih razmjera postigla je albumom „Lemonade“, kojim je nadmašila samu sebe. Naime, nakon godina intenzivnih medijskih napisa o tome kako je Jay-Z vara, ona je napravila cijeli album posvećen upravo toj temi. „Lemonade“ je intimna priča koja počinje sumnjom u to da je suprug vara, realizacijom toga, njenim odlaskom i emocionalnim stanjem kroz koje prolazi dok mu ne oprosti i njihova ljubav ne doživi katarzu.

Svaki Grammy je apsolutno zaslužila svojim radom i trudom  te je Beyonce bez sumnje jedna od najuspješnijih umjetnica svih vremena.

Beyoncé i Jay-Z su od onih parova koji intrigiraju javnost otkako su objelodalnili svoju vezu.  Teško je reći ko je od ovih nadarenih umjetnika veća zvijezda, ali lako je zaključiti zašto su završili u braku. Bio je to očigledan slučaj uzajamnog divljenja njujorškog žilavog momka i teksaške ljepotice.

Prvo su bili prijatelji, a upoznali su se 1999. godine, kada je njoj bilo 18 godina. Zanimljivo je da su proveli godinu i po razgovarajući telefonom, prije nego što su prvi put izašli. Njihove karijere su išle uzlaznom putanjom kada su napokon počeli izlaziti 2000. godine.

Zanimanje javnosti za vezu popularnog para nije jenjavalo. Uprkos glasinama da im je veza u krizi i da zbog poslovnih obaveza ne uspijevaju izgraditi čvrst odnos, par je sve demantirao kada je u javnost procurila vijest da je Jay-Z zaprosio Beyoncé na njen rođendan. Par se vjenčao nekoliko mjeseci poslije, 04. aprila 2008. godine, ali 2010. godine uslijedio je težak period, kada je pjevačica pobacila. Na njihovu veliku sreću, 2011. je Beyoncé na nastupu objavila da čekaju prvo dijete. Djevojčicu Blue Ivy je rodila 7. januara 2012. godine.

U javnosti se potom sve češće počelo spekulirati da poznati reper vara svoju suprugu.  Ipak, 2017.  godine je uslijedilo mirnije razdoblje, a iste godine Beyoncé je rodila blizance. Nakon nekoliko godina demantiranja, Jay-Z je napokon priznao da je bio nevjeran svojoj supruzi u prošlosti, ali da su terapijama, pričom i ponovnom gradnjom povjerenja uspjeli prevazići teške periode u životu. Danas, s troje djece i 13 godina bračnog staža, njihov odnos se čini jači nego ikada.

 Najlajkanija fotografija na Instagramu

Beyonce je 2017. godine na društvenim mrežama s milionima svojih obožavatelja podijelila vijesti da ona i suprug očekuju dolazak blizanaca, a fotografija je sakupila veći broj lajkova od same objave da je rodila, kad se (opet) slikala u sličnom izdanju, ali s bebama u rukama. Ta je fotografija sakupila 10,2 miliona lajkova.

Tekst prenesen iz aktuelnog broja magazina “Azra”

Pročitajte još