Glumica Merima Isaković optužila Lečića za silovanje: Podrška Danijele Štajnfeld

Piše: Redakcija

Merima Isaković, koja je bila jedna od najvećih mladih glumačkih zvijezda Jugoslavije, prvi put poslije 43 godine je otvorila dušu i progovorila o seksualnom zlostavljanju koje je doživjela sa 18 godina.

Glumica je progovorila o užasnom iskustvu koje je doživjela kao studentica glume, od kolege Branislava Lečića.

“Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj vrištati. Nitko te neće čuti. Oborio me na pod. Osjećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspije umrijet ću noćas. Uživa u mom strahu. Osjećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše –  rekla je za Nedeljnik.


Osjećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspio uništiti moj život, ugasiti moju mladost, da me kao tama proguta.

“Opraštam ti”, rekla sam mu tada, prije četrdeset godina. “Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi nanio. Mnogostruku bol. Ako ikada čujem da si ikome nanio sličnu bol, svima ću reći što se desilo.”

  • Ja sam svoju riječ održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osjećam moralnu obavezu da podijelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovijest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja… –  navodi Merima Isaković u tekstu u “Nedeljniku”.
Podrška Danijele Štajndeld

Podsjetimo, Lečića je prva za silovanje optužila glumica Danijela Štajnfeld. Danijela je u intervjuu za Insajder ispričala da ju je Lečić jedne večeri automobilom odveo na nepoznato mjesto i silovao.

-Mučio me je i silovao. Ja sam govorila ‘ne’, neprestano, dok sam god mogla. To je bilo mučenje – psihološko, emotivno, fizičko i seksualno –  kaže Danijela i dodala da je cijelo vrijeme ridala i plakala.

Danijela je podržala je glumicu Merimu Isaković. Štajnfeld je na svom Twitter nalogu podjelila naslovnu stranu pomenutog magazina napisavši:

– Hvala, Merima, što si podjelila svoju priču.

I na Instagramu je Štajnfeld podijelila Merimu fotografiju.

– Hvala Merima što si održala riječ. Javila se još jedna žrtva navodeći istog počinitelja, zločin koji se dogodio prije 40 godina – napisala je Štajfeld na Instagramu.

Lečić sve negira
  • Volio bih se obratiti mojoj kolegici, ženi, Danijeli Štajnfeld. Danijela, ako sam te ikad, u bilo kom trenutku, potezu, misli, slučajnoj gesti, namjernoj gesti, uvrijedio, povrijedio, ponizio… Ako sam bilo koju ženu uvrijedio na takav način da je stekla utisak da sam nekulturan, agresivac, predator, onda se duboko ispričavam i tebi, Danijela, i svakoj ženi koja se osjetila ugroženom, podcijenjenom”, rekao je u videu koji je snimio prije nekoliko sedmica.
Ko je glumica Merima Isaković

Glumica, rođena 1959. godine, svojevremeno je važila za jednu od najljepših Jugoslovenki. Nezaboravne su njene uloge u filmovima Ljubav i bijes (1978), Jovana Lukina (1979), Neka druga žena (1980)… Nesvakidašnji talent dokazala je i na pozorišnim daskama. Bila je jedinstvena Ofelija…

Njena karijera naprsnuto je prekinuta je 1980. godine, nakon što je doživjela tešku saobraćajnu nesreću.

– Dan poslije završetka snimanja filma Neka druga žena (1980) na naša kola je, svojim automobilom, naletio pijani inspektor SUP-a Predrag Milojević… Prevazišla sam sjećanja na taj dan, ne živim u nesrećnim momentima svog odrastanja. Sad znam da je svaki bol dio izrastanja novih korjenova kojima upijamo nove sokove života…  – rekla je tada je Isaković.

Govoreći o ratu, za beogradski list je te 2007. ispričala da je posebno patila zbog Sarajeva.

U Beogradu, ali su mi roditelji i rođaci bili u Sarajevu. Srce mi krvari od dana kad je prva granata pala na Sarajevo. Da nisam bila u kolicima otišla bih tada tamo… – rekla je svojevremeno.

Danas živi na Novom Zelandu i bavi se kliničkom psihologijom.

– Radim kao kao klinički psiholog i klinički neuropsiholog, superviziram studente-interniste koji su na kliničkoj praksi. Koristimo Zoom, Facetime ili Viber, u zavisnosti šta klijentima najviše odgovara. Radim iz moga stana tako da je moje razmaženo kučence stalno sa mnom. Ponekad viri u ekran i klijenti to jako vole da vide. Tek joj je pet i po mjeseci. Zove se Luna, a ja je treniram da bude terapeut-kučence. Predivna je, blage naravi, svi je u naselju znaju i vole. Nekoliko večeri u nedjelji i svakog vikenda provodim divno vrijeme sa mojom djecom: sinom i snahom. Često dovedu svoje bliske prijatelje pa onda kuhamo, družimo se, pričamo. Toga nikad dosta –  kazala je ona svojevremeno za Serbian Times.

(E.Dž.)

Pročitajte još